Farklı irrigasyon solüsyonları ve irrigasyon tekniklerinin kanal içi medikamentlerin kök kanalından uzaklaştırılması üzerine etkisi
Efficacy of various irrigation solutions and irrigation techniques on the removal of intracanal medicaments from the root canal
  1. Tez No: 859744
  2. Yazar: SERHAT İLGEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA EZGİ ASLANTAŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kalsiyum hidroksit, ikili antibiyotik patı, benzalkonyum klorür, glikolik asit, etanol, irrigasyon teknikleri, Calcium hydroxide, double antibiotic paste, benzalkonium chloride, glycolic acid, ethanol, irrigation techniques
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çalışmamızın amacı, rejeneratif endodontik tedavilerde kullanılan ikili antibiyotik patı (DAP) ve kalsiyum hidroksit patının [Ca(OH)2] çeşitli son irrigasyon solüsyonları (%17 EDTA, %17 EDTA + %0.008 BAK, %10 glikolik asit ve %70 etanol) ve irrigasyon yöntemleri (geleneksel iğne ile irrigasyon, sonik aktivasyon ve pasif ultrasonik irrigasyon) ile kök kanallarından uzaklaştırılabilme miktarını karşılaştırmalı olarak incelemektir. Gereç ve yöntem: Çalışmada 252 adet tek kanallı insan dişi kullanılmıştır. Dişlerin kronları mine-sement bölgesinden kesilerek dekoronize edilmiştir. Olgunlaşmamış daimi diş köklerinin taklit edilmesi amacıyla geriye kalan kök yapıları ProTaper Universal döner eğe sistemi (F5) ile genişletilmiş ve apikal 3 mm'lik kısımları apikal deltaların ortadan kaldırılması ve immatür kök formunun oluşturulması amacıyla uzaklaştırılmıştır. Medikamentlerin uzaklaştırılabilme miktarını karşılaştırmak için örnekler öncelikle Ca(OH)2 veya DAP uygulanan diş kökleri olarak iki ana gruba ayrılmıştır. Ardından her iki grup kendi içinde 4 alt gruba ayrılarak uygulanacak olan son irrigasyon solüsyonlarının grupları oluşturulmuştur. İrrigasyon yöntemlerinin etkinliklerinin değerlendirilmesi için ise oluşturulan alt gruplar kendi içlerinde 3 farklı gruba daha ayrılmış ve toplamda 24 adet çalışma grubu (n=10) oluşturulmuştur. Ayrıca Ca(OH)2 ve DAP grupları için 3'er pozitif ve 3'er negatif kontrol örnekleri hazırlanmıştır. Kanal içi medikamentler, kök kanallarına yerleştirilmelerinden 2 hafta sonra belirtilen solüsyonlar ve irrigasyon teknikleriyle uzaklaştırılmıştır. Medikament kalıntılarının değerlendirilmesi için örnekler stereomikroskop yardımıyla 25x büyütme altında iki hekim tarafından incelenmiş ve mikroskoba bağlı dijital kamera ile fotoğraflanarak görüntüler bilgisayar ortamına aktarılmıştır. İki gözlemci, dişlerin stereomikroskop görüntülerini görüntü analiz programıyla 1 hafta aralıklarla bağımsız olarak üç kez değerlendirmiş ve skorlamalarını gerçekleştirmiştir. Gözlemciler arasındaki uyum Cohen'in kappa testiyle belirlenmiştir. İki bağımsız grup arasındaki karşılaştırmalar Mann-Whitney U testi, ikiden fazla bağımsız grup arasındaki karşılaştırmalar Kruskal Wallis testi ile yapılmıştır. Sonuçlar: Her iki kanal içi medikament grubunda da en düşük kalıntı skorları %17 EDTA, %17 EDTA + %0.008 BAK solüsyonlarında görülmüştür (p0.05).
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of our study is to comparatively examine the removal of double antibiotic paste (DAP) and calcium hydroxide paste [Ca(OH)2] used in regenerative endodontic treatments from root canals with various final irrigation solutions (17% EDTA, 17% EDTA + 0.008% BAK, 10% glycolic acid and 70% ethanol) and irrigation methods (traditional needle irrigation, sonic activation and passive ultrasonic irrigation). Materials and methods: 252 human teeth with single root canal were used in the study. The crowns of the teeth were cut from the enamel-cement area and decoronized. In order to imitate immature permanent tooth roots, the remaining root structures were enlarged with the ProTaper Universal rotary file system (F5) and the apical 3 mm parts were removed to eliminate apical deltas and create the immature root form. To compare the amount of removal of medicaments, the samples were first divided into two main groups: tooth roots treated with Ca(OH)2 or DAP. Then, each group was divided into 4 subgroups and the groups of final irrigation solutions to be applied were created. In order to evaluate the effectiveness of irrigation methods, the subgroups were divided into 3 different groups and a total of 24 working groups (n = 10) were created. Additionally, 3 positive and 3 negative control samples were prepared for the Ca(OH)2 and DAP groups. Intracanal medicaments were removed with the specified solutions and irrigation techniques 2 weeks after their placement in the root canals. To evaluate the medicament residues, the samples were examined by two physicians under 25x magnification with the help of a stereomicroscope and photographed with a digital camera connected to the microscope, and the images were transferred to the computer environment. Two observers independently evaluated and scored the stereomicroscope images of the teeth three times at 1-week intervals with the image analysis program. Interobserver agreement was determined by Cohen's kappa test. Comparisons between two independent groups were made with the Mann-Whitney U test, and comparisons between more than two independent groups were made with the Kruskal Wallis test. Results: In both intracanal medicament groups, the lowest residue scores were seen in 17% EDTA, 17% EDTA + 0.008% BAK solutions (p0.05).