Toplu yapı yönetim organları ve yöneticilik görevinin profesyonel olarak üstlenilmesi
Mass building management bodies and professional fulfillment of management duties
- Tez No: 713512
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA ÖKTEM ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kat Mülkiyeti, Toplu yapılar, Kat Malikleri Kurulu, Yönetici, Profesyonel Yönetim Hizmetleri Sözleşmesi, Condominium Ownership, Mass Buildings, Boards of Condominium Owners, Manager, Professional Management Services Contract
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
5711 sayılı kanun değişikliği ile, toplu yapılara ilişkin özel hükümler Kat Mülkiyeti Kanunu'na ilave edilmiştir. Toplu yapı yönetim organları olarak kat malikleri kurulları ve yönetici toplu yapılarda yönetim görevini üstlenecektir. Toplu yapıların yüzlerce hatta binlerce bağımsız bölümü barındıran ve çeşitli hizmetlerin sunulduğu yaşam merkezi niteliği sebebiyle yöneticilik görevi alanında uzmanlık ve ciddi bir mesai gerektirmektedir. Günümüzde kat malikleri kurulları, yöneticiyi profesyonel olarak yönetim görevini üstlenen gerçek veya tüzel kişiler arasından atamayı tercih etmektedir. Çalışmamızın ilk bölümünde, toplu yapı kavramı ve temel unsurlarına ilişkin açıklamalara yer verilecektir. Çalışmamızın ikinci bölümünde, toplu yapı temel yönetim organı olarak kat malikleri kurulları ve yönetim faaliyetleri incelenecektir. Çalışmamızın son bölümünde ise bir diğer yönetim organı olan yönetici ve profesyonel yönetim hizmetleri sözleşmesi çerçevesinde kat malikleri ile yönetici arasındaki hukuki ilişkiye yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
With the Act official number with 5711, special provisions regarding mass building scope were added to the Condominium Ownership Law. As the collective building management bodies, the boards of condominium owners and the manager will undertake the management task in the mass buildings. Due to the nature of the mass buildings where the multiple structures contain hundreds or even thousands of independent sections and where various services are offered, the duty of management requires expertise and serious work in the field. In today's our modern world, the boards of condominium owners prefer to assign professional managers due to nature of the mass buildings. This work is divided into three parts. In the first part of our study, explanations about the concept of mass buildings and its primary elements will be given. In the second part of our study, the boards of condominium owners and management activites will be examined as the main management body of the mass buildings. In the last part of our study, the manager will be discussed as a management body of the mass buildings and the legal relationship between the condominium owners and the manager will also be discussed within the framework of the manager and professional management services.