Yeni doğanlarda kanguru bakımının; Anneninağrı, yeni doğanın emme ve yaşam bulgularınaetkisi
Kangoroo care in newborn's; mother's pain, influence on breastfeedingand vital signs of newborn babies
  1. Tez No: 715499
  2. Yazar: BÜŞRA ATAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞEN VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Doğan, Ten Tene Temas, Kanguru Bakımı, Emme, Yaşam Bulguları, Newborn, Skin to Skin Care, Kangaroo Care, Breastfeeding, Vital Signs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Ataman B, Yeni Doğanlarda Kanguru Bakımının; Annenin Ağrı, Yeni Doğanın Emme ve Yaşam Bulgularına Etkisi, Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Yüksek Lisans Tezi, 2019. Bu araştırma, Yeni doğanlarda kanguru bakımının; annenin ağrı, yeni doğanın emme ve yaşam bulgularına etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü bir çalışma olarak yapılmıştır. Çalışma, K.K.T.C'de özel bir hastanede vajinal ve spinal anestezi ile sezaryen doğum yapan 30 deney ve 30 kontrol grubu olmak üzere toplam 60 anne ile yapılmıştır. Veriler, araştırmacılar tarafından geliştirilen veri toplama ve izlem formları aracılığı ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Shaphiro wilks testi, Student t testi, Mann Whitney U testi ve Ki-kare testleri kullanılmıştır. İstatistiksel güç %95 ve hata payı p0,05). Annelerin VAS skalasından aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p0,05). Araştırma sonucunda ebeveynlerin KB konusunda bilgilendirilmesi, KB uygulamasının yaygınlaştırılması, kanıtların artırılması için benzer çalışmaların farklı bölge ve hastanelerde yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Ataman B, Kangoroo Care in Newborn's; Mother's Pain, Influence On Breastfeeding and Vital Signs of Newborn Babies, Near East University Institute of Health Sciences, Departman Of Obstetrics And Women's Health Nursing, Master Thesis, 2019. Aim of this research is to determine affect of newborns skin to skin care on mother's pain, newborn's breastfeeding and vital signs. The study was done as randomised controlled. The research took place in a private hospital in the Turkish Republic of North Cyprus where a total of 60 mothers took part in the study. Thirty mothers were in experimental group who had vaginal birth and 30 mothers were in control group. Data was collected using a questionnaire which developed by the resercher according to literature and follow up forms. For eveluation of data Shaphiro wilks, Student t, Mann Whitney U and Ki kare tests were used. A statistical strength of 95 % and a margin of error of p0,05). Mother's VAS points showed a significant difference (p0,05). Informing parents about KB as a result of the research, It is suggested that similar studies should be conducted in different regions and hospitals in order to increase the use of KB.