The relationship between murals and revolutions: Iraq as example
Duvar ve devrim arasındaki ilişki: Örnek olarak Irak
- Tez No: 714045
- Danışmanlar: PROF. DR. NİMET KESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Duvar resmi, Irak sanatı, Irak Ekim Devrimi, Iraklı mural sanatçıları, Mural, Iraqi art, Iraqi October Revolution, Iraqi muralists
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Siyasi ve sanatsal tarih bize duvar resimlerinin çoğu zaman hak talep etme ve özellikle de sosyal ve siyasal eleştiri biçimi olarak hayati bir mesajı olduğunu; duvar resimlerinin halkların hak arayışında çok etkin bir rolü olduğunun yanısıra duvar sanatının nasıl bir protesto eylemi, yani özgürlük, eşitlik ve şiddeti durdurma taleplerinin görsel ifadesi olabileceğini göstermektir. Yapılan literatür taraması gösteriyor ki Irak duvar resimlerini devrimle ilişkisi bağlamında inceleyen çalışmalar yapılmamıştır. Bu konuda çalışma olmaması gerek Irak'lı sanatçıların taleplerini anlamak gerekse Irak'ta üretilen duvar resimlerini anlamak açısından sorunlu bir durumdur. Bu çalışmada bu probleme bağlı olarak aşağıdaki soruların cevabı aranmıştır: Irak duvar resimleri, devrimlerle ne kadar ilişkilidir? Irak duvar resimleri, hangi sosyal ve politik meselelere odaklanmaktadır? Irak duvar resimleri sosyal ve politik sorunları ne şekilde ifade etmektedir? Araştırmacı; bu çalışmada, devrimci duvar resimlerinin Irak halkının meselelerini iletmedeki önemini araştırmayı ve aydınlatmayı amaçlamıştır. Ancak, kavramsal tartışma ve literatür inceleme aşamasında farklı ülkelerin, toplumların bu bağlamdaki duvar resimlerini de inceleyerek duvar resimlerinin devrimlerle ilişkisini açıklamaya çalışmıştır. Bu çalışma nitel araştırma olarak planlanmıştır. Nitel araştırma metodolojisi, teori oluşturmayı temel alan bir yaklaşımla sosyal olguları bağlı oldukları sosyal bağlam içerisinde incelemeyi ve anlamlandırmayı planlar. Tez çalışması, beş bölüm olarak planlanmıştır: Birinci bölümde; araştırmanın problemi, amacı, yöntemi, araştırmanın önemi ve sınırlılıkları betimlenmiştir. İkinci bölümde teorik çerçeve oluşturulmuştur. Duvar resminin tarihi, gelişimi, farklı duvar resmi teknikleri incelenmiştir. Bunun yanı sıra devrimlere, sosyal buhranlara, sosyal ve siyasal eleştiriye odaklanan başyapıtlar ve öncü sanatçılar incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Irakta duvar resmi geleneği incelenmiştir. Dördüncü bölümde, 25 Ekim 2019 tarihinden sonra Irak'da üretilen duvar resimlerine odaklanılmıştır. Söz konusu tarihten sonra Irak'ta duvar resmi yapan en etkili 10 (on) genç sanatçı ile e-posta, telefon görüşmeleri ve yüz yüze yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler yoluyla elde edilen veriler dikte edilmiş, bu metinlerin içerik çözümlemesi yapılarak Iraklı sanatçıların duvar resimlerine yüklediği anlamlar saptanmaya çalışılmıştır. Beşinci bölümde, verilerin toplanması ve analizinden elde edilen çalışma sonuçları ve önerileri içerecekmiştir. Elde edilen bulgular, duvar resimleri ve devrimler arasında bir ilişki olduğunu ve sanatçıların düşüncelerini özgürce ifade etmek, devrime hizmet etmek ve ülkenin kurtuluşunda rol almak için duvarı seçtiklerini göstermektedir. Duvar resimleri, meydanı hayat dolu bir sanat galerisine dönüştürerek, insanlar arasında kültürel, politik ve sosyal bilinci yayarak protestocuların daha iyiye doğru değişim talep etmelerini sağlayarak hem meydanı hem de protestocuları olumlu etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
Political and artistic history tells us that murals often have a vital message as a form of claiming rights and as a form of social and political criticism; In addition to the fact, murals play a very active role in expressing the rights of people, it also aims to show how mural art can be an act of protest, that is a visual expression of the demands for freedom, equality and a cessation of violence. The literature review shows that there are no studies examining Iraqi murals in the context of their relationship with the revolution. The lack of work on this subject is a problematic situation in terms of understanding the demands of Iraqi artists and understanding the murals produced in Iraq. Depending on this problem, the answers to the following questions will be sought: How relevant are Iraqi murals to revolutions? What social and political issues do Iraqi murals focus on? How do Iraqi murals express social and political problems? The study aims to investigate, clarify and shed light on the importance of revolutionary murals in communicating the issues of the Iraqi people. However, at the stage of conceptual discussion and literature review, the researcher will try to explain the relationship between murals and revolutions by examining the murals from different countries and societies in this context. This study was planned as qualitative research. Qualitative research methodology plans to examine and interpret social phenomena within the social context they are connected to, with an approach based on theorizing. The study is consists of four parts: In the first part; The problem, purpose, method, importance and limitations of the study will be described. In the second part, the theoretical framework is created: The history and development of mural art and different murals techniques are examined. In addition, masterpieces and pioneering artists focusing on revolutions, social crises, social and political criticism will be examined. In the third chapter, the history of and tradition of the Iraqi mural is examined. The fourth chapter focused on murals produced in Iraq after 25 October 2019. After the aforementioned date, e-mail, phone calls and face-to-face semi-structured interviews hold with the 10 (ten) most influential young artists living in Iraq. The data obtained through the interviews is dictated and the meanings attributed to the murals by Iraqi artists are determined by analyzing the content of these texts. The fifth chapter included study results and recommendations from data collection and analysis. The findings show that there is a relationship between murals and revolutions and the artists chose the wall to express their thoughts freely, to serve the revolution and to have a role in the liberation of the country. The murals had a positive impact on the square and the protesters alike by turning the square into an art gallery full of life and making the protesters claim for change for the better, by spreading cultural, political and social awareness among people.