The impact of social media marketing efforts on consumer equity and consumer loyalty
Sosyal medya pazarlama çabalarının tüketici varlığı ve tüketici sadakati üzerine etkisi
- Tez No: 712961
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE KİREZLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medya Pazarlaması, Sosyal Medya Pazarlama Çabaları, Tüketici Varlığı, Marka Varlığı, İlişki varlığı, Değer Varlığı, Tüketici Sadakati, Social Media, Social Media Marketing, Social Media Marketing Efforts, Consumer Equity, Brand Equity, Relationship Equity, Value Equity, Consumer Loyalty
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Araştırma, dijitalleşmenin en büyük faydalarından biri olan sosyal medya-tüketici varlığı-tüketici sadakati çerçevesinde şekillenmiştir. Sosyal medya araçlarının aktif kullanımı işletmeleri bu iletişim kanallarından yararlanmaya teşvik etmiştir. İşletmelerin dijital çağda tüketici ile bu yeni iletişim biçimine uyum sağlayabilmeleri önemli görülmektedir. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı, beş boyutta (eğlence, etkileşim, trendlik, özelleştirme ve ağızdan ağıza iletişim) sosyal medya pazarlama çabalarının tüketici varlığı (marka varlığı, ilişki varlığı, değer varlığı) ve tüketici sadakati üzerindeki etkisini, kullanımı yaygınlaşan e-ticaret siteleri aracılığıyla incelemektir. Araştırmanın evrenini, Türkiye'de sosyal medyayı kullanan, favori bir e-ticaret sitesine sahip olan ve Instagram, Facebook, Twitter, Youtube ve diğer sosyal medya kanallarından e-ticaret sitesinin pazarlama çalışmaları hakkında bilgi alan tüketiciler oluşturmaktadır. Nicel yöntem uygulanmış ve Google Formlar üzerinden anket yoluyla araştırma verileri toplanmıştır. Anketi cevaplayan 201 katılımcıdan elde edilen sonuçlar SPSS ile analiz edilmiştir. 18 hipotez öne sürülmüştür. Sonuç olarak, sosyal medya pazarlamasında etkileşim, tüketici varlığının tüm boyutları üzerinde istatistiksel olarak etkili bulunmuştur. Ayrıca, trendliğin marka varlığı üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bunun dışında ilişki varlığı ve değer varlığının tüketici sadakati üzerinde istatistiksel olarak önemli bir etkisi olduğu; marka varlığının ise önemli bir etkisinin olmadığı bulunmuştur. Çeşitli çıkarımlar yapılmış olup; gelecekteki çalışmalar için kısıtlar verilmiş ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The research has been shaped within the framework of social media which is one of the greatest benefits of digitalization-consumer equity-consumer loyalty. The active use of social media tools has incentived businesses to utilize these communication channels. It is considered significant that businesses can adapt to this new way of communicating with the consumer in the digital age. In this context, the aim of this study is to examine the impact of social media marketing efforts with five dimensions (i.e. entertainment, interaction, trendiness, customization, and word of mouth (WOM)) on consumer equity (i.e. brand equity, relationship equity, value equity) and consumer loyalty through e-commerce sites that have become widespread use. The population of the investigation consists of the consumers using social media in Turkey, who have a favorite e-commerce site and get an information about the site's marketing efforts through the social media channels such as Instagram, Facebook, Twitter, Youtube and other. Quantitative method has been conducted and investigation data has been collected via the survey through Google Forms. The results obtained from the 201 participants who answered the questionnaire were analyzed with SPSS. 18 hypotheses have been proposed. Consequently, interaction in social media marketing has been found as statistically impactful on all dimensions of consumer equity. Furtherly, it has been determined trendiness has impact on brand equity. Apart from that, relationship equity and value equity have statistically impact on consumer loyalty has been found while brand equity has not. Various inferences have been made; recommendations and limitations for future study have been given.