Türkiye'de telekomünikasyon alanındaki regülasyonlar
Regulations on telecommunications in Turkey
  1. Tez No: 714351
  2. Yazar: ESRA KOÇ DOĞRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Regülasyon, Telekomünikasyon, Düzenleyici Kurumlar, Regulation, Telecommunication, Regulatory Institutions
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Regülasyon, bir faaliyet konusuyla ilgili düzenleme yapılması ve yapılan bu düzenlemelere uyulup uyulmadığının denetlenmesini ifade etmektedir. Yapılan düzenlemelerde bireysel çıkarlar değil toplumsal fayda göz önüne alınmaktadır. Regülasyon ile ekonomide yer alan şirketlerin daha etkin ve verimli bir şekilde çalışması amaçlanmaktadır. Regülasyon kendi içerisinde iktisadi, sosyal ve idari olarak sınıflandırılmaktadır. Bu düzenlemeler belirli bir plan ve program içerisinde yapılmaktadır. Yapılan bu çalışmalar regülasyon politikalarını oluşturmaktadır. İnsanların toplumda bir arada yaşaması sonucu birbirleriyle iletişim kurma ve düşüncelerini paylaşma ihtiyaçları bulunmaktadır. Geçmişten günümüze insanların iletişim kurma yöntemleri farklılık göstermektedir. Telekomünikasyon sektörünün temeli Osmanlı İmparatorluğu döneminde ulakların askeriye de görev alması ile resmi haberleşmenin yapılmasını sağlamışlardır. Sektör Cumhuriyet Döneminde gelişme göstermiştir. Telekomünikasyon sektöründe gerçekleşen özelleştirme sonucunda piyasada etkin bir rekabet ortamı oluşturulmak istenmiştir. İlgili sektörde sunulan hizmetlerin tüketiciler tarafından kaliteli ve uygun fiyatlı olarak fayda sağlanması amaçlanmıştır. Telekomünikasyon sektöründe hizmet sunmak isteyen firmaların piyasa girebilmeleri için gerekli koşulları sağlaması gerekmektedir. Bu durum piyasada yer alan firmaların denetlenmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösterecek kurumlar BTK' ya tabidir. BTK, görev ve yetkilerini yerine getirirken hiçbir kurum ve kişilerin baskısı altında kalmamaktadır. Telekomünikasyon sektöründe ekonomide meydana gelen gelişmeler sonucunda düzenleme yapılması gerekmektedir. Sektörde yapılan düzenlemeler BTK tarafından yapılmaktadır. Bu düzenlemeler sektörde yer alan firmaların görevlendirilmesi, kontrol edilmesi, telif edilmesi, tüketicilerin korunması, teknik düzenlemeler olarak belirtilebilmektedir. Dünyada gelişim ve değişime en açık sektör telekomünikasyon sektörüdür. Bu sektörde teknolojik gelişmelerin yakından takip edilmesi gerekmektedir. Her ülkenin gelişmişlik düzeyi faklı olduğu gibi teknolojik gelişim konusundaki hızları da birbirinden farklılık göstermektedir. Dünyada kamu mülkiyetinde bulunan telekomünikasyon kurumlarının özelleştirilmesi ile etkin bir rekabet ortamı amaçlanmıştır. Sektörde rekabet ortamının etkinliğini ve verimliliğini sağlayabilmek için dünya ülkelerinde bağımsız düzenleyici kurumlar kurulmuştur. Yüksek lisans tez çalışmamda telekomünikasyon sektöründe regülasyon çalışmalarının gerekliliği, sektörde uygulanan özelleştirmenin etkileri ve piyasada faaliyet göstermek isteyen şirketlerin piyasaya giriş ve faaliyetlerinin düzenlenmesi konuları incelenmiştir. Telekomünikasyon sektöründe sunulan hizmetlerin kalitesini artırmak ve maliyetini en aza indirmek için çalışmaların belirli bir düzen içerisinde yapılması ve regülasyon uygulamalarına açık olması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Regulation refers to the regulation related to a field of activity and the compliance and supervision of these regulations. In the regulations made, social benefit is taken into consideration, not individual interests. With the regulation, it is aimed for companies in the economy to work more effectively and efficiently. Regulation is classified as economic, social and administrative in itself. These arrangements are made within a certain plan and program. These studies constitute regulation policies. As a result of people living together in society, they need to communicate with each other and share their thoughts. People's communication methods differ from past to present. The basis of the telecommunication sector during the Ottoman Empire period, with messengers taking part in the military, they provided official communication. Telecommunication sector has developed in the Republic Period. As a result of the privatization realized in the telecommunication sector, an effective competitive environment in the market was desired. It is aimed that the services provided in the relevant sector will be benefited by the consumers in a quality and affordable way. Companies that want to provide services in the telecommunication sector must fulfill the necessary conditions in order to enter the market. This situation has revealed the necessity of auditing the companies in the market. Institutions that will operate in the telecommunication sector are subject to the Information Technologies and Communication Authority. BTK is not under the pressure of any institution or person while fulfilling its duties and powers. As a result of developments in the economy in the telecommunications sector, a regulation needs to be made. Regulations made in the sector are made by the Information Technologies and Communication Authority. These regulations can be defined as assigning, controlling, copying the companies in the sector, protecting the consumers, and technical regulations. The sector that is most open to development and change in the world is the telecommunication sector. Technological developments should be followed closely in this sector. As the development level of each country is different, their speed in technological development also differs from each other. With the privatization of publicly owned telecommunication institutions in the world, an effective competition environment is aimed. In order to ensure the effectiveness and efficiency of the competitive environment in the sector, independent regulatory institutions have been established in the world countries. In my master's thesis, the necessity of regulation studies in the telecommunications sector, the effects of privatization applied in the sector, and the regulation of the market entry and activities of companies that want to operate in the market have been examined. In order to increase the quality of the services provided in the telecommunication sector and to minimize the cost, the studies should be carried out in a certain order and they should be open to regulation practices.