Determination of adaptation capabilities of some foreign origin alfalfa (Medicago sativa L.) cultivars in Bingöl conditions
Bazı yurtdışı kaynaklı yonca (Medicago sativa L.) çeşitlerinin Bingöl koşullarında adaptasyon yeteneklerinin belirlenmesi
- Tez No: 714465
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÇAÇAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yonca, ot verimi, ot kalitesi, makro elementler, mikro elemen, Alfalfa, forage yield, forage quality, macro elements, micro elements
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, Bingöl ekolojik koşullarında bazı yurtdışı kaynaklı yonca çeşitlerinin verim ve kalite özellikleri ile mineral madde içeriklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada 12 adedi yurtdışı kaynaklı (Iside, Osjecka 99, Ezzelina, Diane, Prosementi, Queen, Emiliana, Riviera vicentina, Banat vs, La Torre, Sabrina ve Escorial) ve 3 adedi standart (Elçi, Bilensoy 80 ve Başbağ) olmak üzere toplam 15 adet yonca çeşidi bitkisel materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada, Yonca çeşitlerine ait verim özelliklerinden bitki boyu, sap sayısı, sap çapı, yeşil ot verimi ve kuru ot verimi, kalite özelliklerinden HP (Ham Protein), ADF (Asit Deterjanda Çözünmeyen Lif), NDF (Nötral Deterjanda Çözünmeyen Lif), SKM (Sindirilebilir Kuru Madde), KMT (Kuru Madde Tüketimi) ve NYD (Nispi Yem Değeri), makro elementlerden Ca (Kalsiyum), Mg (Magnezyum), P (Fosfor) ve K (Potasyum) oranları ile mikro elementlerden Fe (Demir), Cu (Bakır) Mn (Mangan), Zn (Çinko), Al (Alüminyum), Cr (Krom), Ni (Nikel) ve Se (Selenyum) içerikleri ele alınmıştır. Yapılan çalışmada; ortalama bitki boyu 97,6 cm, sap sayısı 15,8, sap çapı 2,80 mm, yeşil ot verimi 11018 kg da-1, kuru ot verimi 3228 kg da-1, HP oranı %20,40, ADF oranı %33,0, NDF oranı %42,41, SKM oranı %63,18, KMT oranı %2,85, NYD 140,3, Ca oranı %1,57, Mg oranı %0,39, P oranı %0,34, K oranı %2,03, Fe içeriği 427 mg kg-1, Cu içeriği 10,00 mg kg-1, Mn içeriği 46,7 mg kg-1, Zn içeriği 18,3 mg kg-1, Al içeriği 100,7 mg kg-1, Cr içeriği 4,25 mg kg-1, Ni içeriği 4,00 mg kg-1ve Se içeriği 0,97 mg kg-1 olarak bulunmuştur. Elde edilen bu iki yıllık sonuçlar birlikte değerlendirildiğinde; verim açısından Emiliana ve Ezzelina çeşitlerinin ön plana çıktığı, kalite ve makro elementler açısından çeşitler arasında herhangi istatistiksel bir farklılığın olmadığı, mikro elementler açısından ise Iside çeşidinin genel olarak diğer çeşitlere nazaran daha yüksek değerler verdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has carried out to determine the yield, quality features and mineral content of some foreign origin alfalfa cultivars in Bingöl ecological conditions. In the research, a total of 15 alfalfa cultivars, 12 of which are from foreign origin (Iside, Osjecka 99, Ezzelina, Diane, Prosementi, Queen, Emiliana, Riviera vicentina, Banat vs, La Torre, Sabrina and Escorial) and 3 of them as the standard types (Elci, Bilensoy 80 and Basbag) were used as plant material. In the research; plant height, number of stems, stem thickness, forage yield and dry matter yield from yield features, CP (Crude Protein), ADF (Acid Detergent Fiber), NDF (Neutral Detergent Fiber), DDM (Digestible Dry Matter), DMI (Dry Matter Intake) and RFV (Relative Feed Value) from quality features, Ca (Calcium), Mg (Magnesium), P (Phosphorus) and K (Potassium) ratios from macro elements, Fe (Iron), Cu (Copper), Mn (Manganese), Zn (Zinc), Al (Aluminum), Cr (Chromium), Ni (Nickel) and Se (Selenium) from micro elements were investigated. Average plant height was 97.6 cm, number of stems 15.8, stem thickness 2.80 mm, forage yield 11018 kg da-1, dry matter yield 3228 kg da-1, CP ratio 20.40%, ADF ratio 33.0%, NDF ratio 42.41%, DDM ratio 63.18%, DMI ratio 2.85%, RFV 140.3, Ca content 1.57%, Mg content 0.39%, P content 0.34%, K content 2.03%, Fe content 427 mg kg-1, Cu content 10.00 mg kg-1, Mn content 46.7 mg kg-1, Zn content 18.3 mg kg-1, Al content 100.7 mg kg-1, Cr content 4.25 mg kg-1, Ni content 4.00 mg kg-1 and Se content 0.97 mg kg-1. When these two-year results are evaluated together; Emiliana and Ezzelina cultivars stand out in terms of yield features, there is no statistical difference between the cultivars in terms of quality and macro elements and it was determined that Iside cultivar generally gave higher values than other cultivars in terms of micro elements.