Kazak Türkçesinde doğum, ölüm ve evlilikle ilgili söz varlığı
Vocabulary about birth, death and marriage in Kazakh Turkish
- Tez No: 712271
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kazakistan, söz varlığı, doğum, evlenme, ölüm, Kazakhstan, vocabulary, birth, marriage, death
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bir toplumun yaşama biçimi, inanışları, gelenek ve görenekleri söz varlığında ortaya çıkar.“Kazak Türkçesinde Doğum, Ölüm ve Evlilikle İlgili Söz Varlığı”başlığını taşıyan bu tezimiz de Kazak söz varlığının doğum, ölüm ve evlilikle ilgili kavramsal yanını vermektedir. Kazak halkının doğum, evlilik ve ölüm gibi hayatın büyük geçiş dönemlerini ve bunlara bağlı ritüellerini, inançlarını, uygulamalarını, sözvarlıklarını, kelime gruplarını, atasözü ve deyimlerini maddeler halinde tespit ettik, tezimizde inceledik. Tezimiz esas olarak iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Kazak halkının doğum, evlilik, ölümle ilgili kültürel birikiminin teorik yanı ele alınmış, ikinici bölümde ise Kazak Türkçesinde yer alan doğum, ölüm ve evlilikle ilgili söz varlığı maddeler halinde incelenmiştir. Girişte ise Kazakistan'da konuyla ilgili yapılmış çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The way of life, beliefs, customs and traditions of a society appear in the vocabulary. This thesis, titled“Vocabulary of Birth, Death and Marriage in Kazakh Turkish”, also presents the conceptual side of Kazakh vocabulary about birth, death and marriage. We have identified the major transition periods of life such as birth, marriage and death of the Kazakh people and their associated rituals, beliefs, practices, vocabulary, word groups, proverbs and idioms, and analyzed them in our thesis. Our thesis mainly consists of two parts. In the first part, the theoretical side of the Kazakh people's cultural accumulation about birth, marriage and death was discussed, and in the second part, the vocabulary related to birth, death and marriage in Kazakh Turkish was examined. In the introduction, information is given about the studies carried out in Kazakhstan on the subject.