Ruhsal liderliğin örgütsel iletişimeetkisi: Kamu sektöründe biraraştırma
  1. Tez No: 714693
  2. Yazar: MEHMET TUNCAY TORUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ŞEŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Ruhsal Liderlik, Örgütsel İletişim, Leadership, Spiritual Leadership, Organizational Communication
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Örgütsel iletişim, bir örgütte veya kurumda yöneticilerin ve çalışanların kurum içerisinde birbirlerine mesajlarını aktarmak için belirli kanallar vasıtasıyla yapılan ve geri dönütü olan iletişimdir. Örgütsel iletişim bir noktada örgütteki yöneticinin veya liderin yaptığı ve örgüte kattığı her şeydir. Bu çalışmanın temel amaçlarından biri de örgütte çalışanların liderlerin iletişiminden ne kadar memnun ve liderlerin de iletişim yönünden ne kadar yetkin oldukları bağlamında, kaliteli bir iletişim için neler yapılması gerektiğine işaret etmektir. Liderler, toplumlarda insanlara yön veren, örgütleri peşinden sürükleyen çeşitli meziyetlere sahip insanlardır. Bu çalışmada temel olarak ruhsal liderlik ele alınmaktadır. Çalışma kapsamında ruhsal liderliğin örgütsel iletişime olan etkisini incelemek amacıyla Şanlıurfa ilinde faaliyet gösteren çeşitli kamu kuruluşlarında çalışan 243 kişiye anket uygulanmıştır. Elde edilen bulgular SPSS veri analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Bu çalışmada örgütsel iletişim ölçeği ve ruhsal liderlik ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulgularının analizi sonucunda, örgütsel liderlik ile ruhsal liderlik ve alt boyutları arasında anlamlı ve doğrusal yönde ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Buna göre, örgütsel iletişim düzeyinde yaşanan artışın ruhsal liderlik ve alt boyutlarında da artışa sebep olmaktadır. Öte yandan örgütsel iletişim algısını ruhsal liderliğin“Kurumlar, Liderler ve Hisler Alt Ölçeği”ile“Verimlilik Alt Ölçeği”nin yordadığı ulaşılan sonuçlar arasındadır. Buna göre, bu iki değişken örgütsel iletişim düzeyindeki değişimin %59'unu açıklamaktadır. Aynı zamanda bulguların analizi sonucunda katılımcıların örgütsel iletişimin alt boyutları olan iletişim, yönetim tarzı ve bilgi paylaşımı algılarını“Kurumlar, Liderler ve Hisler Alt Ölçeği”nin yordadığı gözlemlenmiştir. Buna göre“Kurumlar, Liderler ve Hisler Alt Ölçeği”iletişim algısındaki değişimin %19'unu, yönetim tarzı algılamasındaki değişimin %47'sini ve bilgi paylaşımı algısındaki değişimin ise %22'sini yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
Organizational communication is communication, which is feedback and is done through certain channels in order to convey the messages of managers and employees in an organization or institution to each other within the organization. Organizational communication is everything that the manager or leader in the organization does and adds to the organization. One of the main goals of this study is to point out how satisfied the employees of the organization are with the communication of the leaders and how competent the leaders are in terms of communication. Leaders are people with diverse qualities that guide people in societies and drag organizations. This study mainly deals with spiritual leadership. In order to examine the effect of spiritual leadership on organizational communication, 243 people working in various public institutions operating in Şanlıurfa province were surveyed. The findings were analyzed by SPSS data analysis method. In this study, organizational communication scale and spiritual leadership scale were used. As a result of the analysis of the research findings, it was observed that there was a significant and linear relationship between organizational leadership and spiritual leadership and its sub-dimensions. Accordingly, it causes an increase in the spiritual leadership and sub-dimensions of the increase in the level of organizational communication. On the other hand, organizational communication perception is among the results predicted by the“Institutions, Leaders and Feelings Subscale”and“Efficiency Subscale”of spiritual leadership. Accordingly, these two variables explain 59% of the change in the level of organizational communication. At the same time, as a result of the analysis of the findings, it was observed that the“Institutions, Leaders and Feelings Subscale”predicted the participants' perceptions of communication, management style and information sharing, which are the subdimensions of organizational communication. Accordingly,“Institutions, Leaders and Feelings Subscale”predicts 19% of the change in communication perception, iv 47% of the change in perception of management style and 22% of the change in perception of information sharing.