Sınıf öğretmenlerinin mesleki kaygılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examination of classroom teachers' professional concerns in terms of various variables
- Tez No: 712392
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇALIŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, mesleki kaygı, sınıf öğretmeni, Anxiety, professional anxiety, classroom teacher
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin mesleki kaygılarını incelemek için geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmek ve sınıf öğretmenlerinin mesleki kaygılarını incelenmektir. Sınıf öğretmenlerinin mesleki kaygılarının; cinsiyet, görev yaptıkları yer, mesleki kıdem, şu anda okuttukları sınıf, okuttukları sınıf türü, daha önce birleştirilmiş sınıf okutma değişkenlerine göre farklılaşma durumları gösterip göstermediği incelenmiştir. Sınıf öğretmenlerinin mesleki kaygılarını incelemek amacı ile yürütülen bu çalışma iki aşamadan oluşmaktadır. Çalışmanın birinci aşamasında sınıf öğretmenlerinin mesleki kaygılarını belirlemeye yönelik kaygı ölçeği geliştirmek için 2019-2020 eğitim öğretim yılında Ağrı il merkezi ve merkeze bağlı köy okullarında görev yapan 451 sınıf öğretmeni ile çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında ise, 2021-2022 eğitim öğretim yılında Ağrı il merkezi, merkez köyleri, ilçeleri ve ilçe merkezine yakın köy okullarında görev yapan 724 sınıf öğretmeni ile çalışılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama araştırması kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen“ Sınıf Öğretmenliği Mesleki Kaygı Ölçeği”ve araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Analizlerde, Açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi, normallik varsayımı ve değişkenler arasındaki farklılaşmayı test etmek için t- testi ve ANOVA kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre sınıf öğretmenlerinin genel mesleki kaygı düzeylerinin orta sevide olduğu tespit edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin mesleki kaygı düzeylerinin, mesleki kıdem ve görev yaptıkları yer değişkenlerine göre anlamlı bir biçimde farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Cinsiyet, şu anda okuttukları sınıf, okuttukları sınıf türü ve daha önce birleştirilmiş sınıf okutma durumunun ise sınıf öğretmenlerinin mesleki kaygı düzeyinde anlamlı biçimde farklılaşmaya neden olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to develop a valid and reliable scale to examine the professional concerns of classroom teachers and to examine the professional concerns of classroom teachers. Professional concerns of classroom teachers; It was examined whether there were differences according to gender, place of employment, professional seniority, current class, class type they taught, and previously combined class teaching variables. This study, which was carried out with the aim of examining the professional concerns of classroom teachers, consists of two stages. In the first stage of the study, in order to develop an anxiety scale to determine the professional anxiety of classroom teachers, 451 classroom teachers working in the city center of Ağrı and the village schools affiliated to the center were studied in the 2019-2020 academic year. In the second stage of the study, 724 classroom teachers working in Ağrı city center, central villages, districts and village schools close to the district center were studied in the 2021-2022 academic year. Survey research, one of the quantitative research methods, was used in the study. The“Classroom Teaching Vocational Anxiety Scale”developed by the researcher and the“Personal Information Form”prepared by the researcher were used to collect the data. In the analyses, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, normality assumption and t-test and ANOVA were used to test the differentiation between variables. According to the results of the research, it was determined that the general professional anxiety levels of the classroom teachers were moderate. It has been determined that the professional anxiety levels of the classroom teachers differ significantly according to the variables of professional seniority and the place where they work. It was concluded that gender, current class, type of class they taught, and combined classroom teaching status did not cause a significant difference in the professional anxiety level of classroom teachers.