Dispepsi nedeniyle endoskopi yapılan diyabetik hastalarda helicobacter pylori enfeksiyonunun mikroalbüminüri ve böbrek fonksiyon testleri üzerine etkisi
The effect of helicobacter pylori infection on microalbuminuria and kidney function tests in diabetic patients WHO have endoscopy DUE to dyspepsy
  1. Tez No: 713033
  2. Yazar: TUBA TAHTALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU BÖYÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, mikroalbüminüri, diyabetik nefropati, Helicobacter pylori, microalbuminuria, diabetic nephropathy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç:Bu çalışmada diyabetin kronik komplikasyonlarından diyabetik nefropatinin göstergesi olan mikroalbüminüri üzerine Helicobacter pylorinin (Hp) katkısının gösterilmesini ve Hp eradikasyonun diyabetik hastalarda teröpatik bir seçenek olabileceğini göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma retrospektif bir çalışma olup Gastroenteroloji ve Diyabet Polikliniği'nde takipli olan tip 2 diyabetik hastalar üzerinde yapılmıştır. Dispepsi nedeniyle gastroskopi yapılan hastalarda patoloji bulguları eşliğinde Hp varlığı karşılaştırılmış ve mikroalbüminüri, laboratuar bulguları, demografik özellikleri ve klinik bilgileri arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya yaşları 35 ile 85 arasında, yaş ortalaması 61,12±9,78 yıl olan 75'i erkek (%48,1), 81'i kadın (%51,9) olmak üzere dışlama kriterlerini karşılayan toplam 156 olgu dâhil edilmiştir. Olguların 71'inde (%45,5) Hp pozitif olarak saptandı. Hp pozitifliği ile eşlik eden hastalıklar, demografik özellikler, kullanılan ilaç tedavileri, biyokimyasal parametreler, albüminüri düzeyleri (mikro-normo-makro), endoskopi ve patoloji sonuçları kıyaslandı. Kadınlarda Hp pozitifliği görülme oranı, erkek olgulara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0,048; p0,05). Sonuç:Hp pozitifliği ile mikroalbüminüri arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Kadın cinsiyet ve ASA kullanımı Hpenfeksiyonu için risk faktörü olarak saptanmıştır. Bizim çalışmamıza göre mikroalbümin üzerindeki etken ve tedavilerin yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir. Daha geniş hasta popülasyonunda ve daha uzun süreli takip gerektiren araştırmalar yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim:In this study, we aimed to demonstrate the contribution of helicobacter pylori (HP) on microalbuminuria, which is an indicator of diabetic nephropathy, which is one of the chronic complications of diabetes, and to show that Hp eradication can be a therapeutic option in diabetic patients. Materials and Methods:This study is a retrospective study conducted on type 2 diabetic patients who were followed up in the Gastroenterology and Diabetes Outpatient Clinic. In patients who underwent gastroscopy for dyspepsia, the presence of Hp in the presence of pathology findings was compared and the relationship between microalbuminuria, laboratory findings, demographic characteristics and clinical information was analyzed. Results:A total of 156 cases meeting the exclusion criteria, 75 male (48.1%) and 81 female (51.9%), between the ages of 35 and 85, with a mean age of 61.12 ± 9.78 years were included in the study. Hp was positive in 71 (45.5%) of the cases. Hp positivity and accompanying diseases, demographic characteristics, drug therapies used, biochemical parameters, albuminuria levels (micro-normo-macro), endoscopy and pathology results were compared. The rate of Hp positivity in females was found to be statistically significantly higher than males (p = 0.048; p 0.05). Conclusion:There was no significant relationship between Hp positivity and microalbuminuria. Female gender and ASA use have been identified as risk factors for Hp infection. According to our study, the effects and treatments on microalbumin need to be reviewed. Studies with larger patient populations and requiring longer follow-up are recommended.