Blockchain's utilization in food supply chain
Gıda tedarik zincirinde Blockchain kullanımı
- Tez No: 724573
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI TUNCAY ÇELİKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Blockchain, Akıllı Sözleşme, Tedarik Zinciri Yönetimi, Gıda İsrafı, Blockchain, Smart Contract, Supply Chain Management, Food Waste
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tezin amacı, günümüzün gıda tedarik zinciri yönetiminde yaşanan zorlukları çözmek amacıyla Blockchain teknolojisinin kapsamlı bir şekilde kullanılabileceği önerisini oluşturmaktır. Blockchain teknolojisinin ortaya çıkmasına neden olan Bitcoin teknolojisi açıklandıktan sonra, yüksek güvenlik sağlamak için kullanılan Kriptografi hakkında bilgi verilmiştir. Yenilikçi bir veri kayıt yöntemi olan Blockchain teknolojisi ile kaydedilen verilerin geri alınamaz olmasını sağlayan yöntem anlatılmaktadır. Bu araştırmada, korunaklı bir blokchain teknolojisi sağlamak esastır. %51 saldırı (gerçekleşen bir %51 saldırı, bir grubun veya bireyin işlem gücünün çoğunluğunu kontrol ettiği anlamına gelir), blokchain teknolojisindeki bir güvenlik açığı ve önlem alma çabaları ele alınmıştır. Önerilen modelin iyi anlaşılması için öncelikle çözüm üretmek için kullanılacak olan Blockchain teknolojisi anlatılmıştır. Ethereum teknolojisi ve merkezi olmayan, kendi kendine çalışan organizasyonlar (DAO'lar) ve akıllı sözleşmeler hakkında bilgiler sağlanmakta, bu durum blokchain teknolojisini kullanarak değer aktarım kayıtlarını mümkün kılmanın ötesinde olanaklar sağlamaktadır. Yenilikçi çalışma biçimlerini ortaya çıkaran Blockchain sayesinde dönüşmesi muhtemel 50 sektöre, bu sektörlerden biri olan tedarik zinciri yönetimine odaklanarak yaşanan zorluklara ve bu zorluklara getirilebilecek çözümlere ilişkin içgörüler sunulmuştur. Araştırma, Gıda Tedarik Zincirine uygulanan bir Blockchain kullanım önerisini içermekte olup; endüstrinin lojistik, tedarik zinciri, gıda tedarik zinciri ve Blockchain'den tüm yönleri gözlemlenerek, bu yenilikçi araştırma amacının anlaşılır olunabilmesi için terimler ayrıntılı olarak açıklanmıştır. İşletmelerdeki geleneksel süreç dizisinden iş yapma şeklimizi değiştirdiğine inanılan yenilikçi teknolojiye geçiş ifade edilmektedir. Türkiye'de gıda tedarik zincirinin mevcut standartlarının ve sahip olduğu potansiyelin daha iyi anlaşılması için SWOT analizi yapılmıştır. Bulgular, Türkiye'nin gıda tedarik zinciri yönetiminin, ulaşım aracıları, verimsiz soğuk zincir sistemleri ve benzeri alanlarda çeşitli sorunların olduğunu göstermektedir. Bu yöntemi kullanan Amazon ve Migros gibi şirketler, tedarik zincirini geliştirip daha şeffaf, çevik ve yönetilebilir hale getirdiği için, gıda tedarik zincirlerine blockchain teknolojisini entegre etmeye başladı.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we aim to propose the use of Blockchain technology thoroughly to solve the challenges of today's food supply chain management. Blockchain technology, which will be used primarily to produce solutions for a good understanding of the proposed model, has been explained. After explaining the Bitcoin technology that led to the emergence of blockchain technology, information was given about Cryptography, which is used to provide high security. The method that ensures that the data recorded with Blockchain technology, an innovative data recording method, is irrevocable. A 51 % attack (A successful 51 % attack means that one group or individual controls the majority of the processing power), a vulnerability in blockchain technology, and efforts to take precautions have been addressed. Information about Ethereum technology and decentralized, self-running organizations (DAOs) and smart contracts are provided, which enables possibilities beyond just making value transfer records possible using blockchain technology. After providing insights into the 50 sectors that are likely to be transformed by the help of Blockchain which reveals innovative ways of working; the challenges experienced by focusing on one of these sectors supply chain management sector, and the solutions that can be brought to these challenges with Blockchain are explained. Research includes a proposed utilization of Blockchain in the Food Supply Chain and observes all aspects of the industry from logistics, supply chain, food supply chain and Blockchain, furthermore, these terms are thoroughly explained to facilitate the convention of this innovative research purpose. The transaction from the traditional set of processes within enterprises to the innovative technology which is believed to change the way we do business, is expressed. A SWOT analysis is conducted to provide a better understanding on the current standards of the food supply chain in Turkey and the potential it possesses. The findings suggest that Turkey's food supply chain management has various issues in the fields of transportation intermediaries, inefficient cold chain systems, to name a few. Companies such as Amazon and Migros have begun integrating blockchain technology in their food supply chains as this method enhances and makes the supply chain more transparent, agile, and manageable.