Kefirin staphylococcus aureus üzerinde inhibitör etkisinin incelenmesi
Investigation of the inhibitory effect of kefir on staphylococcus aureus
- Tez No: 714031
- Danışmanlar: PROF. DR. TARIK HALUK ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal madde, inhibisyon, kefir, S. aureus, süt, Antimicrobial agents, inhibition, Kefir, S. aureus, milk
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma, kefirin Staphylococcus aureus üzerindeki inhibitör etkisinin incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Bu amaçla, mikroflorası bilinen kefir taneleri kullanılarak, üretim öncesi kefir üretilecek süte katılan S. aureus'un kefir üretimi sonrası etkileşimi incelenmiştir. S.aureus'un hazırlandığı; (106, 105, 104) farklı dilüsyonlardan UHT süt gruplarına (a1, b1, c1) sırasıyla ilave edilerek kefir tanesi ile fermantsyona bırakıldı. Kefir grupları 0., 6., 12., 24., 48. ve 72. saatlerde fermantasyon öncesi ve sırasında hemen ekim yapılarak sayısal değerlendirmeleri yapılmıştır. Kontrol grupları olarak aynı işlemler kefir tanesi eklenmeden kontamine edilen süt örneklerinde uygulandı. Staphylococcus aureus ile kontamine örneklerde 0., 6. ve 12. saatlerde sayısal artış olurken ; özellikle 48 ve 72.saatlerde belirgin bir azalma saptanmıştır. Buna göre, ilk grup (a1= 106) örneklerde 0., 6., 12. ve 24. saatlerde sırasıyla 4,2; 7,13; 7,0 ve 6,89 log kob/ml saptanırken; 48. ve 72. saatlerde sırasıyla 6,04 ve 4,6 log kob/ml olarak belirlenmiştir. Ikinci grup (b1= 105) örneklerde 5,34; 6,64; 7,0; 6,69; 5,08 ve 3,81 log kob/ml ; üçüncü grup (c1= 104) örneklerde 4,15; 7,1 7,2; 7,32; 5,45 ve 3,66 log kob/ml olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, S. aureus ile kontamine Kefir örneklerinde, kefir tanelerinin ve oluşturduğu ortamın S. aureus üzerinde inhibe edici bir etkisinin oluştuğu ve bunun ilerleyen zaman diliminde gerçekleştiği ; dolyısıyla ortam iç faktörlerinin ve rekabetçi floranın bu inhibisyonda etkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was planned to investigate the inhibitory effect of kefir on Staphylococcus aureus. For this purpose, the interaction of S. aureus after kefir before production, which is added to the milk to be produced, was investigated by using kefir grains with known microflora. S. aureus was prepared; (106, 105, 104) and added to UHT milk groups (a1, b1, c1) from different dilutions, respectively, and allowed to fermented with kefir grains. Kefir groups were sown immediately before and during fermentation at 0, 6, 12, 24, 48 and 72 hours and their numerical evaluations were made. As control groups, the same procedures were applied to the contaminated milk samples without adding kefir grains. In the samples contaminated with Staphylococcus aureus, there was a numerical increase at 0, 6 and 12 hours; A significant decrease was observed especially at 48 and 72 hours. accordingly, in the first group (a1= 106) samples were 4,2; 7,13, 7,0 and 6,89 log cfu/ml at 0, 6, 12 and 24 hours, respectively; It was determined as 6,04 and 4,6 log cfu/ml at 48 and 72 hours, respectively. The second group (b1= 105) samples 5,34; 6,64; 7,0; 6,69; 5,08 and 3,81 log cfu/ml; the third group (c1= 104) was determined as 4,15; 7,1; 7,2; 7,32; 5,45 and 3,66 log cfu/ml in the samples. As a result, kefir grains and the environment they created had an inhibitory effect on S. aureus in kefir samples contaminated with S. aureus, and this happened in the following time; therefore, it is thought that internal environmental factors and competitive flora may be effective in this inhibition.