Applied virtual reality techniques in musculoskeletal assessment of cervical ergonomic disorders among dentists
Dis hekimlerinde servikal ergonomik bozukluklarn kakelet te degerlendirmesinde sanal gerçeklik tekniklerinin uygulanması
  1. Tez No: 713694
  2. Yazar: WESAM TALEB MOHAMMAD ALZEER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA ŞULE BADILLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: diş hekimleri, servikal ağrı, Sanal gerçeklik, klinik, fiziksel, postural, fonksiyonel, değerlendirme, dentists, cervical pain, virtual reality, clinical, physical, postural, functional, assessment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı, diş hekimlerindeki boyun ağrısı ve kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının klinik, fiziksel ve fonksiyonel değerlendirilmesinde sanal gerçeklik uygulamalarını incelemektir.Spesifik olarak, diş hekimlerinde başın nötr pozisyonundan sapma derecesini (baş duruşu), normal boyun hareketlerini (hareket aralığı), her hareketin süresini ve ağrılı ve ağrısız boyun ROM'unu ölçmek için önerilen bir VR sisteminin kullanımını araştırdık.Örneklem büyüklüğü açısından, bu çalışmaya Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde boyun ağrısı çeken 40 diş hekimi katılmıştır (20K, 20M; 39.70 ± 9.53 yıl).Katılımcılara tek bir değerlendirme yapılmıştır. Katılımcıların sosyodemografik özelliklerini kaydetmek için yapılandırılmış bir anket kullanıldı. Boynun fonksiyonel düzeylerini belirlemek için boyun disabilite indeksi kullanıldı.Tüm servikal hareketler açısından, baş dizilimi, açısal mesafe, hareketlerin süresi ve hızı, boynun ağrılı ve ağrısız ROM'u sanal gerçeklik gözlüğü ile ölçüldü.Büyük boyun hareketlerinin kas gücü dijital bir el dinamometresi ile ölçüldü.Bağımsız faktörler yaş kategorileri, cinsiyet, vücut kitle indeksi ve egzersiz alışkanlıklarıydı.Ağrılı boyun hareketinin toplam derecesi, boyun hareket açıklığı ve kas kuvvetinin fiziksel parametreleri ve Boyun Özürlülük sorgulama anketindeki fonksiyonel parametreler çalışmada bağımlı değişkenlerdir. Bağımsız değişkenler açısından VKİ'de anlamlı bir fark vardı. Diş hekimlerinde boyun sağlığının klinik, fiziksel ve fonksiyonel parametreleri üzerinde yaş kategorilerinin, cinsiyetin ve egzersiz alışkanlıklarının anlamlı bir etkisi yoktu. Yalnızca erkek katılımcılarda kuvvet lehine anlamlı bir farkı olmuş ve toplam boyun özürlülük sorgulama anketi yaşlı grupta daha yüksek çıkmıştır.İş deneyimi ile ağrı yoğunluğu, vücut kitle indeksi kategorileri ve boyun sakatlık indeksi kategorileri arasında pozitif bir ilişki varken, egzersiz süresi ile negatif bir ilişki vardı. Ağrı yoğunluğu ve boyun özürlülük sorgulama anketinin kategorileri birbirinden ayrılamazdı. Vücut kitle indeksi kategorileri ile egzersiz alışkanlıkları ve egzersiz süresi arasında negatif bir ilişki vardı.Boyun hareketleri için sanal gerçeklik tarafından hesaplanan en güçlü bağımsız öngörücü parametreler; ağrılı boyun sol yan fleksiyon dereceleri, boyun fleksiyon süresi ve baş postürü x idi, ki bu diş hekimlerinin klinik, fiziksel, postural ve fonksiyonel sağlığı hakkında bize bilgi verir. Sonuç olarak, sanal gerçeklik, çeşitli servikal kas-iskelet sistemi bozukluklarını değerlendirmek için baş hizasını, normal boyun hareketlerini (hareket aralığını) , ağrılı ve ağrısız geçen süreyi ve eklem hareket derecesini tahmin edebilir ve ölçebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the virtual reality applications in the clinical, physical and functional assessment of neck pain - musculoskeletal disorders (NP-MSDs) among dentists. Particularly, to investigate the use of a suggested VR system in quantifying the degree of deviation from neutral head position“head postural alignment”, normal neck movements“range of movement”, time and neck movements degree with pain and without pain among dentists. A sample of 40 dentists with neck pain (20F, 20M; 39.70 ± 9.53 years) from Yeditepe University Faculty of Health Sciences participated in this study. A single evaluation was given to the participants. A structured questionnaire was used to record the sociodemographic characteristics of the participants. The neck disability index was used to determine the functional levels of the neck. Head alignment, angular distance, time, speed, degree with pain and without pain of all cervical movements were measured by a virtual reality headset, while muscle strength of major neck movements was measured by a digital handheld dynamometer. The independent factors were age categories, gender, and exercise habits. The clinical parameters of degrees with pain, the physical parameters of neck range of motion and muscle strength, and the functional parameters in the neck disability index scale were all dependent variables in the study. There was a significant difference in BMI with all independent variables. There was no significant effect of age categories, gender, and exercise habits on clinical, physical and functional parameters of neck health among dentists, except there was a significant difference in strength favoring males and in the total neck disability index which was higher in the older age group. There were a positive correlation between work experience with pain intensity, body mass index categories and neck disability index categories, while negative with the exercise duration. Pain intensity and neck disability index categories were inextricably linked. And there was a negative correlation between body mass index categories with exercise habits and exercise duration. The strongest independent predictive parameters calculated by virtual reality for neck movements, were the neck left side flexion: degrees with pain, the neck flexion time and head posture: X, which predicted the clinical, physical, postural, and functional health among dentists. In conclusion, virtual reality can predict and measure the head alignment, normal neck movements“range of movement”, time and degree with pain and without pain, to assess various cervical musculoskeletal disorders.