Farklı kanal içi medikamentlerin ve iskelelerin diş renklenmesine etkisinin in vitro incelenmesi
In vitro investigation of the effects of different intracanal medicaments and scaffolds on TOOTH discoloration
- Tez No: 714641
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dijital Fotoğraf Makinesi, Diş renklenmesi, İkili Antibiyotik Patı, Metil Selüloz, Üçlü Antibiyotik Patı, Propolis, Rejeneratif Endodonti, Spektrofotometre, Digital Camera, Tooth discoloration, Double Antibiotic Paste, Methyl Cellulose, Triple Antibiotic Paste, Propolis, Regenerative Endodontics, Spectrophotometer
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Rejeneratif endodontik tedavide (RET) kanal içi medikament ve iskele uygulaması diş renklenmesine neden olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, farklı kanal içi medikamentlerin ve iskelelerin diş renklenmesine etkisinin in vitro olarak incelenmesidir. Bu çalışmada 100 adet ortodontik nedenle çekilmiş, tek köklü ve tek kanallı alt premolar diş kullanıldı. Dişler bukkal mine-sement sınırından apikale doğru 10 mm ölçülerek kalan apikal kısmı uzaklaştırıldı. Giriş kavitesi açıldıktan sonra kanallar #1-4 gates-glidden frezleri ile genişletildi. Kök uçları kompozitle kapatılarak 20 diş (n=10) 2 kontrol grubuna (pozitif kontrol grubu kan, negatif kontrol grubu serum) ayrıldı. Kalan 80 diş uygulanacak medikamente göre 4 ana gruba (1 mg/ml doksisiklin içerikli üçlü antibiyotik patı mTAPd, 1 mg/ml ikili antibiyotik patı mDAP, UltraCal XS kalsiyum hidroksit, Propolis) ve uygulanacak iskeleye göre 2 alt gruba (kan ve PRF) ayrıldı. Dişler distile su içeren kaplarda 37°C'de saklandı. Renk ölçümleri medikament yerleştirilmeden hemen önce, medikament uygulandıktan sonra 1., 2., 3. haftada ve iskele uygulandıktan sonra 1., 30., 60. ve 90. günde yapıldı. Veriler hem spektrofotometre (VITA EasyShade Compact) ile doğrudan ölçülerek hem de çapraz polarize filtreli fotoğraf makinesiyle (Nikon D5300) alınan görüntüler üzerinden Adobe Photoshop programı (Adobe Systems Inc., ABD) yardımıyla ölçülerek kaydedildi.. Elde edilen verilerden ΔL*, Δa*, Δb* ve ΔE değerleri hesaplandı. Verilerin normallik analizi Kolmogorov-Smirnov testi ile değerlendirildi. Grup içi karşılaştırmada tekrarlı varyans ve Friedman; gruplar arası karşılaştırmada tek yönlü ANOVA ve Kruskal Wallis; metotların karşılaştırılmasında bağımlı ikili t testi ve Wilcoxon testi kullanıldı. Metotlar arasındaki uyumun incelenmesinde sınıf içi korelasyon katsayısı kullanıldı. Dişlerin renklenme düzeyleri incelendiğinde; medikament olarak Propolis ve mTAPd'ın 3. haftada, iskele olarak kanın 90. günde en fazla renklenmeye neden olduğu gözlendi (p0,05). Çalışmamızın sınırları içerisinde, iskele olarak kan uygulanan gruplarda medikament uygulanması sinerjistik etki ile dişin renklenmesini arttırdı. RET'de uygulanacak medikament ve iskeleyi seçerken sinerjistik etkinin renklenme üzerine etkisinin göz önünde bulundurulmasının önemli olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
In regenerative endodontic treatment (RET), intracanal medicament and scaffold application can cause tooth discoloration. The aim of this study is to examine the effects of different intracanal medicaments and scaffolds on tooth discoloration in vitro. In this study, 100 single-root and single-canal mandibular premolar teeth extracted for orthodontic reasons were used. The teeth were measured 10 mm from the buccal cementoenamel junction towards the apex, and the remaining apical part was removed. After the access cavity was opened, the canals were enlarged with #1-4 gates-glidden burs. Root ends were closed with composite and 20 teeth (n=10) were divided into 2 control groups (positive control group blood, negative control group serum). The remaining 80 teeth were divided into 4 main groups according to the medicament to be applied (1 mg/ml doxycycline-containing triple antibiotic paste mTAPd, 1 mg/ml double antibiotic paste mDAP, UltraCal XS calcium hydroxide, Propolis) and 2 subgroups (blood and PRF) according to the scaffold to be applied. Teeth were stored in containers containing distilled water at 37°C. Color measurements were made just before the medicament was placed, at the 1st, 2nd, 3rd weeks after the medicament was applied, and at the 1st, 30th, 60th and 90th days after the scaffold was applied. The data were recorded both by measuring directly with the spectrophotometer (VITA EasyShade Compact) and by measuring the images taken with a cross-polarized filter camera (Nikon D5300) with the help of Adobe Photoshop program (Adobe Systems Inc., USA). ΔL*, Δa*, Δb* and ΔE values were calculated from the obtained data. The normality analysis of the data was evaluated with the Kolmogorov-Smirnov test. Repeated variance and Friedman in group comparison; one-way ANOVA and Kruskal Wallis in intergroup comparison; dependent paired t test and Wilcoxon test were used to compare the methods. Intraclass correlation coefficient was used to examine the consistency between the methods. When the discoloration levels of the teeth are examined; It was observed that Propolis and mTAPd as medicaments caused the most discoloration at 3rd week, and blood as scaffold at day 90 (p0.05). Within the limits of our study, the application of medicament increased the discoloration of the teeth with a synergistic effect in the groups in which blood was applied as a scaffold. It was seen that it is important to consider the effect of the synergistic effect on discoloration when choosing the medicament and scaffold to be applied in RET.