An evaluation on the effect of the MIR appliance on the force resistance and stability of mini screws of different lengths and diameters
MIR apareyinin farklı uzunluk ve çaptaki minividaların kuvvet direnci ve stabilitesine olan etkisinin değerlendirilmesi
- Tez No: 714218
- Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM NALBANTGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Minivida, MİR aparatı, stabilite, kuvvet direnci, vida çapı, vida uzunluğu, Mini screw, MIR appliance, stability, force resistance, screw diameter, screw length
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çalışmamızın amacı, in vitro ortamda MIR apareyinin farklı uzunluk ve çaptaki minividalarla beraber kullanıldıklarında kuvvet direnci ve stabilizasyona olan etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmamızda 1,4 mm çapında 6 mm uzunluğunda 20 adet, 1,4 mm çapında 8 mm uzunluğunda 20 adet, 1,6 mm çapında 6 mm uzunluğunda 20 adet, 1,6 mm çapında 8 mm uzunluğunda 20 adet, 1,8 mm çapında 6 mm uzunluğunda 20 adet, 1,8 mm çapında 8 mm uzunluğunda 20 adet olmak üzere toplam 120 adet TM (Trimed, Ankara, Türkiye) minivida kullanılmıştır. Bu araştırmada, konik yapıda olan TM minividalar tercih edilmiştir. TM minividalar, ''Self- drilling'' özelliğe sahiptir ve titanyumdan üretilmişlerdir. MİR uygulanmayan diğer grup ise kontrol grubu olarak kullanılmıştır. Minividalar, laboratuvar ortamında, sığır kalça kemiğinden elde edilen örneklere tork ölçer tornavida (N2DPSK, Nakamura MFG Co Ltd, Tokyo, Japan) ile uygulanmış ve maksimum uygulama torku (MUT) değerleri ölçülmüştür. Daha sonra, Instron test cihazı ile minivida uzun eksenine dik yönde kuvvet uygulanarak, 0,6 mm yer değiştirene kadar gösterdikleri direnç değerleri kaydedilmiştir. Kuvvet testi uygulanmış minividaların mobilitelerinin değerlendirilmesini takiben minividalar tork ölçer tornavida ile maksimum çıkarma torku (MÇT) ölçülerek kemikten çıkarılmıştır. Yapılan istatistiksel analizde MİR aparatı kullanılan minividalarda uygulama torkları artmıştır ve bu artış istenen seviyeleri aşmamıştır. Çıkarma torklarında da anlamlılık seviyesinde olmayan bir artış kaydedilmiştir. Bu sonuçlar, MİR aparatının özellikle daha küçük çaplı minividaların kuvvet direncini ve stabilitesini belli ölçülerde arttırmada etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Yapılan araştırma sonucunda MİR aparatı, minivida primer stabilitesi ve kuvvet direncini arttırmasından dolayı özellikle kortikal kemiğin ince olduğu veya daha küçük çaplı minivida tercih edildiği vakalarda iyi bir seçenek olarak tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The present study aims to investigate the effect of the mini-implant ring (MIR) appliance on force resistance and stabilization when used in vitro with mini screws of different lengths and diameters. A total of 120 TM (Trimed, Ankara, Turkey) mini screws, including 20 pieces of 1.4 mm diameter and 6 mm length, 20 pieces of 1.4 mm diameter and 8 mm length, 20 pieces of 1.6 mm diameter and 6 mm length, 20 pieces of 1.6 mm diameter and 8 mm length, 20 pieces of 1.8 mm diameter and 6 mm length, and 20 pieces of 1.8 mm diameter and 8 mm length were used for the study. Titanium TM mini screws with a conical structure and“self-drilling”feature were preferred in the study. The other group in which the MIR was not applied was used as the control group. Mini screws were applied to samples obtained from bovine hip bones, in the laboratory using a torque screwdriver (N2DPSK, Nakamura MFG Co Ltd, Tokyo, Japan) and maximum application torque (MAT) values were measured. Then, by applying force perpendicular to the long axis of the mini screw with an Instron tester, the resistance values of the mini screws up to a 0.6 mm displacement were recorded. Following the evaluation of the mobility of the force-tested mini screws, the mini screws were removed from the bone by measuring their maximum extraction torques (MET) with a torque meter screwdriver. The statistical analysis showed that application torques increased in mini screws to which the MIR appliance was applied, and this increase did not exceed desired levels. A nonsignificant increase in extraction torques was also recorded. These results show that the MIR apparatus is effective in increasing the force resistance and stability particularly of smaller diameter mini screws to a certain extent. As a result of the research, the MIR apparatus is recommended as a good option, especially in cases where the cortical bone is thin or a smaller diameter mini screw is preferred, since it increases the primary stability and force resistance of the mini screw.