Karakaya havzası ornitofaunası üzerine bir araştırma
Investigation of Karakaya basin ornithofauna
- Tez No: 713878
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Karakaya baraj gölü, Kuş Faunası, Transekt, Noktada Gözlem, Karakaya Basin, Bird Fauna, Transect, Point Observation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Karakaya Havzası ornitofaunasına yönelik ilk bilimsel çalışma niteliği taşıyan bu araştırmaya ilişkin gözlem ve kayıt aşamaları 2019 yılı boyunca 12 aylık bir sürede gerçekleştirilmiştir. Bölgede bulunan kuş türleri ve dağılımlarını belirlemek amacıyla yapılan araştırmada, alanın gözlem ve incelenmesi transekt ve nokta sayım gözlem metodu ile yapılmıştır. Gözlemler haftada 1-2 günlük periyotlarla gerçekleştirilmiştir. Gözlemlenen türler Türkiye'de tespit edilmiş kuşlar için rehber niteliğinde olan kitaplardan yararlanılarak tanımlanmıştır. Gözlem ve incelemeler sonucunda 21 takıma mensup 53 familyadan; 181 kuş türü saptanmıştır. Kuş türlerinin takımlara göre dağılımı; Batağanlar (Podcipediformes) 3, Pelikanlar (Pelecaniformes) 12, Karabataklar (Suliformes) 1, Leylekler (Ciconiiformes) 2, Flamingolar (Phoenicopteriformes) 1, Kazlar (Anseriformes) 11, Atmacagiller (Accipiteriformes) 10, Doğanlar (Falconiformes) 2, Tavuksular (Galliformes) 3, Turnamsılar (Gruiformes) 5, Yağmur Kuşları (Charadriiformes) 41, Bağırtlaklar (Pterocliformes) 1, Güvercinler (Columbiformes) 5, Guguksular (Cuculiformes) 1, Baykuşlar (Strigiformes) 2, Çobanaldatanlar (Caprimulgiformes) 1, Ebabiller (Apodiformes) 2, Gökkuzgunlar (Coraciiformes) 4, İbibikler (Bucerotiformes) 1, Ağaçkakanlar (Piciformes) 2, Ötücü Kuşlar (Passeriformes) 71 olarak belirlenmiştir. Çalışma sonucu elde edilen bulgular Karakaya Havzasının ülkemiz için önemli ornitolojik bir havza olduğunu; küresel iklim değişikliği ve insani çalışma etkilerinin sonucu olarak yitirilen ve azalan sulak alanlar nedeniyle havzadaki tür çeşitliliği ve popülasyon yoğunluklarının artmakta olduğuna da işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This research, which is the first study on the Karakaya basin on the ornithofauna, was carried out in a 12 month periot in 2019. In the research carried out to reveal the bird species and their disturibution in the area, transect and point count observation methods were used to determine bird species. Observations were carried out at 1-2 day intervals per week. Observed species have been described using birds of Turkey guidebooks. As a result of the observations, from 53 families belonging to 21 orders; 181 bird species have been identified. Distribution of bird species according to orders, Grebes (Podcipediformes) 3, Pelicaniform (Pelecaniformes) 12, Cormorants (Suliformes) 1, Storks (Ciconiiformes) 2, Flamingos (Phoenicopteriformes) 1, Anseriform (Anseriformes) 11, Accipiteriform (Accipiteriformes) 10, Falconiform (Falconiformes) 2, Galliform (Galliformes) 3, Gruiform (Gruiformes) 5, Charidriiform (Chadriiformes) 41, Sandgrouse (Pteroclidiformes) 1, Columbiform (Colombiformes) 5, Cuculiform (Ferculiformes) 1, Owls (Strigiformes) 2, Nighjars (Caprimulgiformes) 1, Apodiform (Apodiformes) 2, Coraciiform (Coraciiformes) 4, Bucerotiform (Bucerotiformes) 1, Piciform (Piciformes) 2, Passeriform (Passeriformes) 71. The results of the research indicate that the Karakaya Basin is a leading ornithological region for Turkey. In addition, the species diversity and population densities are also increasing as a result of the effects of global climate change in the region.