Tasarım eğitimi alan öğrencilerin iç mekan stil algılarında eğitim sürecinin etkisi
The effect of the education process on the interior style perceptions of the students educated on design
  1. Tez No: 715337
  2. Yazar: AYBÜKE ESER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Eğitim ve Öğretim, İç Mimari ve Dekorasyon, Industrial Design, Education and Training, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Stil, İç Mekân, Donatı, Tasarım Eğitimi Alan Öğrenciler, Yaşam Alanı, Style, Interior, Accessories, Design Education Students, Living Space
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Stil genel olarak bir anlatma, oluş, deyiş veya yapım biçimi, tarz, üslup şeklinde tanımlanır. İç mekânda stil ise mekânın neyi anlatmak istediği, kimliği, tasarım konusu ve fonksiyonu ile ilgilidir. Bir çağa veya bir ülkeye özgü teknik, renk, doku, biçimlendirme ve söyleyiş özelliğini içerir. Mekân içerisinde oluşturulan konsept detaylarının stili, teknik bilgileri, malzeme özelliği, kullanılan renk, doku, seçilen donatının tarihi, yapım şekli gibi özellikler baz alınarak, seçilen donatı malzemelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan iç mekân tasarımı bize bütünde, mekânın kimliğine dair bilgiler vermektedir. Bu çalışma, tasarım eğitimi alan öğrencilerin (İç Mimarlık, Mimarlık, Endüstriyel Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğrencileri) mimari stillere ne kadar hâkim oldukları konusunda bilgi edinme ve tasarım eğitim süresince 4. Sınıf öğrencilerinin kendi aralarında ve bunların 1.Sınıf İç Mimarlık öğrencileri ile aralarındaki benzerlik ve farklılıkları incelemeyi hedeflemektedir. Çalışmada, modern dönem sonrasında etkisini oldukça hissettiren iç mekân stillerinin (Endüstriyel, Füzyon, Vintage, İskandinav Stillerinin) yaşam alanları (konut) üzerinden stil kimlikleri tanımlanmış ve yorumlanmıştır. SPSS programı ile elde edilen analiz sonuçlarına göre bölümler arasında genel estetik, güzel, beğeni, aşina ve karmaşıklık kavramlarında 4.Sınıf öğrenci gruplarının yanıtlarında hemfikir olma durumları görülürken 1. ve 4. Sınıflar arasında aşina ve karmaşıklık kavramlarında farklılıklar olduğu görülmüştür. 1. ve 4.Sınıf öğrencileri arasında stillerin bilinirliği ve donatı seçimlerinde tüm öğrenci gruplarında Endüstriyel Stil'in diğer stillere göre daha bilinir olduğu, Füzyon Stil'e dair ise, hâkimiyetlerinin az olduğu görülmüştür. Bu bağlamda stillerin iç mekânda kimliğinin okunması, algılanması için tasarım eğitimi alan öğrencilere lisans eğitimleri sırasında bu altlıkların oluşturulması önerilmektedir. Farkındalığın ve bilinirliğinin artmasıyla gelecekte yapılacak iç mekânlarda daha nitelikli ve bilinçli tasarımlar oluşturulabilecektir.
Özet (Çeviri)
Style is generally defined as a form of expression, formation, saying or construction, style, style. The style in the interior is related to what the space wants to express, its identity, design subject and function. It includes technique, color, texture, formatting and utterance specific to an era or a country. The interior design, which is created by combining the selected reinforcement materials, based on the style of the concept details created in the space, technical information, material properties, the color used, the texture, the date of the selected equipment, the construction method, gives us information about the identity of the space as a whole. This study aims to obtain information about how well the students who receive design education (Interior Architecture, Architecture, Industrial Design Department Students) have mastery of architectural styles and the similarities and differences between the 4th grade students and their 1st year Interior Architecture students during the design education. aims to examine the differences. In the study, the style identities of the interior styles (Industrial, Fusion, Vintage, Scandinavian Styles) that have made their effects felt after the modern period are defined and interpreted through their living spaces.According to the results of the analysis obtained with the SPSS program, although there are similarities in the answers of the 4th grade student groups in the concepts of general a esthetics, beauty, taste, familiarity and complexity among the departments, it has been observed that there are differences in the concepts of familiarity and complexity between the 1st and 4st grades. Among the 1st and 4st grade students, it was leamed that the Industrial Style was more known than the other styles in all student groups in terms of the a wareness of the styles and the selection of equipment and the dominance of the Fusion Style was less. In this context, it is aimed to create these bases for students who receive design education during their undergraduate education in order to read and perceive the identity of styles in the interior. With the increase of awareness and awareness, more qualified and conscious designs will be created in the interior spaces to be built in the future.