Sahâbenin adâletine ve zabtına mezheplerin bakışı ve değerlendirmesi
The view and evaluation of the sects on the justice andthe minutes of the companions
  1. Tez No: 712693
  2. Yazar: YUNUS EMRE YILMAZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ATMACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Peygamber, Sahâbe, Adâlet, Zabt, Mezhep, Rivâyet, Hadith, Prophet, Companion, Justice, Zabt, Sect, Rivâyet
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Sahâbe, Hz. Peygamber tarafından yetiştirilmiş, Kur'ân'ı ve sünneti hem öğrenip hemde tatbik ederek bizlere aktaran ilk nesildir. Bu yönleriyle onların âdil ve güvenilir olmaları son derece önemlidir. Nitekim birçok âyet-i Kerîme ve hadislerde ashâbın adâlet ve fazîlet sahibi olduğu vurgulanmış, bu nedenle sahâbenin âdil olduğu hususuna işaret edilmiştir. Bu çalışmada, Hz. Peygamber tarafından icmâlî olarak sahâbenin önemine ve mezheplerin sahâbenin adâleti mevzusuna olan yaklaşımına yer verilmiştir. Böylece“Sahâbenin tamamı âdildir.”görüşünün mezhepler tarafından ne şekilde değerlendirildiği incelenip, sahâbe kavramının tanımı yapılmakla beraber fırkaların ve Ehl-i Sünnetin sahâbeye dair görüşleri açıklanmıştır. Son bölümde mezheplerin konuya olan yaklaşımlarına yer verilip, sahâbenin hepsinin adâlet vasfını taşıdığı ve kasten Hz. Peygamber'e yalan bir söz isnad etmeyecekleri anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Companion Hz. Peygamber is the first generation who was raised by the Prophet who learned and applied the Quran and the Sunnah and passed it on to us. In this respect, it is extremely important for them to be fair and reliable. As a matter of fact, many verses of the Quran and Hz. Peygamber's many hadiths of the Prophet, it is emphasized that the Companions have justice and virtue, therefore it is pointed out that the Companions are just. In this study, The importance of the Companions and the approach of the sects to the issue of the justice of the Companions were given by the Hz. Peygamber. Thus,“Companions are all just.”The way his view was evaluated by the sects was examined and the definition of the concept of Companions was made, and the views of the sects and the Ahl as-Sunnah about the Companions were explained. In the last part, the approaches of the sects to the subject are included, and it is stated that all of the companions have the quality of justice. It has been understood that they will not attribute a false statement to the Hz. Peygamber.