Tıp fakültesi dönem 1 öğrencilerinin bakış açısıyla teknoloji bağımlılığının incelenmesi: Karma bir araştırma
Study of technology dependency with a perspective of medical faculty 1 students: A mixed research
  1. Tez No: 715043
  2. Yazar: CANAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA YILDIRIM BAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: fenomenoloji, internet bağımlılığı, karma araştırma, nitel araştırma, teknoloji bağımlılığı, phenomenology, internet addiction, mixed research, qualitative research, technology dependency
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Tıp Fakültesi Dönem 1 Öğrencilerinin Bakış Açısıyla Teknoloji Bağımlılığının İncelenmesi: Karma Bir Araştırma Son yıllarda teknolojide önemli gelişmeler yaşanmakta ve teknolojik cihazların kullanımı artış göstermektedir. Bu durum, bireylerin davranışlarının tekrarına ve teknoloji bağımlılığının oluşmasına sebep olabilmektedir. Teknoloji bağımlılığı fiziksel, sosyal ve psikolojik etkileri sebebiyle derinlemesine incelenme gerektirmektedir. Bu tez çalışmasında öğrencilerin teknoloji bağımlılık durumlarını, öğrencilerin gözünden teknoloji bağımlılığının tanımını, bağımlılığa yönelten nedenleri, olumsuz etkileri, önleme ve tedavi önerilerini ortaya koymayı amaçladık. Çalışma; karma araştırma yöntemi olarak açımlayıcı sıralı desenle dizayn edilmiştir. Nicel kısımda örneklem Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi dönem 1 öğrencileridir (203/268). Nicel kısımda öğrencilerin bağımlılık düzeyleri teknoloji bağımlılığı ölçeğine göre ortaya koyuldu ve nitel araştırmaya katılacak gruplar oluşturuldu. 4 odak gruptan 15 kişi nitel çalışmaya dahil edildi. Nitel kısımda fenomenolojik desen kullanılarak, veriler derinlemesine görüşmeler yoluyla yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde edildi. Araştırma soruları; bağımlılık algısını, bağımlılığa verilen örnekleri, teknoloji bağımlılığının nedenlerini, olumsuz etkilerini ve önerileri değerlendirmeye yönelikti. Verilerin analizinde ise, MAXQDA 2020 kullanılarak veriler tematik kodlama yoluyla çözümlendi. Araştırma sonucunda bağımlılık olgusunun; ayrı kalamama, takılı kalma, vazgeçememe, eksikliğini hissetme, kötü bir şey, sigara, bir şeyi yapmayı bırakamama, dizi, bir şeye daha fazla yönelme şeklinde tanımlandığı; bağımlılığa ilişkin verilen örneklerin ise sigara, alkol, kafein, şeker/tuz, uyuşturucu, teknoloji, insan, kumar bağımlılığı şeklinde olduğu belirlendi. Teknoloji bağımlılığının yol açan faktörlerin bireysel, sosyal, çevresel ve ailevi sebepler altında şekillendiği tespit edildi. Teknoloji bağımlılığının olumsuz etkileri ise psikolojik, fiziksel ve sosyal etkiler başlıkları altında incelendi. Katılımcılar tarafından geliştirilen çözüm önerileri ise bireysel, ailesel ve kamusal öneriler temalarıyla sunuldu. Araştırma sonuçlarından yola çıkarak; teknoloji bağımlılığını önleyici, tedavi edici ve rehabilite edici birtakım öneriler ortaya koyuldu.
Özet (Çeviri)
Study of Technology Dependency with a Perspective of Medical Faculty 1 Students: A Mixed Research There have been significant advances in technology in recent years and the use of technology devices has increased. This can cause the behavior of individuals to be repeated and the dependence of technology. Technology dependency requires a thorough examination due to physical, social and psychological effects. In this thesis, we aim to present the technology dependencies, the definition of technology dependence from the eyes of students, the reasons for addiction, the negative effects, prevention and treatment recommendations. The study is designed with a descriptive sequence pattern as a mixed research method. In the quantitative section, the sample is Süleyman Demirel University Faculty of Medicine 1 students (203/268). In the quantitative section, student dependency levels were based on the scale of technology dependency and groups were formed to participate in qualitative research. 15 people from 4 focus groups were included in qualitative work. Using the phenomenological pattern in the qualitative section, the data was obtained through in-depth interviews using the semi-structured interview form. Research questions were aimed at assessing addiction perception, examples of addiction, causes of technology dependence, adverse effects and recommendations. In the analysis of data, data was analyzed through thematic coding using MAXQDA 2020. The study shows that addiction is not isolated, stuck, unable to give up, feeling deficiency, something bad, smoking, not being able to stop doing anything, the show is defined as being more directed at something, and the examples of addiction are cigarettes, alcohol, caffeine, sugar/salt, drugs, it was determined to be technology, human, gambling addiction. It was determined that the factors leading to technology dependence were shaped under individual, social, environmental and family reasons. The negative effects of technology dependence were examined under the topics of psychological, physical and social effects. The solution recommendations developed by participants were presented with themes of individual, family and public recommendations. Based on the results of the research, some suggestions were put forward that would prevent technology dependence, to be therapeutic and rehabilitate.