Erişkin bireylerde sabahçıl ve akşamcıllığın kan basıncı üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of morningness-eveningness on blood pressure in adults
- Tez No: 714168
- Danışmanlar: PROF. DR. VİLDAN MEVSİM, ÖĞR. GÖR. MAKBULE NESLİŞAH TAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: kronotip, kan basıncı, ambulatuar holter, Chronotype, Blood pressure, Ambulatory Holter
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Yaşayan organizmaların biyolojik aktiviteleri belirli bir ritimde meydana gelir. İnsan metabolizmasında gün içinde ısı ve ışığa bağlı olarak gözlemlenen biyolojik değişimler sirkadiyen ritim olarak tanımlanmaktadır. Sirkadiyen ritim açlık/tokluk, ısı regülasyonu, birçok genin ekspresyonu, endokrin, gastrointestinal, solunum, immun, kardiyovasküler ve metabolik sistemlerin dahil olduğu fizyolojik olayları düzenler. Yirmi dört saatlik ritimlere bağlı görülen bu fizyolojik ve psikolojik değişiklikler; bireysel farklılıklara göre de çeşitlilik göstermektedir. Sirkadiyen ritmin bireysel farklılıkları kronotip ile ifade edilir. Kronotip, sabahçıl, ara ve akşamcıl olarak kategorize edilmiştir. Daha önceki çalışmalar akşamcıl tipte; bronşiyal astım, depresyon, kardiyovasküler hastalıklar, omurga hastalıkları, obezite, anksiyete ve olumsuz duygudurum gibi bir dizi hastalığın daha sık rastlandığını göstermiştir. Sirkandiyen ritm de gün boyunca değişen kan basıncı düzeyleri vardır. Bireylerin sirkadiyen tiplerine göre kan basıncı düzeylerinin farklılıklarını saptamanın, kardiovasküler hastalık risklerini öngörmeyi sağlayabileceği düşünülmektedir. Literatür incelendiğinde bu konuya ilişkin yeterli veri olmadığı dikkat çekmektedir. Bu çalışmada; erişkin bireylerin kronotipleri ile kan basıncı düzeyinin ilişkisinin saptanması amaçlanmıştır. Yöntem: Kesitsel-analitik desende planlanmış olan çalışma; Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Aile Sağlığı Merkez'lerine herhangi bir nedenle başvuran, 18-65 yaş arası, her kronotipten eşit sayıda, toplam 66 birey ile yürütüldü. Katılımcılara yüz yüze görüşme yöntemiyle, sosyodemografik veri formu ve Sabahlılık Akşamlılık Ölçeğini içeren anket uygulandı. Anket uygulaması sonrasında Tansiyon Holter ile 24 saatlik kan basıncı takibi yapıldı. Veriler SPSS 22.0 kullanılarak analiz edildi. İstatiksel analizlerde ki-kare, t-testi, One-way ANOVA kullanıldı ve p0,05). Sonuç: Hipertansiyon, kronik ve sistemik bir hastalık olup yaygın bir sağlık problemidir. Hipertansiyona neden olan yaşam tarzı değişikliği gibi değiştirilebilen parametreler üzerinde daha çok çalışılmalıdır. Yapılan çalışmalar kronotipin insan patogenezini farklı alanlarda etkileyebileceğini göstermiştir. Bu çalışmada, kronotiplere göre arteryel kan basıncı farklılığı saptanmamıştır. Literatürde, kan basıncı düzeyi ile kronotip ilişkisini ele alan çalışma sayısının azlığı nedeniyle; bu çalışmanın, bu alanda yapılacak çalışmaları teşvik edeceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: The biological activities of living organisms occur in a certain rhythm. The biological changes observed in human metabolism due to heat and light during the day are defined as the circadian rhythm.Circadian rhythm regulates physiological events including hunger/satiety, temperature regulation, expression of many genes, endocrine, gastrointestinal, respiratory, immune, cardiovascular and metabolic systems. These physiological and psychological changes due to the rhythms of twenty-four hours; varies according to individual differences. Individual differences in circadian rhythm are expressed by chronotype. Chronotype is categorized as morning, intermediate and evening type. Earlier studies of the evening type; showed that a number of diseases such as bronchial asthma, depression, cardiovascular diseases, spine diseases, obesity, anxiety and negative mood are more common. In the circandian rhythm, there are blood pressure levels that change throughout the day. It is thought that detecting the differences in blood pressure levels according to the circadian types of individuals can predict cardiovascular disease risks. When the literature is examined, it is noteworthy that there is not enough data on this subject. In this study; it was aimed to determine the relationship between chronotypes of adult individuals and blood pressure level. Methods: The study was planned in a cross-sectional, analytical design. It was conducted with a total of 66 individuals, aged between 18-65, who applied to Dokuz Eylul University Education Family Health Centers for any reason, in equal numbers from each chronotype. A questionnaire including the sociodemographic data form and the Morningness-Eveningness Questionnaire was applied to the participants by face-to-face, and 24-hour blood pressure monitoring was done with Holter test. Data were analyzed using SPSS 22.0. Chi-square, t-test, One-way ANOVA were used for statistical analysis and p0.05). Conclusion: Hypertension is a chronic and systemic disease and is a common health problem. More work should be done on modifiable parameters such as lifestyle changes that cause hypertension. Studies have shown that chronotype can affect human pathogenesis in different areas. In this study, no difference in arterial blood pressure was found according to chronotypes. Due to the scarcity of studies in the literature dealing with the relationship between blood pressure level and chronotype; we believe that this study will encourage further studies in this field.