Bireyin ekolojisi ve sanatsal gerçeklik
Individual ecology and artistic reality
- Tez No: 714784
- Danışmanlar: PROF. HÜSNÜ DOKAK
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, gerçeklik, birey, ekoloji, ikinci doğa, mekan, Art, artistic reality, individual, ecology, second nature, space
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Teknolojik gelişmeler değişen doğa algısı ile birlikte ikinci doğayı ortaya çıkarmıştır. Toplum değişen çevre ile birlikte dönüşüme uğrar. Bu dönüşüm bireysel dönüşüme de kaynaklık eder. Bu dönüşüm beraberinde ekolojik, toplumsal ve bireysel riskleri de getirir. İkinci doğanın ortaya çıkardığı ve dünyada azımsanmayacak miktarda bulunan atıklar, bireyin de yaşamını doğrudan etkiler. 21. yüzyılda etkinliğini giderek arttıran ekoloji kavramı, bireyin çevre ile ilişkisi üzerinden yorumlanma biçimleri birey-toplum ilişkisini ve birey-mekan ilişkisini merkeze alan bir anlayış ile dönüşüme uğramıştır. Anılarımız ve deneyimlerimiz sonucunda birey-çevre ilişkisi ve bireyin çevre üzerine yapılandırdığı düşüncelerde değişmektedir. Bireyin algıladığı gerçeklikte aynı doğrultuda değişime uğrar. Bu durum sanatsal yaratıcılık düşünce biçimi ve üzerine kurgulanan düşüncenin harmanlanması ile oluşturulan gerçeklik, sanatsal gerçekliğin ana hatlarını oluşturur. Her bireyin çevresi ve yaşamını oluşturan yapısal farklılıklar yani din, kültür, yaşanılan yer, yaratıcılığın ya da temsilin yani öznel gerçekliğin izdüşümünü oluşturur. Öznel gerçeklik sanatta yaratıcılık olgusunun temellendirildiği ana unsurdur. Dönemsel olarak değişen bu fikirler sanatta da etkisini göstermiştir. Günümüz sanat anlayışının birey ekolojisine yaklaşımı değişen mekan algısı ile öznel bakış açılarını ele alan bireysel deneyimlere odaklanmıştır. Bu çalışmada 21.yüzyılda birey ekolojisi ve gerçeklik ilişkisi, görsel örnekler ve düşünce biçimleri üzerinden açıklanmaya çalışılmıştır. Ortaya çıkan bulgular üzerinden, değişen gerçeklik algısının sanatta ve birey üzerinde etkisine ve ne gibi yeniliklere yol açtığına odaklanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Technological developments have revealed the second nature with the changing perception of nature. Society undergoes transformation with the changing environment. This transformation is also a source of individual transformation. This transformation brings with it ecological, social and individual risks. The wastes produced by the second nature and found in substantial amounts in the world directly affect the life of the individual. The concept of ecology, which has increased its effectiveness in the 21st century, has been transformed with an understanding that centers the individual-society relationship and the individual-space relationship, the way the individual is interpreted through his relationship with the environment. As a result of our memories and experiences, the individual-environment relationship and the individual's thoughts on the environment change. The reality perceived by the individual changes in the same direction. This situation creates the main lines of artistic reality, the reality created by the blending of artistic creativity and thought. Structural differences that make up the environment and life of each individual, namely religion, culture, place of residence, are the projection of creativity or representation, that is, subjective reality. Subjective reality is the main element on which creativity in art is based. These ideas, which change periodically, have also shown their effect in art. The approach of today's art understanding to individual ecology is focused on individual experiences that deal with the changing perception of space and subjective perspectives. In this study, the relationship between individual ecology and reality in the 21st century has been tried to be explained through visual examples and ways of thinking. Based on the findings, it has been focused on the effect of the changing perception of reality on art and on the individual and what innovations it causes.