Konvansiyonel hemodiyaliz ile uzun gece hemodiyalizinin metabolik ve hematolojik parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of the metabolic and hematological parameters of conventional hemodialysis and long night hemodialysis
- Tez No: 712369
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH CANATAROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Konvansiyonel hemodiyaliz, uzun yavaş gece hemodiyalizi, diyaliz yeterliliği, eritropoetin, anemi, kalsiyum- fosfor, Conventional hemodialysis, noctumal long slow hemodialysis (or noctumal hemodialysis), dialysis adequacy, erythropoietin (EPO), anemia, calcium-phosphate. xiii
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Uzun gece diyalizi ilk kez Fransa'da Tassin ünitesinde uygulanmış ve günümüze kadar yöntemde çok değişiklik yapılmadan çeşitli merkezlerde kullanılmaya devam edilmiştir. Son zamanlarda ülkemizde bazı merkezlerde uzun süreli gece hemodiyalizi uygulanmaya başlamıştır. Halen ülkemizde yaygm olarak kullanılan hemodiyaliz yöntemi standart veya konvansiyonel yöntem olarak bilinen haftada 3 kez 3-4 saat süreli diyaliz yöntemidir. Bu çalışmada, her iki diyaliz yönteminde, biyokimyasal, hematolojik ve diyaliz yeterliliğini gösteren parametrelerin karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmamıza bölgemizde (Adana'daki 2 merkez, Mersin ve İskenderun'daki bir merkezden olmak üzere) ilk defa uzun gece diyalizi uygulaması başlanan Fresenius hemodiyaliz merkezlerinden en az 3 ay diyaliz tedavisi alan toplam 185 hasta dahil edildi.Hastalar iki gruba ayrıldı. Bu hastalardan haftanın 3 günü 4 saatlik hemodiyaliz tedavisi alan 105'i Grupl ve haftada 3 kere 8 saatlik diyaliz uygulanan 80'i Grup2 şeklinde sınıflandı. Grupl'deki hastalarının yaş ortalaması ve ortalama diyaliz süresi sırasıyla 50.84±11.14 yıl ve 61.27±46.81 ay iken, Grup2'nin 47.95±14.08 yıl ve 57.78±46.81 ay idi. Her iki grup hastadan 0. ve 6. aylarda diyaliz giriş ve çıkışında; üre, kreatinin, kalsiyum, fosfor, CaXPO4 ürünü, İPTH, total protein, albümin, nPCR, hemoglobin, hematokrit değerleri ölçüldü. Ayrıca 0., 3., 6. aylardaki URR, eKt/V, spKt/V parametreleri karşılaştırıldı ve 0., 6. aylardaki fosfor bağlayıcı ilaçlar ile EPO kullanımı değerlendirildi. Grupl ve Grup2'nin 0. ve 6. aylardaki URR, eKt/V, spKt/V değerleri karşılaştırıldığında Grup2'nin her üç parametre ile ölçülen diyaliz yeterliliği anlamlı derecede (p < 0.001) daha yüksekti. Hb ve Htc değerleri Grup2'de Grupl 'e göre anlamlı artış gösterirken(sırasıyla p=0.012 ve p=0.021), EPO kullanımı Grup2'de Grupl'e göre anlamlı derecede (p=0.012) azaldı. Ca, P, CaXPO4 ve PTH değerlerinde anlamlı bir değişiklik saptanmazken (her biri için, p>0.05), fosfor bağlayıcı ilaç kullanımında Grup2'de Grupl'e göre anlamlı düzeyde (p0.05). Sonuç olarak, çalışmamızda 6 aylık takip sonunda uzun süreli gece diyalizinin konvansiyonel hemodiyalize göre diyaliz yeterliliği, hemoglobin, hematokrit değerleri ve EPO kullanımı yönünden daha iyi bir yöntem olduğunu; kalsiyum ve fosfor metabolizması yönünden anlamlı bir kontrol sağlanamasa da fosfor bağlayıcı ilaç kullanımının anlamlı derecede düştüğünü saptadık. Daha uzun süreli takip ile kalsiyum- fosfor metabolizmasında kılavuzların önerdiği hedef değerlere ulaşmak mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
Noctumal long slow hemodialysis was first performed in Tassin, France and now used in varioııs centers without significant changes in method. However, recently noctumal hemodialysis program was started in some centers in Turkey. Currently, the dialysis method lasting 3-4 hours per session 3 times a week that is known as conventional or standard hemodialysis is used widely in our country. In this study, we aimed to compare the biochemical and hematological parameters, and dialysis adequacy in both dialysis methods. This study included total of 185 patients who were receiving hemodialysis at least 3 months in Fresenius hemodialysis centers (Two centers from Adana and the others from Mersin and İskenderun), where long slow night dialysis application was started for the first time in our region. Patients were classified into 2 groups. While 105 patients receiving conventional (4h / session 3 times per a week) hemodialysis were classified as Group 1, 80 patients who were included in long slow night hemodialysis program (8h / session 3 times per a week) were classified as Group2. Mean age and duration on hemodialysis were 50.84±11.14 years and 61.27±46.81 months in Groupl, and 47.95±14.08 years and 57.78±46.81 months in group2 (respectively). In both groups, pre and post dialysis urea, creatinine (Cr), calcium (Ca), phosphor (P), CaXPÛ4 product, İPTH, total protein, albumin, nPCR, hemoglobin (Hb), hematocrit (Hct) values were measured in the beginning and on the sixth month. Additionally, at the beginning and on the 3rd and 6* months URR, eKt/V, spKt/V parameters were compared; and the beginning and 6* month phosphate hinding drugs and erythropoietin (EPO) usage were evaluated. When two groups were compared for dialysis adequacy which was assessed with URR, eKt/V, spKt/V at the end of the 6* month, ali of them were found higher in Group2 than Groupl (p< 0.001, for each). Hb and Hct values were found to be higher (p=0.012 and p=0.021, respectively), and the use of EPO was lower (p=0.012) in Group2 when compared with Groupl. While there were no changes in Ca, P, CaXPO4 product, İPTH values (p>0.05 for each), a significant decrease has been found in the usage of phosphate binding drugs in Group2 (p0.05). Tn conclusion, at the end of six month follow up period, we found that noctumal long slow dialysis is a better method than conventional hemodialysis by means of adequacy of dialysis treatment, Hb, Hct values and the use of EPO and phosphate binding drugs; but it has a little effect on control for Ca and P levels. Longer and comprehensive studies are needed to evaluate for the target values on calcium phosphate metabolism of recommendations of guidelines.