Nötropenik ateş ile başvuran solid tümörlü hastalarda MASCC ve CISNE skorlarının değerlendirilmesi
Assessment of MASCC and CISNE scores in solid tumor patients presenting with neutropenic fever
  1. Tez No: 714317
  2. Yazar: MANOLYA ÇELEBİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA YAVUZŞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Nötropeni, Ateş, MASCC, CISNE, Neutropenia, Fever, MASCC, CISNE
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç-hipotez: Nötropenik ateş miyelosupresif tedavinin mortalite,morbidite ve yüksek tedavi maliyetleriyle ilişkili bir yan etkisidir. Hastaların komplikasyon gelişimi açısından riskinin belirlenmesi önemlidir. Bu amaçla çalışmamızda Çok Uluslu Kanserde Destekleyici Bakım Derneği(MASCC) ve Stabil Febril Nötropeni Klinik İndeksi(CISNE) risk skorlama sistemleri ile CRP ve prokalsitonin gibi biyobelirteçlerin bu skorlama sistemlerinin performansına katkısı değerlendirilmiştir. Gereç-yöntem: Çalışmaya Ocak 2012-Kasım 2020 tarihleri arasında Tıbbi Onkoloji Servisi'nde yatan klinik stabil, solid tümörlü ve KT ilişkili NPA tanılı 276 hasta dahil edildi. 30.gün mortalite ve YBÜ izlemi bağımlı değişken kabul edildi. MASCC ve CISNE ölçeklerinin kestirim noktaları varolan geçerlilik-güvenilirlik çalışmalarına göre ROC analizi ile yapıldı. Prokalsitonin ve CRP için de ROC analizi kullanıldı. Bulgular: MASCC puanına göre hastaların %25'i yüksek riskliydi. CISNE'ye göre %21'i düşük, %41,7'si orta, %37,3'ü yüksek riskliydi. 30.gün mortalite oranı %10,5(29), YBÜ izlemi %7,6(21) bulundu. Hastaların %43,8(121)'inde ciddi komplikasyon görüldü. Ölenlerin CRP ortalaması diğerlerinden istatistiki olarak anlamlı yüksekti(p=0.001). Prokalsitonin düzeyleri de ölenlerde anlamlı şekilde daha yüksekti(p=0,0041). Yüksek riskli hastayı göstermede bu biyobelirteçler makul ayırt edici ve öngördürücü güçte bulundu[prokalsitonin için AUC 0,684(%95 GA 0,568-0,801), CRP için 0,652(%95 GA 0,529-0,775)]. YBÜ izlemi açısından prokalsitonin için 0,789(%95 GA 0,692-0,886), CRP için 0,772(%95 GA 0,669-0,874) bulundu. Mortaliteyi öngörmede MASCC(1) yüksek riskli hastayı öngörmede daha duyarlıydı(%88 'e karşı %55). YBÜ izlemi açısından ise MASCC(1)'den belirgin düşüktü[AUC 0,736(%95 GA 0,630-0,842), 0,811(%95 GA 0,724-0,899)]. CISNE(>1)'nin duyarlılığı bu açıdan da daha yüksekti(%94'e karşı %62). Sonuçlar: Kötü prognozu öngörmede iki skor benzer güçte ayırt edicidir. Ancak yüksek riskli hastanın tanımlanmasında CISNE skoru daha duyarlıdır. Klinikte CISNE skorunun kullanımı yaygınlaşmalıdır. Prokalsitonin ve CRP ise komplike hastayı öngörmede kullanılabilecek güçteki ek ölçütlerdir.
Özet (Çeviri)
Object and hypothesis: NPA is a side effect of myelosuppressive therapy associated with mortality, morbidity and high treatment costs. It is important to determine the risk of patients for the development of complications. For this purpose, our study evaluated the Multinational Association for Supportive Care in Cancer(MASCC) and the Stable Febrile Neutropenia Clinical Index(CISNE) risk scoring systems and the contribution of biomarkers such as CRP and procalcitonin to the performance of these scoring systems. Methodology: The study included 276 patients with clinically stable solid organ tumor and diagnosis of KT-related NPA hospitalized in the Medical Oncology Service between January 2012 and November 2020. 30-day mortality and ICU dependent variables were considered. The cut-off points of the MASCC and CISNE scales were determined by ROC analysis according to existing validity-reliability studies. ROC analysis was also used for procalcitonin and CRP. Results: According to the MASCC score, 25% of the patients were at high risk. According to CISNE, 21% were low risk, 41.7% moderate, 37.3% high risk. The 30-day mortality rate was 10.5%(29) and ICU was 7.6%(21). Serious complications were seen in 43.8% (121) of the patients. The mean CRP of the deceased was statistically significantly higher than the others(p=0.001). Procalcitonin levels were also significantly higher in those who died(p=0.0041). These biomarkers were found to have reasonable discriminatory and predictive power in delineating the high-risk patient[AUC 0.684 for procalcitonin(95% CI 0.568-0.801), 0.652 for CRP(95% CI 0.529-0.775)]. In terms of ICU, it was found 0.789(95% CI 0.692-0.886) for procalcitonin and 0.772(95% CI 0.669-0.874) for CRP. The area under the curve of the MASCC(1) was more sensitive in predicting the high-risk patient.(88% vs. 55%). In terms of ICU, the area under the curve of the MASCC(1)[AUC 0.736 (95% CI 0.630-0.842), 0.811(95% CI 0.724-0.899)]. CISNE(>1) had higher sensitivity.(94% vs. 62%). Conclusions: The two scores are discriminating with similar strength in predicting poor prognosis. However, the CISNE score is more sensitive in identifying high-risk patients. The use of the CISNE score in the clinic should be increased. Procalcitonin and CRP are additional criteria that can be used to predict complicated patients.