Ruhsal liderliğin örgütsel çıktılara etkisi: Bankacılık ve faizsiz finans sektörleri arasında karşılaştırmalı bir analiz
Ruhsal li̇derli̇ği̇n örgütsel çiktilara etki̇si̇: Bankacilik ve fai̇zsi̇z fi̇nans sektörleri̇ arasinda karşilaştirmali bi̇r anali̇z
  1. Tez No: 366415
  2. Yazar: ERDAL AKGÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA ERDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ruhsallık, Ruhsal Liderlik ve alt bileşenleri (Umut/İnanç, Vizyon ve Adanmışlık), Bireyin Ruhsal Esenliği ve alt bileşenleri (İçsel Yaşam, Anlam Katma/Değer Verme, Topluluğa Aitlik Hissi), Örgütsel Çıktılar ve alt bileşenleri (Örgütsel Bağlılık ve Verimlilik), Spirituality, Spiritual Leadership and its Sub-Components (Hope/Faith
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET TEZİN BAŞLIĞI : Ruhsal Liderliğin Örgütsel Çıktılara Etkisi: Bankacılık ve Faizsiz Finans Sektörleri Arasında Karşılaştırmalı Bir Analiz YAZAR ADI : Erdal AKGÜNEY Günümüzde bireyselliğin giderek yaygınlaşması sonucunda sosyal ilişkiler yok denecek kadar azalmış, iş yerleri insanlar için sosyalleşmenin yaşanabildiği nadir mekânlardan birisi olarak tebarüz etmeye başlamıştır. Ayrıca ölüm ve ötesi ile manevi ve ahlaki değerler, üzerinde fazlaca durulup düşünülen konular haline gelmeye başlamıştır. Bu ve benzeri sebeplerle önemi artan ruhsallık konusu son yıllarda akademik dünyada da yoğun bir şekilde ilgi görmeye ve üzerinde giderek artan sayıda çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Modelimiz, yukarıda anılan ruhsallık çalışmaları kapsamında olmak üzere Fry (2003) tarafından geliştirilmiş olan, Ruhsal Liderlik Teorisi baz alınarak oluşturulmuştur. Anılan bu modelimiz Ruhsal Liderlik olgusunun Duchon ve Plowman'dan (2005) alınan Bireyin Ruhsal Esenliğinin aracılık etkisi altında Örgütsel Bağlılık ve Verimlilik alt bileşenlerinden oluştuğu varsayılan Örgütsel Çıktılar'a etkisi üzerine kurulmuştur. Bankacılık ve Faizsiz Finans Sektörleri bağlamında yürütülen çalışmamız kapsamında İstanbul ilinden elde edilen (geçersiz veriler sayılmazsa) 225 adet veri çeşitli analizlere tabi tutularak öncelikle modelin (Bireyin Ruhsal Esenliğinin aracılık etkisi de ayrıca incelenerek) her iki sektör için de geçerliliği saptanmaya çalışılmıştır. Sonrasında ise boyutların alt bileşenlerinin de birbirleriyle ilişkileri incelenerek etkilerin esas kaynakları ortaya konmaya çalışılmıştır. Veri analizlerinin son aşamasında ise tezimizin temel amacı olan Ruhsal Liderlik değerleri açısından Bankacılık ve Faizsiz Finans Sektörleri arasında bir farklılık olup olmadığı gösterilmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulguların yorumlanarak değerlendirmelerde bulunulduğu son bölümde çalışmamızda karşılaşılan kısıtlar açıklandıktan sonra araştırmacılara ve yöneticileri önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY TITLE OF THE THESIS: Impact of Spiritual Leadership on Organizational Outputs: A Comperative Analysis Between Banking and Islamic Finance Sectors AUTHOR'S NAME : Erdal AKGÜNEY Nowadays, social relations decreased to an almost non-existing level as a result of individualism becoming widespread gradually, organizations turned out to be ones of rare places to socialize. Additionally, death and beyond, spiritual and moral values, became topics which are focused on frequently. Consequently academic studies about this topic are increased significantly. Our model is constituted, based on Spiritual Leadership Theory which was developed by Fry (2003) within the group of spirituality studies that were stated above. The model we studied in this thesis investigates mediating effect of Individual's Spiritual Well-Being on the relationship between Spiritual Leadership and Organizational Outputs where Organizational Outputs are considered as Organizational Commitment and Efficiency. In our study, which was conducted in the context of Banking and Islamic Finance Sectors, data obtained from 215 respondents in Istanbul were subject to various analysis made to determine the validity of the model in both sectors (the mediating effect of the Individual's Spiritual Well-being is examined seperately). Afterwards, the relations of sub-components of dimensions are examined to detect the main resources of the effects. The last phase of data analysis demonstrates whether there is a difference between Banking and Islamic Finance Sectors in respect to Spiritual Leadership Values, which is the main purpose of this thesis. In the final chapter, findings are discussed and evaluated and suggestions were made for further researches and to managers.