ETwinning kullanan ve kullanmayan okul öncesi öğretmenlerinin acil uzaktan eğitim süreçlerinin incelenmesi
Examination of emergency distance education processes of preschool teachers with and without eTwinning
  1. Tez No: 712370
  2. Yazar: HÜRÜ GÖZÜBÜYÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE ERDEN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, acil uzaktan eğitim, eTwinning, Pre-school education, emergency distance education, eTwinning
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
eTwinning kullanan ve kullanmayan okul öncesi öğretmenlerinin acil uzaktan eğitim(AUE) süreçlerinin incelendiği bu araştırma nitel araştırma yönteminin olgubilim deseninde gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada Adana'nın farklı ilçelerine bağlı resmi anasınıfı ve resmi bağımsız anaokullarında görev yapan eTwining kullanan sekiz, eTwinning kullanmayan sekiz okul öncesi öğretmeni ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar ölçüt örnekleme ile belirlenmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre okul öncesi öğretmenleri AUE'ye geçilmesiyle olumlu ve olumsuz duygular yaşamıştır. Okul öncesi öğretmenlerinin AUE süreçleri; hazırlık, uygulama ve değerlendirme süreçlerinden oluşmaktadır. Öğretmenler, fırsat eşitsizliğiyle ilgili, ailelerle yaşadıkları ve tekno-pedagojik deneyimsizlikleri ile ilgili güçlüklerden bahsetmiştir. AUE'nin etkileşimin az olması, gelişim alanlarının bütüncül bir şekilde desteklenememesi, objektif bir değerlendirmenin yapılamaması, nasıl yürütüleceği ile ilgili bilgi eksikliklerinin olması ve teknoloji bağımlılığını artırması gibi sınırlılıkları bulunmaktadır. Öğretmenler, AUE'yi genellikle dezavantajlı görmektedir. Bahsedilen çok az avantaj ise teknolojinin eğitim için kullanılabileceğini göstermesi, eğitimin sürekliliğini sağlaması, dijital yetersizlikleri göstermesi ve dijital becerileri geliştirmesi, öğretmen-aile iletişimini kuvvetlendirmesi, aile katılımını artırması, odaklanmayı artırması ve ekonomik avantaj şeklindedir. eTwinning kullanan katılımcıların eTwinning kullanmayan katılımcılara göre AUE'ye kendilerini daha hazır hissettikleri, daha kolay uyum sağladıkları ve süreç içerisinde daha az güçlükle karşılaştıkları görülmüştür. Öğretmenler, uzaktan eğitimin tüm katılımcılarının teknolojik ve pedagojik bilgi ve deneyimlerinin artırılmasını, uzaktan eğitim içeriklerinin zenginleştirilmesini ve fırsat eşitliğinin sağlanmasını önermiştir.
Özet (Çeviri)
This research, which examines the emergency distance education (AUE) processes of preschool teachers who use and do not use eTwinning, was carried out in the phenomenological design of the qualitative research method. In this research, semi-structured interviews were conducted with eight preschool teachers who use eTwining and eight who do not use eTwinning, who work in official kindergartens and official independent kindergartens in different districts of Adana. Participants were determined by criterion sampling. Content analysis was used in the analysis of the data. According to the research findings, preschool teachers experienced positive and negative emotions with the transition to AUE. AUE processes of preschool teachers; It consists of preparation, implementation and evaluation processes. Teachers talked about the difficulties related to inequality of opportunity, their experiences with families and their techno-pedagogical inexperience. AUE has limitations such as low interaction, inability to support development areas in a holistic way, inability to make an objective assessment, lack of knowledge about how to conduct it, and increasing technology dependency. Teachers often see AUE as disadvantageous. The few advantages mentioned are in the form of showing that technology can be used for education, providing continuity of education, demonstrating digital deficiencies and developing digital skills, strengthening teacher-family communication, increasing family participation, increasing focus and economic advantage. It has been observed that participants using eTwinning feel more ready for the AUE, adapt more easily and encounter less difficulties in the process than participants who do not use eTwinning. Teachers suggested increasing the technological and pedagogical knowledge and experience of all participants of distance education, enriching the content of distance education and ensuring equality of opportunity.