Taekwondo sporcularının özgüven seviyelerinin algılanan stres ve saldırganlık düzeyleri ile ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship of self-confidence levels of taekwondo athletes with perceived stress and aggression levels
- Tez No: 713482
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Algılanan stres, Özgüven, Saldırganlık, Taekwondo, Perceived stress, Self-confidence, Aggression, Taekwondo
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı taekwondo sporcularının özgüven seviyelerinin stres ve saldırganlık düzeyleri ile arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Araştırmanın örneklemini Türkiye Taekwondo Federasyonu'nun 12-16 Ocak 2020 tarihinde Ankara'da düzenlemiş olduğu Türkiye Büyükler Taekwondo Şampiyonası'na katılan 123'ü kadın 137'si erkek olmak üzere toplamda 260 sporcu oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan anket formu dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”, ikinci bölümde Akın(2007) tarafından geliştirilen“Özgüven Ölçeği”, üçüncü bölümde Cohen, Kamarck ve Mermelstein (1983) tarafından geliştirilen ve Eskin, Harlak, Demirkıran ve Dereboy'un (2013) Türkçe'ye uyarlamasını yaptığı“Algılanan Stres Ölçeği”, dördüncü bölümde Buss ve Perry (1992) tarafından geliştirilen ve Madran'ın (2012) Türkçe'ye uyarlamasını yaptığı“Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmda betimsel istatistiklerden yararlanılarak örneklemde yer alan taekwondo sporcularının profilleri ortaya çıkarılmıştır. Ölçeklerin alt boyutlarının normal dağılım gösterip göstermedikleri Kolmogorov-Smirnov testi ve Shapiro-Wilk testi ile test edilmiştir. İkili karşılaştırmalar için Mann-Whitney U Testi ve çoklu karşılaştırmalar için Kruskal-Wallis Varyans Analizi kullanılmıştır. Çoklu karşılaştırmalarda Kruskal Wallis Varyans Analizi sonucu anlamlı farkın çıktığı durumlarda bu farkın hangi gruplar arasından kaynaklandığını belirlemek için Mann Whitney U Testi uygulanmıştır. Taekwondo sporcularının özgüven seviyeleri ile algıladıkları stres ve saldırganlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak için de Spearman Brown Sıra Farkları Korelasyon (r) katsayısı tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler için SPSS 19,0 paket programı kullanılmıştır. Sonuç olarak çalışmada katılımcıların özgüven seviyelerinin yüksek olduğu görülmüştür; yaş, anne eğitim durumu ve aile gelir düzeyi değişkenlerinde anlamlı farklılık bulunmuştur. Taekwondo sporcularının özgüven puanları ile yetersiz özyeterlik algısı ve genel stres algısı arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Özgüven seviyeleri yüksek olan sporcuların algılanan stres seviyesinin daha düşük olduğu görülmüştür. Saldırganlık puanlarında sadece aile gelir düzeyine göre bir farklılaşma görülmüştür. Özgüven seviyelerinin saldırganlık düzeyi ile ilişkisinde ise anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between the self-confidence levels of taekwondo athletes and their stress and aggression levels. The sample of the research consists of a total of 260 athletes, 123 female and 137 male, participating in the Turkish Senior Taekwondo Championship, which was organized by the Turkish Taekwondo Federation on 12-16 January 2020 in Ankara. The questionnaire form used in the research consists of four parts.“Personal Information Form”created by the researcher in the first part,“Self-Confidence Scale”developed by Akın (2007) in the second part,“Perceived Stress Scale”developed by Cohen, Kamarck and Mermelstein (1983) and adapted into Turkish by Eskin, Harlak, Demirkıran and Dereboy (2013) in the third part,“Buss-Perry Aggression Scale”developed by Buss and Perry (1992) and adapted into Turkish by Madran (2012) was used in the fourth part. In the study, the profiles of the taekwondo athletes in the sample were revealed by using descriptive statistics. Whether the sub-dimensions of the scales showed normal distribution was tested with the Kolmogorov-Smirnov test and the Shapiro-Wilk test. Mann-Whitney U Test was used for pairwise comparisons and Kruskal-Wallis Analysis of Variance was used for multiple comparisons. In cases where a significant difference was found as a result of Kruskal Wallis Analysis of Variance in multiple comparisons, the Mann Whitney U Test was applied to determine which groups caused this difference. Spearman Brown Rank Correlation (r) coefficient technique was used to reveal the relationship between the self-confidence levels of taekwondo athletes and their perceived stress and aggression levels. SPSS 19.0 package program was used for the data obtained in the research. As a result, participants in the study had high self-confidence levels; a significant difference was found in the variables of age, mother's education level and family income level. A negative and significant relationship was found between the self-confidence scores of taekwondo athletes and the perception of insufficient self-efficacy and general stress. It was observed that the perceived stress level of the athletes with high self-confidence levels was lower. There was a difference in aggression scores only according to family income level. It was determined that there was no significant difference in the relationship between self-confidence levels and aggression level.