Psoriasis hastalarında serum trimetilamin n-oksit (TMAO) düzeyinin, karotis intima-media kalınlığı ve hastalık şiddeti ile ilişkisi
The relationship of serum trimethylamine n-oxide (TMAO) level with carotis intima-media thickness and disease severity in psoriasis patients
- Tez No: 714887
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA TUNÇEZ AKYÜREK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: TMAO, psoriasis, karotis intima-media kalınlığı, ateroskleroz, TMAO, psoriasis, carotid intima-media thickness, atherosclerosis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Yapılan çalışmalarda psoriasisin sadece deriyi etkileyen bir hastalık olmadığı, kronik sistemik enflamatuar bir hastalık olduğu görülmüş ve ateroskleroza neden olabileceği belirtilmiştir. Psoriasis hastalarında barsak disbiyozu ve kliniğe etkisi, diğer tıbbi disiplinlerde olduğu gibi, son yıllarda araştırma konusu olmaya başlamıştır. Serum TMAO düzeylerinin disbiyotik barsak kompozisyonun bir göstergesi olduğu bazı çalışmalarda gösterilmiş ve TMAO'nun aterosklerozun oluşumunu arttıran bir molekül olabileceği düşünülmüştür. Psoriasis hastalarındaki disbiyotik barsak mikrobiyota kompozisyonu ile TMAO üretiminde rolü olan disbiyotik kompozisyon benzemektedir. Biz de psoriasisli hastalarla kontrol grubunu karşılaştırarak, TMAO, hs-CRP, dislipidemi, okside-LDL gibi biyobelirteçlerin subklinik ateroskleroz ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Çalışmamızda psoriasis tanısı olan 73 hasta ile 72 gönüllü sağlıklı bireyden alınan kan örneklerinde serum TMAO, total-kolesterol, LDL-K, HDL-K, TG, okside-LDL, hs-CRP, AST, ALT, kreatinin düzeyleri ile tansiyon ölçümü yapıldı. Vücut kitle endeksleri hesaplandı. Psoriasis hastalarında hastalık şiddetini belirlemek için PAŞİ hesaplandı. Kardiyoloji bölümü tarafından B-mod ultrasonografi kullanılarak karotis intima-media kalınlığı değerleri ölçüldü. Laboratuvar parametrelerinin ölçümü Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Biyokimya Laboratuvarı'nda yapıldı. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 22.0 istatistik paket programı kullanılarak değerlendirildi. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, standart sapma, Ki-Kare Exact Test, Kolmogorow-Smirnow, Studentt, Mann Whitney-U, Pearson Correlation, Spearman Correlation testleri kullanıldı. Tüm hipotez testlerinin analizinde anlamlılık seviyesi (p değeri) 0,05 olarak kabul edildi. Hasta ve kontrol grupları arasında cinsiyet, yaş ortalaması, vücut kitle indeksi, brakiyal arter kan basıncı dağılımı, total kolesterol, LDL-K, AST, ALT, kreatinin düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı(p>0,05). TMAO, hs-CRP, okside-LDL, trigliserit, karotis intima-media kalınlıkları, hasta grubunda daha yüksek olup, istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı(p < 0,05). Kontrol grubunda ise serum HDL-K düzeyleri yüksek olup istatistiksel olarak anlamlı idi(p < 0,05). Hasta grubunda karotis intima-media kalınlıkları ile yaş, hastalık süresi, hs-CRP, trigliserit düzeyi, total kolesterol, VKİ arasında pozitif korelasyon saptandı(p0,05). TMAO ile lipit paneli, hs-CRP, PAŞİ, hastalık süresi arasında korelasyon saptanmadı(p>0,05). Psoriasis patogenezindeki sistemik enflamasyon kardiyovasküler hastalıklar için risk faktörüdür. Bizim çalışmamız da hastalardaki karotis intima-media kalınlığındaki artışla, psoriasisin ateroskleroz gelişimi için risk faktörü olduğunu desteklemektedir. Çalışmamız sonucunda psoriasisli hastalarda artmış olan serum TMAO düzeyleri, barsak disbiyozunu göstermektedir, ancak bu artış kardiyovasküler hastalık riski ile korele bulunmamıştır. Bu nedenle TMAO'nun artmış kardiyovasküler hastalık riskinin erken belirlenmesinde bir biyobelirteç olarak kullanılamayacağını düşünmekteyiz. Bununla birlikte bu veriler, geniş katılımlı, prospektif çalışmalarla desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Studies have shown that psoriasis is not a disease that only affects the skin, it is a chronic systemic inflammatory disease, and it is stated that it can cause atherosclerosis. Intestinal dysbiosis in psoriasis patients and its effect on the clinic, as in other medical disciplines, has become the subject of research in recent years. It has been shown in some studies that serum TMAO levels are an indicator of dysbiotic intestinal composition, and it is thought that TMAO may be a molecule that increases the formation of atherosclerosis. The dysbiotic gut microbiota composition in psoriasis patients is similar to the dysbiotic composition that plays a role in TMAO production. We aimed to investigate the relationship between subclinical atherosclerosis and biomarkers such as TMAO, hs-CRP, dyslipidemia, and oxidized-LDL by comparing patients with psoriasis and the control group. In our study, serum TMAO, total-cholesterol, LDL-C, HDL-C, TG, oxidized-LDL, hs-CRP, AST, ALT, and creatinine levels were measured in blood samples taken from 73 patients with psoriasis and 72 healthy volunteers. BMI were calculated. Brachial arterial blood pressure was measured. PASI was calculated to determine disease severity in psoriasis patients. Carotid intima-media thickness was measured by the cardiology department using B-mode ultrasonography. Measurements of laboratory parameters were made in the Biochemistry Laboratory of the Faculty of Medicine, Selcuk University. The obtained data were evaluated via SPSS 22.0 statistical package program. Number, percentage, standard deviation, Chi-Square Exact Test, Kolmogorow-Smirnow, Student-t, Mann Whitney-U, Pearson Correlation, Spearman Correlation tests were used to evaluate the data. There was no statistically significant difference between the patient and control groups in terms of gender, mean age,BMI, brachial arterial blood pressure distribution, total cholesterol, LDL-C, AST, ALT, and creatinine levels (p>0.05). TMAO, hs-CRP, oxidized-LDL, triglyceride, carotid intima-media thicknesses were higher in the patient group and a statistically significant difference was found (p < 0.05). In the control group, serum HDL-C levels were high and statistically significant (p < 0.05). In the patient group, a positive correlation was found between carotid intima-media thickness and age, disease duration, hs-CRP, triglyceride level, total cholesterol, and BMI(p0.05). No correlation was found between TMAO and lipid panel, hs-CRP, PASI, and disease duration (p>0.05). Systemic inflammation in the pathogenesis of psoriasis is a risk factor for cardiovascular diseases. Our study also supports that psoriasis is a risk factor for the development of atherosclerosis, with the increase in carotid intima-media thickness in patients. As a result of our study, increased serum TMAO levels in patients with psoriasis indicate intestinal dysbiosis, but this increase was not correlated with the risk of cardiovascular disease. Therefore, we think that TMAO cannot be used as a biomarker in the early detection of increased cardiovascular disease risk. However, these data should be supported by large-scale, prospective studies.