Missed abortus sonrası gebelik intervallerinin maternal ve perinatal sonuçlara etkisi
The effect of pregnancy interval on maternal and perinatal results after missed abortion
- Tez No: 713286
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZEREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Missed abortus, fetal kayıp, gebelik intervali, gebelik komplikasyonu, gebelik sonucu, Missed abortion, fetal loss, pregnancy interval, pregnancy complication, pregnancy outcome
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmada missed abortus sonrası olumsuz maternal ve perinatal sonuçları önleyebilmek için optimum gebelik intervalinin saptanması amaçlanmıştır. Materyal-Metod: Bu çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde Ocak 2015 ile Aralık 2020 tarihleri arasında spontan gebelik kaybı (missed abortus) tanısıyla yatışı olan hastaların verileri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu hastalardan 24 ay içinde tekrar gebeliği olan ve antenatal takipleri hastanemizde olan 992 kadın çalışmaya dahil edildi. Gebelik intervalleri 0-3 ay, 3-6 ay, 6-12 ay ve 12-24 ay olarak 4 gruba ayrılarak gebelik kaybı, preterm doğum, very preterm doğum, miad doğum, olumsuz maternal sonuçlar, olumsuz perinatal sonuçlar araştırıldı. Hastaların bilgileri, hastane bilgi yönetim sisteminden (HBYS) ve hastaların medikal kayıtlarından retrospektif olarak elde edildi. İstatistiksel analizler için SPSS versiyon 26.0 yazılımı kullanıldı. Bulgular: 992 hastanın %26,5'i (n=263) post abort 3 ay içinde, %27'si (n=268) post abort 3-6 ay içinde, %28,3'ü (n=281) 6-12 ay içinde ve %18,1'i (n=180) 12-24 ay içinde tekrar gebelik bildirmiştir. Hastalardan %63'ü(n=625) miad doğum, %3,3'ü(n=33) erken preterm doğum, %9,6'sı(n=95) preterm doğum yaptı. %24,1'i(n=239) ise gebelik kaybı yaşadı. 0-3 ay gebelik intervalinde %29,3(n=183), 3-6 ay gebelik intervalinde %28(n=175), 6-12 ay gebelik intervalinde %26,9(n=168) ve 12-24 ay gebelik intervalinde %15,8(n=99) hasta miad doğum yaptı. Abort eden 239 hasta; 0-3 ay gebelik intervalinde %19,7(n=47), 3-6 ay gebelik intervalinde %26,4(n=63), 6-12 ay gebelik intervalinde %28,9(n=69), 12-24 ay gebelik intervalinde %25,1(n=60) olup miad doğum ve gebelik kaybı ile gebelik intervali ilişkisi istatiksel olarak anlamlı bulundu. 0-3 ay gebelik intervali 12-24 ay gebelik intervaline göre daha az gebelik kaybı ve daha çok miad doğumla sonuçlanmaktadır (p0.05). Olumsuz maternal sonuç ile gebelik intervali ilişkisi ve olumsuz perinatal sonuç ile gebelik intervali arasında istatiksel olarak fark saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Spontan abortus sonrası hamile kalmak isteyen kadınlara konsepsiyonun geciktirilmesinin gebelik sonuçları iyileştirmeyeceği hakkında tavsiye verilebilir. Çiftler kendilerini hazır hissettiklerinde yeniden hamilelik deneyebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to determine the optimum pregnancy interval in order to prevent adverse maternal and perinatal outcomes after missed abortion. Materials and Methods :This study was carried out using the data of patients hospitalized with the diagnosis of spontaneous pregnancy loss (missed abortion) between January 2015 and December 2020 in the Department of Obstetrics and Gynecology, University of Health Sciences Tepecik Training and Research Hospital.Of these patients, 992 women who were pregnant again within 24 months and whose antenatal follow-ups were in our hospital were included in the study.Pregnancy intervals were divided into 4 groups as 0-3 months, 3-6 months, 6-12 months and 12-24 months and pregnancy loss, preterm delivery, very preterm delivery, term delivery, adverse maternal outcomes, and adverse perinatal outcomes were investigated.The information of the patients was obtained retrospectively from the hospital information management system (HIMS) and the medical records of the patients. SPSS version 26.0 software was used for statistical analysis. Results: Of 992 patients, 26.5% (n=263) post abortion within 3 months, 27% (n=268) post abortion within 3-6 months, 28.3% (n=281) 6-12 and 18.1% (n=180) reported pregnancy again within 12-24 months. Of the patients, 63% (n=625) had term delivery, 3.3% (n=33) had very preterm delivery, and 9.6% (n=95) had preterm delivery. 24.1% (n=239) experienced pregnancy loss. Of patients 29,3% (n=183) at 0-3 months pregnancy interval, 28% (n=175) at 3-6 months pregnancy interval,26,9% (n=168) at 6-12 months preganncy interval and 15,8% (n=99) at 12-24 months pregnancy interval gave term delivery. 239 patients with abortion; 9.7% (n=47) in the 0-3 months pregnancy interval, 26.4% (n=63) in the 3-6 months pregnancy interval, 28.9% (n=69) in the 6-12 months pregnancy interval, 25,1%(n=60) in the 12-24 months pregnancy interval and the association between term delivery and pregnancy loss with pregnancy interval was statistically significant. The 0-3 months pregnancy interval results in less pregnancy loss and more term delivery compared to the 12-24 month pregnancy interval (p0.05). There was no statistical difference between the adverse maternal outcome and pregnancy interval association, and the adverse perinatal outcome and pregnancy interval (p>0.05). Conclusion: Women who wish to become pregnant after spontaneous abortion may be counseled that delaying conception will not improve pregnancy outcomes. Couples can try pregnancy again when they feel ready.