Maya ve kompost ile beslenen un kurdunun (Tenebrio molitor) büyüme performansı ve besin madde kompozisyonu
Growth performance and nutrient composition of mealworms (tenebrio molitor) fed on yeast and compost
  1. Tez No: 714046
  2. Yazar: GİZEM KUTLUAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR SAÇAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Besleme, Protein kaynağı, Un kurdu, Mealworm, Nutrition, Protein source
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
Maya ve Kompost İle Beslenen Un Kurdunun (Tenebrio molitor) Büyüme Performansı ve Besin Madde Kompozisyonu Bu çalışmada, farklı yem hammaddeleri kullanımının un kurtlarının (Tenebrio molitor L.) büyüme performansına olan etkisi ve besin değerleri araştırılmıştır. Deneme 1300 adet T. molitor larvası ile 5 hafta boyunca sürdürülmüştür. Un kurtları bir kontrol 2 deneme olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Her grup kendi içerisinde 5 alt gruba ayrılmıştır. Kontrol gruplarının rasyonuna sadece kepek ve su kaynağı olarak havuç konulmuştur. Deneme gruplarından biri olan maya gruplarına %50 oranında kepek, %50 oranında maya eklenmiştir ve su kaynağı olarak havuç kullanılmıştır. Diğer deneme grubu olan kompost gruplarına %50 oranında kepek, %50 oranında kompost verilerek yine havuç ilavesi yapılmıştır. Her bir grup un kurdu şeffaf plastik kaplara, kapaklarına hava sirkülasyonu sağlanacak şekilde sık ve küçük delikler açılarak yerleştirilmiştir. Her hafta larva gelişimleri takip edilerek pupa evresine gelen un kurtları ayrılmıştır. Aynı zamanda besi yerleri ve su kaynakları değiştirilerek canlı ağırlıkları hesaplanmıştır. Denemede, başlangıç ile 4. hafta arasında gerçekleşen besleme periyodu boyunca CA'ları arasında farklılık önemsiz bulunmuştur. 5. haftada CA'ları ölçülen un kurtlarının başlangıç haftasında ölçülen değerlerine göre 5. hafta arasındaki farkın çok önemli olduğu tespit edilmiştir. Gruplar arasında un kurtlarının uzunlukları farklılık göstermiştir. Buna karşın kompost ve mayayla beslenen un kurtlarının diğer gruplara göre daha uzun olduğu gözlemlenmiştir. Denemede maya ile beslenen grupta ham protein ve ham yağ yüzdesi en yüksek ölçülmüştür. Gruplar arasında ham protein ve ham kül bakımdan fark bulunmamıştır, buna rağmen kuru madde ve ham yağ oranları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur ve deneme gruplarınınki kontrol grubuna oranla yüksektir. Un kurtlarının besin içeriklerine göre ölüm oranları arasındaki fark çok önemli bulunmuştur. Sonuç olarak un kurtları yüksek oranda protein içermektedir ve beslenme şekillerine göre besin değerleri farklılık gösterebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Growth Performance and Nutrient Composition of Mealworms (Tenebrio molitor L.) Feed on Yeast and Compost In this research, the impacts and nutritional values of using various feed ingredients on the growth performance of mealworms (Tenebrio molitor L.) were investigated. The experiment was carried out with 1300 T. molitor larvae for 5 weeks. Mealworms were divided into 3 groups as one control (bran) and two experimentals (compost&bran and yeast &bran). Bran was included in the diet of the control groups, along with carrots as a source of water. In the yeast groups, which is one of the experimental groups, 50% bran and 50% yeast were added and carrots were used as a source of water. In the other experimental group, compost groups, 50% bran and 50% compost were supplied and carrot was provided as well. Each group of mealworms were placed in transparent plastic containers by creating frequent and small holes in the lids to ensure air circulation. Mealworms that reached the pupal stage were separated by following their larval development every week. At the same time, the live weight gains were calculated by changing the growth medium and water sources. In the experiment, the difference in CAs was found to be insignificant during the feeding period between the beginning and the 4th week. It was determined that the difference between the 5th week was very significant according to the values measured in the first week of mealworms whose CAs were measured at the 5th week. However, the lengths of the mealworms differed between the groups and mealworms which were fed with compost and yeast were measured longer than the other control groups. In the experiment, the percentage of crude protein and fat was found to be the highest in the yeast fed group. Between the groups; no difference was observed in terms of crude protein and crude ash, however, a significant difference was found between the raw oil and dry matter ratios, where the experimental groups had higher raw oil and higher dry matter than the control groups. The difference between the death rates of mealworms according to their nutritional content was found to be very significant. As a result, mealworms contain high levels of protein and their nutritional values may differ according to their diet.