İşârâtü'l-İ'câz'daki belâğî ve işârî yorumlar
Belâğî and işârî comments in İşârâtü'l-İ'câz
- Tez No: 712778
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SEYİD GECİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Fatiha, Bakara, İ'câz, İşârî, Belâgat, Quran, Fatiha, Baccarat, I'câz, Isarî, Belâgat
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Said Nursî'nin İşâratü'l-Î'câz tefsiri, asrımızda Kur'ân'a yeni bir anlam katmak, asrın sorunlarına çözüm üretmek amacıyla kaleme alınmış ve Kur'ân'ın işâri manalarını farklı bir yöntemle tefsir etmiştir. Fatiha sûresinin tamamını, bakara sûresinin ise ilk 33 âyetini tefsir edip; kelimeler arasına köprü koyarak, tevhid, nübüvvet, mü'minlerin halleri, ibadet, münafıklar ve haşîr konularına açıklık getirmiştir. Bu asırda, sosyal-kültürel ve imanî ilişkilerine de vurgu yapılmıştır. Bu araştırmamızda ilahî vahyi doğru anlayabilmek için belâgat yöntemleri ile İşârî manaların hayatımıza yön verme teknikleri vurgulanmış, insan hayatına rehberlik yapılmıştır. Bir giriş ve iki bölümden oluşan tezimizin giriş bölümünde araştırmanın konusu, önemi, amacı ve araştırmada takip edilen yöntemler kısaca izah edilip, Said Nursî'nin hayatı, ilmi kişiliği ve eserleri başlıklı konular işlenmiştir. Birinci bölümde, tefsir ve mahiyeti, tefsir çeşitleri, Risale-i Nur'un tefsirdeki yeri ve İşârâtü'l-İ'câz'da geçen Kur'ân'ın tarifi konularına değinildi. İkinci bölümde ise, İşâratü'l-İ'câz'daki, belâğat incelikleri ve İşârî metodlardan bahsedildi. Bu tezimizin hazırlanmasında İşâratü'l-İ'câzdaki, âyetlerin İşârî manalarını bu ruhla istifade ettiğimi, tefsirin aslına bağlı kalarak yorumlar eklediğimi beyan etmek isterim.
Özet (Çeviri)
Said Nursî's commentary on Isāratü'l Î'câz was written in order to add a new meaning to the Qur'an in our century and to find solutions to the problems of the century, and it interpreted the işârî meanings of the Qur'an in a different way. Interpreting the whole of Fatiha and the first 33 verses of the chapter of Baccarat; By putting a bridge between words, he clarified the subjects of tawhid, prophethood, states of believers, worship, hypocrites and resurrection. In this century, social-cultural and faith relations were also emphasized. In this research, in order to understand the divine revelation correctly, the techniques and tactics of the divine meanings to guide our lives were emphasized, solutions to illuminate human life were emphasized and guidance was made. In the preparation of this thesis, I would like to declare that I have benefited from the divine meanings of the verses in this spirit and added comments without disturbing the harmony of the commentary.