Şinşilla'nın (chinchilla lanigera) baş, boyun bölgesinde yer alan lenf düğümlerinin makroanatomisi
Macroanatomy of lymph nodes located in the head and neck region of chinchilla (chinchilla lanigera)
- Tez No: 714287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE KARAKURUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Baş ve boyun, Lenf düğümü, Şinşilla, Chinchilla, Head and neck, Lymph node
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Dolaşım sistemi genel anlamda arter-ven sistemi olarak tanımlanmasına rağmen lenfatik dolaşım da vasküler sistem içerisinde yerini almıştır. Lenfatik sistem temel olarak hücre dışı sıvı dengesinin sağlanmasında önemli bir rol oynar. Ayrıca dokular arası sıvıdan lenf kapillerleri(kılcalları) aracılığı ile emilen maddelerin lenf nodülüne taşınıp, burada hücre ve metabolizma artıklarından temizlenmesi, lenfosit üretilip depo edilmesi, antikor yapımı, bağırsaklardan emilen yağın kana iletilmesi, hormonların aktarılması gibi görevlerin yanı sıra enfeksiyöz ve tümör metastazlarının yayılmasına aracılık ettiği belirlenmiştir. Çalışmanın materyalini erişkin on adet ergin erkek ve on adet ergin dişi şinşilla (chichilla lanigera) oluşturmuştur. Lenf düğümlerini boyamak için, 1/15 oranında serum fizyolojik ile yeşil renkli mürekkeb deri altına enjeksiyonu yapılarak bir hafta sonrasında hayvanlar ötenazi edilmiştir. Ötenazi işlemi sonrası %10 luk formol içeren havuzlarda muhafaza edilmiştir. Yapılan makro incelemeler sonucunda baş bölgesinde kulağın kaidesinde m. parotidoauricularis'in hemen caudal kenarının ventral'inde lymphocentrum parotideum'un, spatium mandibula'da, corpus mandibula'nın ventral kenarında lymphonodi mandibulares'in yerleştiği gözlendi. Boyun bölgesinde de m. cleidomastoideus ve m. sternocephalicus'un başa yakın bölümünün ventral'inde lymphocentrum retropharyngeum'un, m. trapezius'un pars cervicalis'inin hemen ventral'inde, scapula'nın margo cranialis'inin önünde, lymphonodi cervicales superficiales dorsalis'in, omuz ekleminin hemen cranial'inde lymphonodi cervicales superficiales ventralis'in bulunduğu belirlenmiştir. Yapılan makro incelemelerde lymphonodus buccalis'i ve lymphocentrum cervicale profundum'un varlığına rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Although the circulatory system is generally defined as the artery-vein system, lymphatic circulation has also taken its place in the vascular system . The lymphatic system mainly plays an important role in maintaining extracellular fluid balance. In addition, it has been determined that the substances absorbed from the interstitial fluid via lymph capillaries are transported to the lymph node, where it is cleaned from cell and metabolism residues; mediates lymphocyte production and storage, antibody production, transmission of the absorbed fat from the intestines to the blood, transfer of hormones, as well as the spread of infectious and tumor metastases. The material of the study consisted of ten adult males and ten adult females chinchillas (chinchilla lanigera). To stain the lymph nodes, the animals were euthanized one week later after subcutaneous injection of 1/15 saline and green c ink. After euthanasia, it was preserved in pools containing 10% formol. As a result of the macro examinations, İt was observed that lymphocentrum parotideum was located just ventral to the caudal edge of the m. parotidoauricularis, and lymphonodi mandibulares were located at the ventral edge of the corpus mandibula in the spatium mandibula.In the neck region lymphocentrum retropharyngeum was located ventrally to the head proportion of m. cleidomastoideus and m. sternocephalicus. It was determined that lymphonodi cervicales superficiales dorsales were located just ventral to the pars cervicalis of the m.trapezius, in front of the margo cranialis of the scapula, and lymphonodi cervicales superficiales ventralis were located just in the cranial of the shoulder joint. In the macro examinations, lymphonodus buccalis and lymphocentrum cervicale profundum were not found.