Ses şiddetindeki algılanabilir minimum farklılık düzeyinin davranışsal ve elektrofizyolojik ölçümlerle ve cinsiyet faktörü bakımından karşılaştırılması
Comparison of the perceptible minimum difference in sound intensity with behavioral and electrophysiological measurements and gender factor
  1. Tez No: 715583
  2. Yazar: BUSEMNAZ AVŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM ŞAHİN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Nöroloji, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal ölçüm yöntemi, Fark edilebilir minimum değişiklik, İşitsel ayırt etme, Mismatch Negativity, Ses şiddetini ayırt etme, Behavioral measurement method, Minimum noticeable change, Auditory discrimination, Mismatch Negativity, Distinguish loudness
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çalışmanın amacı, ses şiddetindeki fark edilebilir minimum şiddet değişikliğinin, Mismatch Negativity (MMN) ve davranışsal yöntem ile tespit edilen değerlerinin karşılaştırılmasıdır. Ayrıca, tespit edilen değerlerin her iki yöntem için cinsiyet faktörüne göre karşılaştırılması da amaçlanmıştır. Çalışmaya, işitmesi normal olan, yaşları 20-30 arasında değişen 30 kadın (yaş ort. 21,7 ±1,91), 30 erkek (yaş ort. 22,77 ±3,01), 60 katılımcı dahil edilmiştir. Tüm katılımcıların işitmelerinin normal olduğunun tespiti için odyolojik değerlendirmeleri yapıldıktan sonra katılımcılara ilk olarak MMN testi uygulanmıştır. Davranışsal yöntemde katılımcılara, yalnızca ses şiddeti olarak farklılık gösteren ikişerli uyaran sunulmuş, ve katılımcılardan bu iki sesi şiddet bakımından karşılaştırmaları istenmiştir. Davranışsal yöntem ve MMN ile bulunan değerler karşılaştırıldığında; her iki cinsiyette de hem sağ kulak hem sol kulak için anlamlı farklılık bulunamamıştır (p>0,05). Davranışsal yöntem ile bulunan değerlerin sağ ve sol kulak tarafında cinsiyete göre karşılaştırılmasında iki kulak tarafı için de cinsiyetler arası anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). MMN ile bulunan değerlerin sağ ve sol kulak tarafında cinsiyete göre karşılaştırılmasında iki kulak tarafı için de cinsiyetler arası anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Sonuçlar, her iki cinsiyette de hem sağ hem de sol kulak tarafında davranışsal yöntem ve MMN ile bulunan değerlerin benzer olduğunu göstermiştir. Ayrıca davranışsal ve elektrofizyolojik yöntemin her ikisinde de bulunan değerler, sağ ve sol kulak tarafı ayrımına göre kadınlarda ve erkeklerde benzer elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to detect and compare the minimum noticeable change in sound intensity with Mismatch Negativity (MMN), and behavioral method. In addition, it is aimed to compare the values determined for both methods according to the gender factor. A total of 60 subjects with normal hearing, 30 female (mean age 21.7 ±1.91 years), 30 male (mean age 22.77 ±3.01), aged 20-30 years were included in the study. In order to determine that the hearing sensitivity of all subjects was at a normal level, the MMN was applied to the subjects after their audiological evaluations. In the behavioral method, the subjects were presented with stimulus in pairs that differed only in sound intensity, and the subjects were asked to compare these two sounds in terms of intensity.In the comparison of the values obtained with the behavioral method and MMN; no significant difference was found for both the right and left ears in genders (p>0.05). In the values obtained with MMN and behavioral method, no significant difference was detected in both the right and left ear sides according to gender (p>0.05).The results showed that the values found by the behavioral method and MMN on both the right and left ear sides were similar in genders. MMN shows the values found by the behavioral method in distinguish the loudness. In addition, according to the comparison of the right and left ears in both behavioral and electrophysiological methods, similar results were obtained in males and females.