Acil servise başvuran pelvis travmalı hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients with pelvic trauma applied to the emergency department
  1. Tez No: 713426
  2. Yazar: HASAN YEGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DUMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: pelvis fractures, young-burgess, ISS
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş ve Amaç :Pelvik yaralanma ile acil servise başvuran hastalar retrospektifolarak incelenerek bu hastaların travma mekanizmaları, pelvis kırıklarının sınıflaması, kanama oranları, tedavileri, mortalite ve morbiditeleri incelenmiştir. Materyal metod:Kesitsel ve tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Acil Servis kliniğinde 10.01.2021 – 01.12.2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.Bu araştırmaya travma nedeni ile Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Acil Servis kliniğine başvuran ve yapılan görüntülemelerinde pelvis fraktürü saptanan hastalar dahil edilmiştir.Veri toplama aracı olarak, literatür doğrultusunda geliştirilen araştırmacı tarafından hazırlanan olgu rapor formu kullanılmıştır. Bulgular:Çalışmada belirtilen tarihler arasında acil servise başvuran 105036 hastada travma nedeniyle başvuran hasta sayısı 14930 olarak saptanmış, bu hastaların 2552'sinde pelvis travması düşünülerek görüntüleme yapılmış, pelvis fraktürü tespit edilen 89 hastanın verilerine ulaşılabilmiş ve çalışmaya dahil edilmiştir.Travma mekanizması ile ilgili özellikler incelendiğinde olguların %25,8'inin yüksekten düştüğü, %22,5'inin AİTK geçirdiği, %19,1'inin aynı seviyeden düştüğü görülmüştür.Travma bölgesi değerlendirildiğinde ise %23,7'sinin toraks, %18,5'inin vertebral kolon, %17,8'inin abdomen bölgesinden yaralandığı görülmüştür.Eşlik eden yaralanmalar incelendiğinde %84,6'sında kanamanın eşlik ettiği görülmüştür.Travma mekanizması yaş gruplarına göre değerlendirildiğinde 30 yaş altı grupta motorsiklet kazasının, 30-50 yaş grupta yüksekten düşmenin, 50 yaş üzeri grupta aynı seviyeden düşmenin en yüksek düzeyde görüldüğü tespit edilmiştir.Travma mekanizması cinsiyete göre değerlendirildiğinde kadınlarda aynı seviyeden düşme, erkeklerde yüksekten düşme en yüksek düzeyde görüldüğü saptanmıştır. Sonuç: Pelvis kırıkları hayati tehdit eden ciddi yaralanmalardır. Bu nedenle acilservislerde hızlıca değerlendirilmeli, erken tanı konulmalı ve erkenden hemodinamik stabilizasyon sağlanmalıdır. Pelvik kırıklı hastalarda başka sistem yaralanması da olabileceği akılda tutulmalı ve bu hastalarda ek yaralanmalarda araştırılmalıdır. Anahtar kelimeler : pelvis kırıkları, young-burgess, ISS
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The patients admitted to the emergency department with pelvic injury were retrospectively analyzed, and the trauma mechanisms, classification of pelvic fractures, bleeding rates, treatments, mortality and morbidity of these patients were investigated. Material method: It is a cross-sectional and descriptive study. It was carried out between 10.01.2021 and 01.12.2021 in Aydın Adnan Menderes University Application and Research Hospital Emergency Department. Patients who applied to Aydın Adnan Menderes University Application and Research Hospital Emergency Department due to trauma and whose pelvic fracture was detected in their imaging were included in this study. As a data collection tool, a case report form prepared by the researcher, developed in line with the literature, was used. Results:The number of patients admitted to the emergency department due to trauma was found to be 14930 in 105036 patients between the dates specified in the study, and 2552 of these patients were screened considering pelvic trauma, and the data of 89 patients with pelvis fractures could be accessed and included in the study. When the characteristics of the trauma mechanism were examined, it was seen that 25.8% of the cases fell from a height, 22.5% had an in-vehicle traffic accident, and 19.1% fell from the same level. When the trauma area was evaluated, it was seen that 23.7% of them were injured from the thorax, 18.5% from the vertebral column, and 17.8% from the abdomen. When the accompanying injuries were examined, it was observed that bleeding was accompanied in 84.6% of them. When the trauma mechanism was evaluated according to age groups, it was determined that the motorcycle accident in the group under 30 years old, falling from a height in the group 30-50 years old, falling from the same level in the group over 50 years old was observed at the highest level. When the trauma mechanism was evaluated according to gender, it was found that falling from the same level in women and falling from a height in men was the highest. Conclusion:Pelvic fractures are serious, life-threatening injuries. For this reason, it should be evaluated quickly in emergency services, early diagnosis should be made and hemodynamic stabilization should be provided early. It should be kept in mind that there may be other system injuries in patients with pelvic fracture and additional injuries should be investigated in these patients.