The effect of duration of menopause on posture and functional activity in housewives during COVID-19
COVID-19 sürecinde ev kadinlarinda menopoz süresinin postür ve fonksiyonel aktivite üzerine etkisi
- Tez No: 714563
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM YAZICI MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: menopoz, ev kadınları, postür, fonksiyonel aktivite, menopause, housewives, posture, functional activity
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Literatürde menopoz süresinin ev kadınlarındaki postür ve fonksiyonel aktiviteye etkisiyle alakalı bir çalışma bulunamamıştır. Bu çalışmanın amacı ev kadınlarında menopoz süresinin postür ve fonksiyonel aktivite üzerine etkisini incelemektir. Çalışma Aralık 2020 ile Kasım 2021 tarihleri arasında 50-65 yaş aralığında menopoza girmiş 42 ev kadını dahil edilmiştir. Menopoz süresinin etkisini değerlendirmek için kişileri menopozda bulunma sürelerine göre 2-7 yıl (n=21) ve 8-8+ yıl (n=21) olmak üzere 2 gruba ayrılmışlardır. Her iki gruptan da demografik bilgiler ve ev işleriyle ilgili bilgiler alınmıştır. Katılımcıların postür değerlendirmesi için New York Posture Rating kullanılmıştır. Depresyon değerlendirmesi için Beck's Depression Inventory ve yaşam kalitesini değerlendirmek için Nottingham Health Profile kullanılmıştır. El kavrama kuvvetini değerlendirmek için hem dominant ve nondominant elden 3 kere JAMAR dinanometre ile ölçüm yapılmıştır. Fonksiyonel aktivitelerini değerlendirmek için Timed Up and Go ve 5 kez otur kalk tesi üçer kere uygulanmıştır. Sonuçların ortalaması alınmıştır. Her tekrardan sonra 1 dakikalık dinlenme süresi verilmiştir. Çalışmamızın sonucunda ev kadınlarında menopoz süresinin postür ve fonksiyonel aktivite üzerine etkisi olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In the literature, there is no study related to the effect of duration of menopause on posture and functional activity in housewives. The aim of this study is to examine the effect of duration of menopause on posture and functional activity in housewives. Between December 2020 and November 2021, the research was carried out. The menopausal housewives (n=42) were included with an age range of 50-65. To evaluate the effect of the menopause period, the people were divided into two groups according to the duration of the menopause, 2-7 years (n=21) and 8-8+ years (n=21). Both groups provided demographic information and information of housework. New York Posture Rating was evaluated for the posture evaluation of the participants. depression was evaluated with Beck's depression inventroy and, quality of life was evaluated with Nottingham health profile. Using a JAMAR dynamometer, measurements were taken three times from both the dominant and non-dominant hand to assess handgrip strength. TUG and 5XSST were used three times each to evaluate their functional activities. The outcomes were then averaged. Each repetition was followed by a one-minute rest period. As a result of our study, it has been shown that the duration of menopause has no effect on posture and functional activity in housewives.