Mass production efficiency & resource allocation: A multi-criteria decision-making study in Africa's garment industry
Seri üretim verimliliği ve kaynak tahsisi: Afrika'nın hazır giyim endüstrisinde çok kriterli bir karar verme çalışması
  1. Tez No: 714208
  2. Yazar: ABDİSAMAD ABUKAR OMAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN ERMAN ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: AHP, TOPSIS, Çok kriterli karar verme, Seri üretim verimliliği, Uygun kaynak tahsisi, AHP, TOPSIS, Multi-criteria decision making, Mass production efficiency, Proper resource allocation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Çalışmanın amacı, Afrika'nın hazır giyim endüstrisinde seri üretim ve kaynak tahsisinin verimliliğini incelemektir. Araştırmanın amacı, Afrika'nın hazır giyim endüstrisi için en verimli seri üretim ve kaynak tahsis yöntemini belirlemekti. Bu araştırmada, çok kriterli bir karar verme yaklaşımı, özellikle entegre bir AHP-TOPSIS modeli kullanılarak, seri üretim ve kaynak tahsisinin etkinliği çeşitli boyutlarda incelenmiştir. Dört kriterler değerlendirildi: güvenilirlik, kabiliyet, uyarlana bilirlik ve son olarak, etkili kaynak yönetimi. Ayrıca 12 alt kriterler değerlendirildi: dağıtım oranı işlevsellik kalitesi, operasyonel makinelerin dayanıklılığı, üretile bilirlik derecesi, çalışan beceri düzeyi, pazarlanabilir bir meta yaratma yeteneği, esneklik, çok yönlülük, çalışan zamanını yönetme, tekrarlayan hataları düzeltme oranı, çalışan verimliliği ve son olarak, geri dönüşüm çabasının derecesidir. Bu kriterler dört kalemi kapsamaktadır. Bunlar yalın üretim, yalın altı sigma, toplam kalite yönetimi ve çevik üretimdir. Ağırlıkları belirlemek için AHP ve söz konusu tüm kriterlere göre her bir alternatifin performansını derecelendirmek için TOPSIS kullanılmıştır. TOPSIS'in tüm hesaplamaları Microsoft Excel kullanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study's objective is to examine the efficiency of mass production and resource allocation in Africa's garment industry. The purpose of the research was to determine the most efficient method of mass production and resource allocation for Africa's garment industry. The efficiency of mass production and resource allocation have been examined in various dimensions in this research, utilizing a multi-criteria decision-making approach, specifically an integrated AHP-TOPSIS model. For the purposes of this study, to test the concept of increasing mass production efficiency and optimizing resource distribution in African apparel industries, Four criteria were evaluated: reliability, capability, adaptability, and finally, effective resource management and 12 sub-criterial, which included the rate of distribution, the quality of functionality, the durability of operational machines, the degree of manufacturability, employee skill level, the ability to create a marketable commodity, resilience, versatility, managing employee time, the rate of correcting recurrent errors, employee productivity, and finally, the degree of recycling effort. There are four options: lean manufacturing, lean six sigma, total quality management, and agile manufacturing. AHP was used to determine weights, while TOPSIS was used to rate each alternative's performance against all of the criteria in question. All calculation of TOPSIS were done using Microsoft excel.