Algılanan hizmet kalitesi ve tekrar satın alma niyetine etkisi: Golf turizmi Belek bölgesi
Perceived service quality and its effect on repurchase intent: Golf tourism Belek region
- Tez No: 713757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Hizmet Kalitesi, Beklenen Hizmet Kalitesi, Golf Turizmi, Belek, SERVQUAL, Tekrar satın alma niyeti, Perceived Service Quality, Expected Service Quality, SERVQUAL, Golf Tourism, Belek
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma golf turizm sektöründe, algılanan hizmet kalitesi ve tekrar satın alma niyeti arasındaki ilişkiyi konu almaktadır. Araştırmanın temel amacı Belek bölgesindeki golf kulüplerinde golf oynayan müşterilerin beklentileri ve hizmet kalitesi algıları arasındaki farkı belirlemektir. Ayrıca golf kulüplerinin sunmuş oldukları hizmet kalitesi ve tekrar satın alma niyeti arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Golf kulüplerinde hizmet kalitesi, Servqual ölçüm modeli kullanılarak ölçülmüştür. Bu ölçeğin tercih edilmesinin nedeni, turizm sektörünün pek çok işletmelerinde bu yöntemin başarılı bir biçimde uygulanmış olmasıdır. Araştırmanın evrenini, Antalya'da Belek Bölgesi'ndeki golf kulüplerinde golf oynayan müşteriler oluşturmaktadır. Çalışmada nicel yöntem kullanılmış ve araştırma verileri, anket tekniği ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler, faktör, güvenilirlik ve çoklu regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda golf hizmet kalitesine en çok etki eden boyut incelendiğinde, en önemli değişkenin heveslilik olduğu bunu sırası ile fiziksel özellikler ve güvenilirlik izlediği görülmüştür. Buna ek olarak, golf kulüplerinde hizmet kalitesinin tüm boyutlarının tekrar satın alma niyetine pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the relationship between perceived service quality and repurchase intention in the golf tourism industry. The main purpose of the research is to determine the difference between the expectations of customers playing golf at golf clubs in Belek and their perceptions of service quality. In addition, this study examines the service quality and benefits offered by golf clubs. Service quality in golf clubs was measured using the Servqual measurement model. The reason why this scale is preferred is that this method has been successfully applied in many enterprises of the tourism sector. The universe of the research consists of customers playing golf in golf clubs in Belek, Antalya. Quantitative analysis was applied in the research and the research data were collected with a questionnaire. Research data were analyzed through SPSS program. Descriptive statistics, factor, reliability multiple regression analyzes were performed. As a result of the analysis, when the dimension that most affects the golf service quality is examined, it is seen that the most important variable is enthusiasm, followed by physical properties and reliability, respectively. In addition, it has been determined that all dimensions of service quality in golf clubs have a positive effect on repurchase intention.