Individual, family, and community sense of coherence in predicting positive mental health among university students in Germany and Turkey: Measurement invariance and comparative analyses
Almanya ve Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin pozitif ruh sağlıklarını yordamada bireysel, aile ve toplumsal bütünlük duyguları: Ölçme değişmezliği ve karşılaştırmalı analizler
- Tez No: 715163
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE REZAN ÇEÇEN EROĞUL, PROF. DR. GERNOT AICH
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: pozitif ruh sağlığı, bütünlük duygusu, kültürlerarası, psikometri, yapısal eşitlik modeli, positive mental health, sense of coherence, cross-cultural, psychometrics, structural equation modeling
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Pozitif ruh sağlığı, kişinin bireysel, duygusal ve sosyal iyi oluş düzeyine işaret eden bütüncül bir kavramdır. Bütünlük duygusu bireyin dünyayı veya hayatı ne kadar anlaşılabilir, yönetilebilir ve anlamlı bulduğuna ilişkin algısıdır ve bireysel, ailesel ve toplumsal düzeyde ele alınmaktadır. Araştırmanın temel amacı bireysel, aile ve toplumsal bütünlük duygularının pozitif ruh sağlığını ne düzeyde yordadığını Türkiye ve Almanya'da öğrenim görmekte olan üniversite öğrencileri örneklemlerinde incelemektir. Alt amaçlar arasında Aile Bütünlük Duygusu Ölçeğini Almanya kültürüne ve Toplumsal Bütünlük Duygusu Ölçeğini Türkiye ve Almanya kültürlerine uyarlamak, elde edilen ölçeklerin psikometrik özelliklerini incelemek ve ölçeklerin Almanca ve Türkçe formlarından elde edilen puanların ölçme değişmezliği gösterip göstermediğini bulmak; Pozitif Ruh Sağlığı Ölçeğinin Türkiye ve Almanya örneklemlerinde ölçme değişmezliği gösterip göstermediğini bulmak; ve bireysel, aile ve toplumsal bütünlük duygularının pozitif ruh sağlığını yordadığı yapısal eşitlik modelinin Türkiye ve Almanya örneklemlerinde ölçme değişmezliği gösterip göstermediğini bulmak yer almaktadır. Bu amaçla Türkiye'de öğrenim görmekte olan 532, Almanya'da öğrenim görmekte olan 499 üniversite öğrencisinden elde edilen veriler incelenmiştir. Bu çalışma bütünlük duygusu ve pozitif ruh sağlığının Almanya ve Türkiye örneklemlerinde benzer örüntülere sahip olup olmadığı sorusuna yanıt arama girişimi niteliğindedir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular hem kuramsal alanyazına, hem de uygulamacılara yönelik anlamlı bilgiler sağlayabilir. Pozitif ruh sağlığı ve bütünlük duygusu ile ilgili kavramların daha iyi anlaşılması ve kültürlerarası bağlamlarda farklılaşıp farklılaşmadığına dair kanıt elde edilmesi gelecekteki çalışmalara rehberlik edebileceği gibi, olası farklılıklara neden olması muhtemel ilgili kavramların ele alınmasını ön plana çıkarabilecektir.
Özet (Çeviri)
Positive mental health is a comprehensive concept representing an individual's personal, emotional, and social well-being. Sense of coherence is an individual's perception of life and the world regarding how comprehensible, manageable, and meaningful they are. The main goal of the study was to examine the roles of individual, family, and community sense of coherence in predicting positive mental health among university students in Germany and Turkey. Other purposes of the study included adapting the Family Sense of Coherence Scale to the German culture, adapting the Community Sense of Coherence Scale to the Turkish and German cultures, examining the psychometric properties of the scales obtained, testing the measurement invariance of the scales obtained across Turkish and German samples, testing the measurement invariance of the Positive Mental Health Scale across Turkish and German samples, and testing the measurement invariance of the structural equation model of individual, family, and community sense of coherence predicting positive mental health across Turkish and German samples. To this end, data were collected from 532 university students from Turkey and 499 university students from Germany. The study attempted to answer whether the sense of coherence and positive mental health have similar patterns across German and Turkish samples. The findings of this study may provide important insights for both theoretical literature and practitioners. Improved knowledge of the concepts of positive mental health and sense of coherence may guide future studies and highlight concepts contributing to possible differences.