Ergenlerin akran zorbalığı algıları ile öğretmenlerin akran zorbalığına ilişkin tutumlarının incelenmesi
Examination of adolescents 'perceptions of peer bullying and teachers' attitudes towards PEER bullying
- Tez No: 714860
- Danışmanlar: PROF. DR. NERİMAN ARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akran Zorbalığı, Ergenler, Kurban, Öğretmen Tutumları, Zorba, Peer Bullying, Adolescents, Victim, Teacher Attitudes, Bully
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmada ergenlerin akran zorbalığı algıları ile öğretmenlerin akran zorbalığına ilişkin tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu; Sakarya'daki merkez ilçelerde bulunan Mesleki Teknik Anadolu Liselerine devam eden 303 ergen ve 150 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, ergenler, aileleri ve öğretmenler hakkında genel bilgi edinmek için araştırmacı tarafından hazırlanan“Genel Bilgi Formu”, ergenlerin akran zorbalığına maruz kalma ve maruz bırakma durumlarını değerlendirmek amacıyla Ayas ve Pişkin (2015) tarafından geliştirilen,“Akran Zorbalığı Belirleme Ölçeği Ergen Formu”ergenler arasında görülen okul zorbalığına ilişkin öğretmenlerin tutumlarını ölçmek amacıyla Yeşilyaprak ve Dursun-Balanuye (2012) tarafından geçerlik ve güvenirliği yapılan“Okul Zorbalığına İlişkin Öğretmen Tutumları Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Ergenlerin akran zorbalığı algıları ile öğretmenlerin akran zorbalığına ilişkin tutumlarının incelenmesi amacıyla yapılan araştırma sonucunda; ergenlerin cinsiyet, zorbalığa uğramaları, zorbalık yapmaları, anne-babalarıyla ilişkilerinde çatışma yaşama durumları, öğretmen tutumlarını algılama biçimleri, sorunlarının çözümünde öğretmen desteği algılama durumları, akademik başarılarını algılamaları, baba çalışma durumları, anne-babanın birbirleriyle tartışma sıklıkları ile akran zorbalığı belirleme ölçeği arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Ergenlerin öğretmenlerinin cinsiyet, yaş, bulunduğu okuldaki hizmet süresi ile Okul Zorbalığına İlişkin Öğretmen Tutumları Ölçeği arasında anlamlı farklılık saptanmıştır. Okul Zorbalığına İlişkin Öğretmen Tutumları Ölçeği önemsemez ve insancıl alt boyutları ile Akran Zorbalığı Belirleme Ölçeği Ergen Formu fiziksel ve izolasyon kurban alt boyutları arasında arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara dayanarak, ebeveynlerin çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmeleri için eğitimlerin planlanması, akran zorbalığı konusunda öğretmenlerin bilinçlendirilmesine yönelik hizmet içi eğitimlerin planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine adolescents“perceptions of peer bullying and teachers”attitudes towards peer bullying. The study group of the research; It consists of 303 adolescents and 27 teachers who attend Vocational Technical Anatolian High Schools in Sakarya. The“General Information Form”prepared by the researchers was used as a data collection tool in the study to obtain general information about adolescents and their families. In order to evaluate adolescents' victimization and bullying situations, developed by Ayas and Pişkin (2015),“Peer Bullying Scale Adolescent Form”. Yeşilyaprak and DursunBalanuye (2012) made the validity and reliability,“Teacher Attitude Scale Against School Bullying”was used to measure teachers' attitudes towards school bullying in adolescents. SPSS 20 package program was used to analyze the data in the study. As a result of the research conducted to examine the perceptions of adolescents about peer bullying and teachers' attitudes towards bullying; A significant difference was found between the gender of the adolescents, being bullied at school, bullying at school , experiencing conflict with their parents, perceiving teacher attitudes, perceiving teacher support in solving their problems, perception of academic success, father's working status, frequency of arguments between parents and peer bullying scale. A significant difference was found between the gender, age, length of service in the school of adolescents' teachers and the Teacher Attitudes towards School Bullying Scale. It has been determined that there is a significant relationship between the Teacher Attitudes Towards School Bullying Scale does not care and humanistic sub-dimensions and the physical and isolation victim sub-dimensions of the Peer Bullying Identification Scale Adolescent Form.Based on the findings obtained from the research, it is recommended to plan trainings for parents to spend quality time with their children, and to plan in-service trainings to raise awareness of teachers about peer bullying.