Özel eğitimde montessori yöntemininkullanımına yönelik öğretmenleringörüşlerinin belirlenmesi
- Tez No: 715895
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUKADDES SAKALLI DEMİROK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel eğitim, Öğretmen görüşleri, Montessori yöntemi, Özel gereksinimli birey, Special education, Teachers' views, Montessori method, Individual with special needs
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı özel eğitim öğretmenlerinin montessori yöntemini kullanımına yönelik görüşlerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda, özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin Montesorri yöntemine yönelik görüşlerini belirlemek için, yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla yapılan nitel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim öğretim yılı bahar döneminde, Türkiye Cumhuriyetinde, Mardin ili Kızıltepe ilçesinde bulunan Özel Öz Şifa Rehabilitasyon Merkez inde çalışan 6 Özel eğitim öğretmeni, Van ili İpekyolu ilçesinde bulunan Özel Taha Eğitim ve Rehabilitasyon Merkez inde çalışan 9 özel eğitim öğretmeni oluşturmaktadır. Yapılan araştırma sonucunda, öğretmenlerin tümü, öğrencilerin özelliklerini göz önünde bulundurarak her öğrenci için ayrı bir program şeklinde Montessori eğitimini uyguladıklarını ifade etmişlerdir. Öğretmenlerin Montessori yöntemini özel gereksinimli çocukların programlarına uygularken karşılaştığı zorluklara dikkate alındığında, en çok rastlanılan zorluğun gelişimsel olarak farklı olan çocukların ayni anda sınıfta olması olduğu öğretmenlerin yarısından fazlası ifade etmiştir. Öğretmenlerden bazıları Montessori yöntemi uyguladığı zaman, sınıf ortamını çocuğun yardımsız kendi ulaşabileceği şekilde düzenlediklerini ifade etmişlerdir. Bazıları ise öğrencilerinin dikkatini kendine ve verilen eğitime verilebilecek şekilde düzenlemeyi tercih etmektedirler. Öğretmenlerin tamamına yakını Montessori yöntemi uyguladıkları sırada aynı düzeyde olan çocuklardan işbirliğine dayalı küçük gruplar oluşturarak sınıf kontrolü sağladıklarını belirtmişlerdir. Öğretmenlerin tamamına yakını Montessori yöntemini uyguladıkları zaman öğrencilerinin kendi kendine yetebilme, özgüven ve öz denetim sağladıklarını bildirmişlerdir. Öğretmenlerin yarısı Montessori yönteminin uygulanmasıyla v çocukların az etkileşime girmesi bağımsızlaşma için bir başlangıç yarattığını, her öğrenci kendi programına yoğunlaştığı için bu durum onlara bağımsız hareket etmelerine yardımcı olduğunu belirtmişlerdir. Sonuç olarak, Montessori öğretimi yapması sonrasında çocuğun okulda öğrendiklerinin genellemesi konusunda, aile ile sürekli iletişim halinde olduklarını belirtmiştir. Öğretmenlerden tümüne yakını, Montessori yönteminin, tüm eğitim kademelerinde yaygınlaşarak uygulanması gerektiğini belirtmiştir. Özellikle sayısı azaltılmış sınıflarda birebir çalışarak Montesorri eğitimi ile temel becerilerin verilmesi gerektiğini savunan, Montessori yönteminin dikkat çeken bir yöntem olması sebebiyle öğrencide her açıdan olumlu bir işleyiş yaratmakta olduğunu savunan öğretmen bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the opinions of special education teachers about the use of montessori method. For this purpose, in order to determine the opinions of teachers working in private education institutions about Montesorri method, it was carried out by qualitative research method which was conducted through semi-structured interview. The study group 2018-2019 academic year spring semester, the Republic of Turkey, Mardin Kiziltepe in the district private Self-Healing Rehabilitation Centers in running 6 special education teacher, Van province in Silkroad county constitutes a private Taha working on in training and rehabilitation centers 9 special education teacher. As a result of the research, all teachers stated that they applied Montessori education as a separate program for each student considering the characteristics of the students. Considering the difficulties faced by teachers when applying the Montessori method to the programs of children with special needs, more than half of the teachers stated that the most common difficulty was the developmentally different children at the same time in the classroom. Some of the teachers stated that when they applied the Montessori method, they organized the classroom environment in a way that the child could reach without help. Some prefer to organize the attention of their students in such a way that they can be given to themselves and to the education given. Almost all of the teachers stated that they provided classroom control by forming cooperative small groups of children at the same level when applying the Montessori method. Almost all of the teachers reported that their students provided self-sufficiency, self-confidence and self-control when they applied the Montessori method. Half of the vii teachers stated that the little interaction of children with the application of Montessori method created a beginning for independence, which helped them to act independently as each student focused on his / her own program. As a result, after the Montessori teaching, the child stated that they were in constant contact with the family about the generalization of what they learned at school. Almost all of the teachers stated that the Montessori method should be applied at all levels of education. There are teachers who argue that Montesorri education should be given basic skills by working one-to-one in the reduced-number classes, and that the Montessori method creates a positive functioning in every aspect since it is a remarkable method.