Birleştirilmiş ve müstakil sınıfta görev yapan sınıf öğretmenlerinin Türkçe dersinde aktif öğrenme tekniklerini kullanma durumlarının incelenmesi
Investigating the multigrade and the private elementary school teachers' use of active learning techniques in Turkish course
- Tez No: 712560
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN EFENDİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aktif öğrenme, birleştirilmiş sınıf, müstakil sınıf, Türkçe öğretimi, okuma, yazma, dinleme, konuşma, uzaktan eğitim, Active learning, multi-grade class, private class
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma; birleştirilmiş sınıf ve müstakil sınıflarda görev yapan öğretmenlerin Türkçe derslerinde aktif öğrenme etkinliklerini kullanma durumlarını ve karşılaştıkları sorunları belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında birleştirilmiş ve müstakil sınıflarda (dördüncü sınıf) görev yapan 20 öğretmenin oluşturduğu çalışma grubu ile yürütülmüştür. Araştırma modeli olarak nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak, öğretmenlerle uzaktan görüşme gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler ses kayıt cihazına kaydedilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerin analizi Maxqda programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçları, öğretmenlerin Türkçe dersi planlarının hazırlanmasında eksiklikler olduğunu, öğretmenlerin çoğunluğunun öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına göre bir ders planı hazırlamadığını göstermektedir. Öğretmenler dört temel dil becerisinde genel olarak okuma, yazma ve konuşma alanında etkinliklere ağırlık vermişlerdir. Ancak öğretmenlerin çoğunluğu tarafından, farklılaştırılmış öğretim etkinliklerin yapılmamasının, öğretim sürecinde çocuğun pasif kalmasına sebep olduğunu düşündürmektdir. Dinleme becerisinde ise öğretmenlerin neredeyse tamamı çocuğu aktif hâle getirecek etkinliklere yer vermemiştir. Ayrıca, birleştirilmiş sınıflarda, ödevli saatlerde, öğrenciler pasif kalmıştır. Genel olarak çocukların bireysel ve sessiz olacağı okuma ve yazma çalışmaları yaptırılmıştır. Uzaktan eğitimde öğrenciler dört temel dil becerisinin öğretim süreçlerinde pasif kalmıştır. Uzaktan eğitimde genellikle, okuma çalışmalarına ağırlık verilmiş; yüz yüze eğitimde yapılan çalışmaların neredeyse büyük bir çoğunluğuna yer verilmemiştir. Öğretmen görüşleri doğrultusunda, öğrencilerin uzaktan eğitim süreçlerinde grup çalışmalarından uzaklaşarak bireyselleştiği ve daha da pasif kaldıkları sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak, öğretmen görüşlerinden elde edilen bulgulardan hareketle öğretmenlerin ölçme-değerlendirmeye yeterince önem vermedikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determining the use of active learning implementations in Turkish course and the problems encountered by elementary school teachers who work in multi-class and detached classrooms. The research was conducted with 20 randomly selected fourth grade elementary school teachers who work multi-grade and private classrooms in the 2020-2021 academic year. A case study, one of the qualitative research methods, was used in the research. Semi-structured interview form was used to collect data. Interviews were conducted through voice call and recorded. Voice records were transcribed by the researcher and the data were analyzed by implementing deductive content analyze approach through Maxqda software. The results showed that there were deficiencies about teachers' Turkish course instructions, in that; the majority of the teachers did not prepare an instructional plan suitable with their students' interests and needs. Teachers generally focus on activities in the fields of reading, writing and speaking in four basic language skills. However, majority of the teachers caused the child to remain passive in the process as they did not apply differentiated activities in their classrooms regrding students' characteristics and interests. Moreover, in the listenings kill, almost all of the teachers did not include activities that would make the students active. In addition, students remained passive during homework-hours in multi-grade classes. In general, reading and writing activities were conducted by students individually & quietly and speaking activities were not included in the in-class activities. In distance education process, students remained passive regarding four basic language skills. Generally, in distance education, reading studies were emphasized. In that, during distance education processes, almost all of the activities implemented in the face-to-face education process could not be applied in the distance education process. Moreover, based on the teachers' views, in distance education process, it was concluded that the students moved away from group work and turned into individual work and remained more passive then face-to-face environments. Finally, based on the findings, it was determined that the teachers did not give enough importance to measurement-evaluation part of theTurkish course.