Sağlık turizmi kapsamında tarihi hamamların hijyen ve sanitasyon açısından incelenmesi: Sivas ili örneği
Research of the historical turkish baths in terms of hygiene and sanitation within medical tourism : Sivas province sample
- Tez No: 712671
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TUĞKAN ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Sivas Hamamları, Hijyen, Sanitasyon, Sağlık Turizmi, Sivas Hamamları, Hijyen, Sanitasyon
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada Sivas İlindeki tarihi hamamların sağlık turizmiyle ilişkisi ile hijyen ve sanitasyon bakımından yeterli olup olmadığı değerlendirilmiştir. Aynı zamanda hamam hizmeti alan müşterilerin, demografik özelliklerine göre ortaya çıkan farklılıklar da ele alınmıştır. Çalışmanın teorik bölümünde sağlık turizmi ve çeşitleri, hamam kavramı, hamamların tarihsel gelişimi, hamam gelenekleri, hamam çeşitleri ve Sivas ilinde hizmet veren hamamlar, hijyen ve sanitasyon kavramları ile hamamlarda bu kavramların önemine değinilmiştir. Uygulama bölümünde ise veri toplama amacı ile hamam hizmeti alan müşterilere Mart 2021- Temmuz 2021 tarihleri arasında toplam 220 adet (online ve yüz yüze) anket yapılmıştır. Toplanan veriler SPSS 25.0 programında değerlendirilmiştir. Yapılan bu çalışmada, Sivas İlinde bulunan tarihi hamamlarda verilen hizmet kalitesinin ve hamamların hijyen-sanitasyon bakımından yeterli düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the historical baths in Sivas Province and health tourism and whether they were sufficient in terms of hygiene and sanitation were evaluated. The differences that arose according to the demographic characteristics of the customers who got bath service were also discussed. In the theoretical part of the study; health tourism and its types, concept of bath, the historical development of baths, bath traditions, types of baths and the baths serving in Sivas, the concepts of hygiene and sanitation and the importance of these concepts in baths were mentioned. In the implementation part, 220 surveys (online and face-to-face) were applied between March 2021 and July 2021 to customers who got Turkish bath service for the purpose of data collection. The collected data were evaluated in the SPSS 25.0. In this study, It has been concluded that quality of service provided in the historical baths in Sivas and the baths are at a sufficient level in terms of hygiene-sanitation.