Örgütsel maneviyatın tükenmişliğe etkisinde ruhsal liderliğin düzenleyici rolü
The Moderating role of spiritual leadership in the effect of organizational spirituality on burnout
  1. Tez No: 915681
  2. Yazar: RABİA GÜDELCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN AKDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Maneviyat, Örgütsel Maneviyat, Tükenmişlik, Liderlik, Ruhsal Liderlik, Spirituality, Organizational Spirituality, Burnout, Leadership, Spiritual Leadership
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Örgüt içerisinde yaratılacak manevi algıyla; iş kaynaklı yaşanan depresyon, stres, iş yaşamını anlamsız bulma, karşılanamamış beklentiler ve tüm bu sorunlar sonucu olarak oluşacak tükenmişliğin çözülebileceği düşünülmektedir. Çalışmanın çıkış noktasını oluşturan bu düşünce ile çalışmanın ana amacı belirlenmiş olup, ilk üç bölümde teorik olarak; örgütsel maneviyat, tükenmişlik ve ruhsal liderlik konuları incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise çalışmanın da ana amacını oluşturan; örgütsel maneviyatın tükenmişliğe etkisinde ruhsal liderliğin düzenleyici rolünü belirlemeye ilişkin araştırma gerçekleştirilmiştir. Belirlenen amaç doğrultusunda anket tekniğinden yararlanılarak, Batman il merkezinde yer alan Kamu Hastanelerinde çalışan sağlık çalışanlarının görüşlerine başvurulmuştur. Bu kapsamda elde edilen 505 geçerli veriyi analiz etmek üzere SPSS 22.0' dan ve AMOS 23.0'dan faydalanılmıştır. Araştırma neticesinde elde edilen veriler istatistikî analizler uygulanmadan önce, ön koşul olarak geçerlilik ve güvenirlilik analizine tabi tutulmuş, ardından verilere ilişkin tanımlayıcı istatistikler belirlenmiştir. Verilerin normal dağılıma sahip olduklarının belirlenmesinin ardından ise hipotezlerin test edilme sürecine geçilmiştir. Yapılan Pearson Korelasyon Analizi neticesinde; örgütsel maneviyat ile tükenmişlik arasında negatif yönlü ve güçlü düzeyde, örgütsel maneviyat ile ruhsal liderlik arasında pozitif yönlü güçlü düzeyde, tükenmişlik ile ruhsal liderlik arasında ise negatif yönlü ve orta şiddette istatiksel açıdan anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Araştırmada değişkenler arasındaki etki boyutunu belirlemek üzere ise yol analizi gerçekleştirilmiş olup, örgütsel maneviyatın tükenmişlik üzerinde yüksek düzeyde, negatif yönlü ve istatiksel açıdan anlamlı bir etkisinin bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca örgütsel maneviyatın tükenmişlik üzerindeki etkisinde ruhsal liderliğin düzenleyici rolü de ulaşılan analiz verileri ışığında desteklenmiştir. Son olarak ise örgütsel maneviyatın anlamlı iş boyutunun tükenmişliğin tüm alt boyutları üzerinde negatif yönlü ve anlamlı bir etkisinin bulunduğu ve bu etkinin tükenmişliğin bir sonraki basamağına geçildikçe (tükenmişlik ilerledikçe) azaldığı da belirlenmiştir. Ulaşılan bu sonuçlara bağlı olarak araştırmamız amacına ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It is thought that with the spiritual perception to be created within the organization; depression, stress, finding work life meaningless, unmet expectations and burnout that will occur as a result of all these problems can be solved. With this idea that constitutes the starting point of the study, the main purpose of the study has been determined and in the first three sections; organizational spirituality, burnout and spiritual leadership issues have been examined theoretically. In the fourth section, a research has been carried out on determining the regulatory role of spiritual leadership in the effect of organizational spirituality on burnout, which is also the main purpose of the study. In line with the determined purpose, the opinions of healthcare professionals working in Public Hospitals located in Batman city center were sought by using the survey technique. In this context, SPSS 22.0 and AMOS 23.0 were used to analyze the 505 valid data obtained. Before applying statistical analyzes to the data obtained as a result of the research, validity and reliability analysis were subjected as a prerequisite, and then descriptive statistics regarding the data were determined. After determining that the data had a normal distribution, the process of testing the hypotheses was started. As a result of the Pearson Correlation Analysis, statistically significant relationships were found between organizational spirituality and burnout at a negative and strong level, between organizational spirituality and spiritual leadership at a positive and strong level, and between burnout and spiritual leadership at a negative and moderate level. In order to determine the effect size between the variables in the study, path analysis was performed and it was concluded that organizational spirituality has a high level, negative and statistically significant effect on burnout. In addition, the moderating role of spiritual leadership in the effect of organizational spirituality on burnout was supported in the light of the analysis data obtained. Finally, it was determined that the meaningful work dimension of organizational spirituality has a negative and significant effect on all sub-dimensions of burnout and that this effect decreases as the next stage of burnout is passed (as burnout progresses). Depending on these results, our research has achieved its purpose.