Alusti test: 'Geriatrik popülasyon için fiziksel performansın fonksiyonel değerlendirme ölçeği'nin kültürel adaptasyonu ve Türkçe versiyonu: Güvenirlik ve geçerlik çalışması
Alusti test: cultural adaptation and turkish version of 'functional evaluation scale of physical performance for geriatric population': Reliability and validity study
- Tez No: 714861
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE ATICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Performans, Fonksiyonel Değerlendirme, Yaşlı Birey, Geçerlik, Güvenirlik
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı Alusti Test: Geriatrik Popülasyon İçin Fiziksel Performansın Fonksiyonel Değerlendirme Ölçeği'nin kültürel adaptasyonunu yapmak, Türkçe versiyonunu geliştirmek ve geçerliliğini ve güvenirliğini araştırmaktır. Alusti Test çeviri ve geri çeviri yöntemi ile Türkçe'ye uyarlandı. Çalışmamıza 65 yaş üstü, Türkçe okuyup yazabilen 75 yaşlı birey (46 kadın, 29 erkek) dâhil edildi. Olgulara hasta değerlendirme formu, Türkçe Alusti Test, Kısa Fiziksel Performans Bataryası (KFPB), Tinetti Denge ve Yürüme Testi (TDYT), Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (ZKYT), Barthel İndeksi (Bİ), 6 Metre Yürüme Hızı Testi (6MYHT) ve Rivermead Mobilite İndeksi (RMİ) uygulandı. Güvenirlik test-tekrar test ve iç tutarlık ile belirlendi ve Cronbach alpha katsayısı hesaplandı. Test-tekrar test güvenirliği Spearman korelasyon analizi ve sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC) kullanılarak değerlendirildi. Faktör analizi, benzer ölçek ve kriter geçerliği değerlendirildi. Cronbach Alfa katsayısı 0,701 bulundu. Maddelerin toplam puanı arasında orta ile iyi düzeyde değişen ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu. ICC katsayısı 0,948 bulundu. Kaiser-Mayer-Olkin (KMO) değeri 0,655, Barlett testi için p=0,00 bulundu ve yeterli örneklem büyüklüğüne sahip olduğumuz anlaşıldı. Alusti Test ile Bİ arasında orta seviyede pozitif yönde, KFPB toplam skoru iyi seviyede pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulundu. Alusti Test toplam skoru ile Tinetti Denge Testi alt boyut skoru, Tinetti Yürüme Testi alt boyut skoru, TDYT toplam skoru ve RMİ skoru arasında yüksek seviyede pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu (p0,05). Çalışmamızın sonucuna göre Türkçe Alusti Test geçerli ve güvenilir bir ölçektir. Geriatrik popülasyonda fiziksel performansı değerlendirmek için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to make the cultural adaptation of the Alusti Test: Functional Assessment of Physical Performance for the Geriatric Population, to develop its Turkish version and to investigate its validity and reliability. Alusti Test was adapted into Turkish with translation and back translation method. Our study included 75 patients (46 female, 29 male) over the age of 65 who could read and write in Turkish. Patient evaluation form, Turkish Alusti Test, Short Physical Performance Battery (SPPB), Tinetti Balance and Gait Assessment, Timed Up and Go Test (TUGT), Barthel Index (BI), 6-meter Walking Speed Test and Rivermead Mobility Index (RMI) were applied. Reliability was determined by test-retest and internal consistency and the Cronbach's alpha coefficient was calculated. Test-retest reliability was evaluated using Spearman correlation analysis and intraclass correlation coefficient (ICC). Factor analysis, convergent and discriminant validity and criterion validity were evaluated. The Cronbach's alpha coefficient was found to be 0.701. A statistically significant correlation was found between the total score of the items, varying from moderate to good. ICC coefficient was found to be 0.948. Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) value was found to be 0.655. Bartlett test was found to be p = 0,000 and it was found that we had sufficient sample size. It was determined that there was a moderately positive correlation between the Barthel Index (BI) and Alusti Test, and a good positive significant correlation between the Short Physical Performance Battery(SPPB) total score and Alusti Test total score. Tinetti Balance Test sub-dimension score, Tinetti Gait Test sub-dimension score, Tinetti Balance and Gait Assessment total score and Rivermead Mobility Index (RMI) were highly positive and significant correlated (p0.05). According to the results of our study, Turkish Alusti Test is a valid and reliable scale. It can be used to assess physical performance in the geriatric population.