Özyeterlilik ve algılanan destek algısının bilgi paylaşma üzerindeki etkisi: Bankacılık sektöründe bir uygulama
The effect of perception of self-efficacy and perceived support perceptions on knowledge sharing behavior: A study on banking sector
  1. Tez No: 714139
  2. Yazar: VELİ AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN KARADEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgiyi paylaşma davranışı, örgütsel destek algısı, yönetimin destek algısı, çalışma arkadaşları destek algısı, genel öz yeterlilik algısı, Knowledge sharing behaviour, perceived organizational support, perceived managerial support, perceived co-worker support, general self efficacy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada örgütsel destek algısı, yönetici destek algısı, çalışma arkadaşları destek algısı ve genel öz yeterlilik algısı bilgiyi paylaşma davranışının öncülleri olarak değerlendirilmiştir. 402 banka çalışanına uygulanan anket çalışmasından elde edilen verilerin analizinin ortaya koyduğu sonuçlara göre genel öz yeterlilik algısı ile çalışma arkadaşları destek algısının bilgi paylaşma davranışını olumlu yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Araştırma sonuçları daha önceki çalışmalardan farklı olarak çalışma arkadaşları destek algısının bilgi paylaşma davranışının öncülü olarak değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Araştırma sonuçları öz yeterlilik algısının davranışındaki varyansın daha büyük bir yüzdesini açıkladığını göstermiştir. Bu sonuca göre, genel öz yeterlilik algısı destek değişkenlerine göre bilgi paylaşna davranışındaki varyansı daha iyi açıklamaktadır. İlerde yapılacak çalışmalarda genel öz yeterlilik değişkeni yerine bilgiyi paylaşma öz yeterliliği değişkeninin kullanılması düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, organizational support, managerial support, co-worker support and general self efficacy concepts are considered to be the predictors of employee knowledge sharing behaviour. The research results obtained by the analysis of surveys collected from 402 bank employees suggest that perceived co-worker employee support and perceived general self efficacy have positive effect on employees knowledge sharing behaviour. Different from the previous studies, research results suggest co-worker support should be considered as predictor of knowledge sharing behaviour. Research results also suggest that when compared to support variables general self efficacy predict a greater percentage of variance in knowledge sharing behaviour. This finding suggest that altough it is a less studied concept in this subject general self efficacy should be considered as a research variable in this research area. Besides instead of general self efficacy knowledge sharing self efficacy may be used in future research.