Eğitim göçü perspektifinde uluslararası öğrencilerin kültürel zekâ düzeyleri ile kültürlerarası duyarlılık ve kültürlenme düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi (Bursa Uludağ Üniversitesi örneği)
An investigation of the relationships between cultural intelligence levels and intercultural sensitivity and acculturation levels of the international students from the perspective of educational migration (The case of Bursa Uludag University)
  1. Tez No: 714362
  2. Yazar: ELİF ALKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ATASOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim göçü, uluslararası öğrenciler, kültürel zekâ, kültürlerarası duyarlılık, kültürlenme, Educational migration, international students, cultural intelligence, intercultural sensitivity, acculturation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Eğitim alanındaki küreselleşme hareketliliği ile uluslararası öğrenci göçü dünyada gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Bu göç hareketliliğinde öğrencilerin kültürlerarası duyarlılık, kültürlenme ve uyum düzeyleri ev sahibi ülkeye adapte olmaları sürecinde etkili unsurlardır. Nitekim uluslararası öğrencilerin yerleştikleri ülke ile kurdukları kültürel etkileşimler ve bunların sonucunda ortaya çıkan uyum süreçleri, sahip oldukları yüksek kültürel zekâ seviyeleri ile daha kolay gerçekleşebilmektedir. Bu bağlamda araştırmanın amacı Bursa Uludağ Üniversitesi'nde öğrenim gören uluslararası öğrencilerin kültürel zekâ, kültürlerarası duyarlılık ve kültürlenme düzeylerinin belirlenmesi ve kültürel zekâ düzeyleri ile kültürlerarası duyarlılık ve kültürlenme düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Mevcut araştırma, farklı ülkelerden gelen ve farklı etnik kökenlerden oluşan 353 kadın, 282 erkek katılımcı ile nicel araştırma deseni içinde ilişkisel tarama modelinde oluşturulmuştur. Veri toplama aracı olarak kültürel zekâ, kültürlerarası duyarlılık ve kültürlenme ölçekleri ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde, uluslararası öğrencilerin kültürel zekâ, kültürlerarası duyarlılık ve kültürlenme düzeylerinin“orta”seviyede olduğu ve yaş, cinsiyet vb. değişkenlere göre anlamlı farklılıklar gösterebildiği tespit edilmiştir. Ayrıca, öğrencilerin kültürel zekâ düzeyleri ile kültürlerarası duyarlık düzeyleri arasında pozitif yönlü orta düzeyde, kültürel zekâ düzeyleri ile kültürlenme düzeyleri arasında ise pozitif yönlü düşük düzeyde anlamlı ilişkilerin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışma, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 100/2000 Doktora Bursu Programı tarafından desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the globalization mobility in the field of education, the international student migration has been coming into prominence day by day in the world. Students' intercultural sensitivity, acculturation and adaptation levels in this migration mobility are the effective factors in their adaptation to the host country. In fact, the cultural interactions that international students establish with their country of residence and the resulting adaptation processes can be implemented more easily with their high cultural intelligence levels. In this context, the aim of this study is to identify the cultural intelligence, intercultural sensitivity and acculturation levels of international students studying at the Bursa Uludag University and investigate the relationships between cultural intelligence levels and intercultural sensitivity and acculturation levels. The present study was carried out through the relational screening model within the quantitative research design with 353 female and 282 male participants from different countries and different ethnic origins. Cultural intelligence, intercultural sensitivity and acculturation scales and a personal information form were all used as data collection tools. As a result of the findings obtained from the study, it was found that the cultural intelligence, intercultural sensitivity and acculturation levels of international students were at“moderate”level and demonstrated significant differences based on the variables of age, gender etc. Furthermore, it was concluded that there was a positively moderate relationship between the cultural intelligence levels of the students and their intercultural sensitivity levels and a positively low relationship between the cultural intelligence levels and acculturation levels. This study was supported by the Council of Higher Education 100/2000 PhD scholarship programme.