Asiklovir'in biyoadhesiv vajinal tabletleri üzerinde çalışmalar
Studies on vaginal bioadhesive tablets of acyclovir
  1. Tez No: 71319
  2. Yazar: CANAN OĞUZLAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LÜTFİ GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Asiklovir, Biyoadhesiv, Vajinal tablet, Laktik çözeltisi, İn situ, Şişme özellikleri, 111, Acyclovir, Bioadhesive, Vaginal tablet, Lactic solution, In situ, Swelling behavior IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Asiklovir, herpes simpleks veya varisella-zoster virüslerinin sebep olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bir sentetik guanin analogudur. İntravenöz, oral veya lokal olarak uygulanır ve genellikle iyi tolere edilir. Asiklovir sodyum intravenöz verildiği zaman, enjeksiyon yerinde iltihap ve flebit gibi lokal reaksiyonlara sebep olur, bu reaksiyonlar nadiren ülserasyona neden olan ekstravazasyona (kanın damar duvarından sızıntısına) sebep olabilir. Asiklovirin topikal uygulanması özellikle vajinal lezyonlar (patolojik değişim gösteren doku bölgesi) için; geçici acı, yanma veya eritem'e sebep olabilir. Oftalmik merhemler, bazen geçici acı ve yüzeysel benekli keratopatiye sebep olabilir. Asiklovir oral olarak alındığında; diare, bulantı, kusma gibi gastro intestinal yan etkilere, başağrısı ve deride kızarıklığa sebep olabilir. Biyoadhesiv polimer olarak Poliakrilik asit (PAA), Metil selüloz A4M (MC), Karboksimetil selüloz 7LF (CMC), Hidroksipropil selüloz GF (HPC) ve Hidroksipropilmetil selüloz E 15 (HPMC) değişik konsantrasyonlarda, etken madde olarak da Asiklovir seçilerek direk basım (DB) ve yaş granülasyon tekniği (YGT) ile biyoadhesiv vaginal tabletler hazırlanmıştır. Tabletlerde Asiklovir miktar tayini, sertlik, yükseklik/çap oranı ve friabilite testleri uygulanmıştır. Vajinal tabletlerin distile suda, laktik çözeltisinde ve inek vajeninde şişme özellikleri, laktik çözeltisinde asiklovir salım hızlan in vitro olarak ve inek vajen mukozasında in situ olarak tabletlerin biyoadhezyonu incelenmiştir. HPC, CMC ve MC içeren tabletlerin şişmeleri hızlanmış ve tabletlerin dağılmasına sebep olmuştur. HPMC içeren tabletlerin şişmeleri 6 saat içinde laktik çözeltisinde sona ermiştir. Vajinal mukozadan tabletlerin koparılma (ayrılma) gücünün biyoadhesiv polimer konsantrasyonuna bağlı olduğu bulunmuştur. Polimer yüzdesi arttıkça ayrılma gücü de artmıştır. HPMC içeren vajinal tabletler en yüksek ayrılma gücüne sahiptirler. Biyoadhesiv vajinal tabletlerden ilaç salımı polimer içermeyen tabletlere göre oldukça yavaştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Acyclovir is a synthetic analogue of guanine used in the treatment and prophylaxis of infections due to Herpes simplex or Varicella-zoster viruses. It is administered intravenously, orally or applied topically and is generally well tolareted. When administered intravenously, as acyclovir sodium, it may cause local reactions at the infection site with inflammation and phlebitis. Topical aplication of acyclovir, especially to genital lesions, may some times produce transient stinging, burnirg or erythema. Eye oinments may occasionally produce transient stinging and superficial punctate keratopathy. Acyclovir taken orally may cause gastro-intestinal effects such as nausea, vomiting and diarihoea; headoche and skin rashes. Its oral bioavailability is in the range of 10% to 30%. Bioadhesive vaginal tablets were prepared using poly(acrylic acid) (PAA), methyl cellulose A4M (MC), carboxymethyl cellulose 7LF (CMC), hydroxyprophyl cellulose GF (HPC) and hydroxyprophylmethyl cellulose El 5 (HPMC) as bioadhesive polymers in different concentrations, and acyclovir as drug by direct compression tecnique (DCT) and wet granulation tecnique (WGT). The following tests were applied to the tablets; amont of acyclovir, cruching strength, diameter-height ratio and friability. The swelling behavior of vaginal tablets in distilled water, lactic solution and in cow vagina, acyclovir release rate in lactic solution and bioadhesion to vaginal mucosa in cow vagina, in situ, were investigated. Swelling of the tablets containing HPC, CMC and MC was very rapid and caused disintegration of tablets. The swelling of the tablets containing HPMC lasted for 6 h in lactic solution. The force necessary to detach the tablets from the vaginal tissue was found to depend on the concentration of bioadhesive polymer. The detechment force decreased as the bioadhesive polymer percentage decreased. The vaginal tablets containing HPMC required teh highest detachment force. The release of drug from vaginal bioadhesive tablets was slower than the without polymer tablets.