Kadın güreşçilerin yaralanma bölgelerinin ve sebeplerinin araştırılması
Investigation of injury regions and causes of female wrestlers
- Tez No: 714038
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU ERTAŞ DÖLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Güreş, Kadın, Spor, Yaralanmalar, Wrestling, Women, Sports, Injuries
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Sağlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı kadın güreşçilerde yaralanmaların nedenleri, bölgeleri ve tipini, yaralanmaya neden olan faktörlerin sebeplerini ortaya koyarak çözüm önerileri sunmaktır. Çalışmaya Türkiye Güreş Federasyonuna bağlı olan yıldızlar, gençler ve büyükler kategorilerinde yer alan Türkiye şampiyonasına katılmakta olan 152 kadın güreşçiye demografik bilgilerinin yanı sıra hiç yaralanma geçirdiniz mi, yaralanmanın yeri ve türü, yaralanmaya neden olan faktörler, kulübünüzde sağlık personeli var mı, antrenman süresi, yaralanmadan korunmak için özel önlem alıyor musunuz gibi sorular sorulmuştur. Anket sonuçlarına göre; kadın güreşçilerde en fazla yaralanma geçirilen bölgeler sırasıyla bacak, ayak-ayak bileği, dirsek-kol, el-el bileği bölgesinde saptandı. Yaralanma nedenlerinde en fazla %17,7 ile aşırı zorlama görülmüştür. Katılımcıların büyük çoğunluğunun doktor kontrolünden geçtiği, eklem bölgesindeki en fazla yaralanmanın burkulma olduğu, en fazla ameliyat edilen bölgenin diz olduğu, toplam yaralanmada kemik kırığı oranının %7,41 olduğu, en fazla yumuşak doku yaralanmasının sırasıyla diz bölgesi ve ayak bileği bölgesinde olduğu görülmektedir. Sonuç olarak bu çalışmanın kadın güreşçilerde tespit ettiğimiz faktörlerin spor bilimlerine ve ileride yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to present solutions by revealing the causes, regions and types of injuries in female wrestlers, the causes of the factors that cause injury. In the study 152 female wrestlers participating in the Turkish championship, who are affiliated to the Turkish Wrestling Federation are included in the categories of cadets, youth and seniors, as well as their demographic information have you ever had an injury, the location and type of injury, the factors causing the injury, are there any health personnel in your club, training duration, injury-free, questions such as do you take special precautions to protect yourself were asked. According to the results of the survey, the regions with the highest number of injuries in female wrestlers were found in the leg, foot-ankle, elbow-arm, hand-wrist regions, respectively. Overexertion was observed with the highest rate of 17.7% in the causes of injury. It is seen that the majority of the participants were checked by a doctor, the most common injury in the joint area was sprain, the most operated area was the knee, the bone fracture rate was 7.41% in the total injury, and the most soft tissue injuries were in the knee region and ankle region, respectively. As a result, it is thought that the factors we determined in female wrestlers in this study will contribute to sports sciences and future studies.