Sınıf öğretmenlerinin öğrenme güçlükleri ve yaygın gelişimsel bozukluk türlerine ilişkin farkındalıklarının incelenmesi
Investigation of classroom teachers' awareness of learning difficulties and common developmental disorder types
- Tez No: 715236
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAMİ YANGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmenleri, Öğrenme Güçlükleri, Yaygın Gelişimsel Bozukluklar, Disleksi, Disgrafi, Diskalkuli, Classroom Teachers, Learning Difficulities, Common Developmental Disorders, Dyslexia, Dysgraphia, Dyscalculia
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
SINIF ÖĞRETMENLERİNİN ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ VE YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUK TÜRLERİNE İLİŞKİN FARKINDALIKLARININ İNCELENMESİ Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin öğrenme güçlüklerine ve yaygın gelişimsel bozukluklara yönelik farkındalıklarının ne olduğunu belirlemek ve eğitim-öğretim uygulamalarına ilişkin öğretimsel süreçlerini incelemektir. Araştırmanın evrenini, 2018-2019 öğretim yılının güz döneminde Rize ilinde görev yapan 168 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda sınıf öğretmenlerinin öğrenme güçlükleri ve yaygın gelişimsel bozukluklara ilişkin farkındalıklarının yetersiz düzeyde olduğu bulunmuştur. Cinsiyet, mezun olunan fakülte/ enstitü, mezun olunan bölüm/program, öğretmenlik yapılan sınıf düzeyi, mesleki kıdem, hizmet içi eğitim faaliyetlerine katılım durum, sınıftaki öğrenci sayısı, sınıftaki öğrenme güçlüğü yaşayan birey sayısı ve özel eğitim desteği alan öğrencinin bulunma durumu bakımından puanlar arasında istatistiki olarak anlamlı farklılık belirlenmemiştir. Öğretmenlerin öne sürdüğü görüşlerinin de anlamlı ve etkili öğretimsel yollar olmadığı bulunmuştur. Bu kapsamda sınıf öğretmenlerinin bilgi ve beceri sahibi olması için üniversitelerde bu yönde derslerin yerleştirilmesi, uygulamalı hizmet içi eğitimlerin yürütülmesi, akademik yayınlar ile projelerin gerçekleştirilmesi gerektiği önerilebilir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF CLASSROOM TEACHERS' AWARENESS OF LEARNING DIFFICULTIES AND COMMON DEVELOPMENTAL DISORDER TYPES The aim of this study is to determine the awareness of classroom teachers about learning difficulties and common developmental disorders and to examine the instructional processes in educational practices. The population of the study consists of classroom teachers who are teaching in Rize in the fall semester of 2018-2019 academic year. As a result of the research, it was found that the awareness of classroom teachers about learning difficulties and common developmental disorders was insufficient. Statistically significant difference wasn't found between scores when knowledge level is compared in terms of various variables such as gender, graduated faculty, graduated program, grade level, professional seniority, participation in in-service training activities, number of students in classroom, number of students with learning disabilities and students who get special education support. It was suggested that teachers' opinions did not reveal meaningful and effective instructional ways. In order to have their knowledge and skills, it is recommended that it is necessary to place courses in universities, conduct practical in-service trainings, and perform publications and projects.