Matematik zihniyeti ve akademik azmin matematik başarısına etkisi
Effects of mathematical mindset and academic perseverance on mathematic success
  1. Tez No: 713753
  2. Yazar: DİLAN KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Azim, Zihniyet, Matematik, Grit, Mindset, Mathematics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğrencilerin matematik zihniyeti ve akademik azimlerinin matematik başarıları üzerine etkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemi, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir ilkokulun 4. sınıfına devam eden 225 öğrenci olarak belirlenmiştir. Öğrencilere uluslararası TIMSS sınavında geçmiş yıllarda çıkan sorulardan oluşturulmuş 20 soruluk bir matematik başarı testi uygulanmıştır. Oluşturulan başarı testi %40 bilme, %40 uygulama, %20 akıl yürütme bilişsel alanlarına yönelik olarak hazırlanmış olup soru içerikleri ise %70'i sayı, %15'i geometri ve %15'i veri konuları olacak şekilde seçilmiştir. Öğrencilere başarı testini yanıtlamak için 35 dakika süre tanınmıştır. Başarı testinin yanında öğrencilere iki ölçek uygulanmıştır. İlk ölçek, 6 maddeden oluşan Dweck (2000) tarafından geliştirilmiş Beyaztaş ve Hymer (2018) tarafından Türkçe'ye uyarlanmış, 6'lı Likert-tipindeki Matematik Zihniyeti Ölçeğidir. Ölçekteki 3 madde gelişim zihniyetini (“Zekâ düzeyinizi her zaman büyük ölçüde değiştirebilirsiniz”), diğer 3 madde ise sabit zihniyeti (“Zekânız kendinizle ilgili çok fazla değiştiremeyeceğiniz bir şeydir”) ölçmeye yöneliktir. Uygulanan diğer ölçek ise, Clark ve Malecki (2019) tarafından geliştirilmiş 'Akademik Azim Ölçeği'dir. Öğrencilerin okul çalışmalarıyla ilgili kendilerini değerlendirdikleri, 5'li Likert-tipinde, 10 maddelik, tek faktörlü bir yapı oluşturmaktadır. Matematik zihniyeti, akademik azim ve matematik başarısı arasındaki ilişkiler Yapısal Eşitlik Modellemesi yöntemi ile incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, matematik başarısı üzerinde, akademik azmin pozitif, sabit zihniyetin negatif ve anlamlı etkileri tespit edilmiştir. Gelişim zihniyetinin de akademik başarı üzerinde dolaylı pozitif etkisi tespit edilmiştir. Bu değişkenler matematik başarısındaki varyansın %36'sını açıklamıştır. Bu sonuçlar ışığında, öğrencilere zekânın sabit olmadığı, dinamik bir biçimde sürekli gelişimlere açık olduğu, matematik gibi zor konuların bile çalışma ve azim sayesinde öğrenileceğine yönelik eğitimler verilmelidir. Öğretmenlerin de sadece sonuç odaklı olmamaları gerektiği, başarı ölçütü olarak öğrencilerin gösterdiği çaba ve azmi de kullanabilecekleri vurgusu yapılmalıdır. Farklı ders, cinsiyet, sosyoekonomik düzey ve başarı alt grupları bağlamında gelecekte benzer çalışmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of mathematical mindset and academic grit on mathematics achievement at the primary school level. Recent literature on self-theories recommends using domain-specific rather than domain-general instruments to explain school achievement. Furthermore, child samples are relatively understudied compared to adolescent and college samples in terms of self-theories and achievement relations. The sample this study was 225 students at 4th grade in a public primary school in Istanbul. Three instruments were used for data collection. The first one was a mathematics test has been administered to the students that consisted 20 questions previously used in the international TIMSS assessments. The test included 40% knowledge, 40% application and 20% reasoning questions. In terms of topics, 70% of the questions was related to algebra, 15% was related to geometry and 15% was retaled to data. 35 minutes were given to the students to complete the test. The second instrument was the 'Mathematics Mindset Scale' that consists 6 items which is developed by Dweck (2000) and adapted into Turkish by Beyaztaş and Hymer (2018). It is a 6-point Likert type scale. First 3 items in scale measure the developmental mindset (“You can always change your intelligence level on a large scale”) and the other 3 items measure the fixed mindset (“Your intelligence is something that you can not change much about yourself”). The other instrument was the 'Academic Grit Scale' which is developed by Clark and Malecki (2019). It constitutes a single-factor structure with 10 items that students evaluate themselves about their school work. The scale is in 5-point Likert-type. Relationship between mathematical mindset, academic grit and mathematics success were examined by using the Structural Equation Modeling. According to the results, there was a significant positive effect of academic grit and a negative effect of a fixed mindset on achievement. There was not a direct effect of growth maths mindset on achievement however, there was a significant indirect effect through academic grit. The SEM model explained 36% of the variance in maths achievement and 64% of academic grit. School-based interventions are recommended to promote a growth mindset and academic grit. Student- and teacher-level interventions are recommended. In these interventions, students can be informed about the elasticity of brain, that intelligence can be improved and difficult subjects such as mathematics can be learned through hard work and persistence. Teachers can be informed about the importance of creating an inclusive classroom culture where every student is supported and the significance of process-based assessment where student effort is rewarded. Further research with subgroups and in different domains could help strengthen the validity of domain-specific mindsets and grit.